DI Sønderjylland

Antallet af ubrugte studenterhuer fra Sønderjylland stiger markant

Del

17 procent af de unge fra Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder, der tog en studentereksamen i 2015, var efter fem år endnu ikke i gang med en uddannelse. Tendensen har været stigende de sidste to år, viser nye tal. Det er den helt forkerte udvikling, mener DI Sønderjylland, der opfordrer de unge til at se mod erhvervsuddannelserne, hvor der nærmest er jobgaranti.

Størstedelen af de unge i Sønderjylland tager en studentereksamen efter folkeskolen. Men fem år efter studenterhuen blev sat på hovedet i 2015, var 355 studenter fra Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder endnu ikke i gang med en uddannelse. Det er en stigning på mere end 60 procent, svarende til 136 studenter, på kun to år.

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Industri, DI.

I Haderslev og Sønderborg var henholdsvis 10 og 11 procent af de unge, der fik en studentereksamen i 2013,  endnu ikke i gang med en uddannelse fem år senere. De tal er for studenterårgangen fra 2015 nu steget til henholdsvis 19 og 15 procent i de to kommuner. De to kommuner tegner sig alene for 208 studenter, der ikke er kommet  i gang med en uddannelse fem år efter den sidste eksamen var i hus.

I Tønder er tallet steget fra 11 procent af studenterne fra 2013 til 18 procent af dem, der fik deres studentereksamen i 2015. I Aabenraa er tallet steget fra 11 procent i 2013 til 17 procent i 2015.

- Jeg håber, at de unge selv vil se på de mange karrieremuligheder en erhvervsuddannelse åbner for og give det en chance. Vi har brug for dem i industrien og byggeriet, og derfor håber jeg, at både kommunerne og jobcentrene også vil guide dem videre mod erhvervsuddannelserne, siger formand for DI Sønderjylland Tommy Seeberg og uddyber:

- Det er vigtigt, at gymnasiet bliver bedre til at vise studenterne vej til uddannelser, der er efterspurgt af virksomheder. Især bliver det vigtigt at skabe nye muligheder i gymnasiet, som kan vise vej til erhvervsuddannelser og praksisrettede videregående uddannelser.

Det er særligt i de større byer, at andelen af unge studenter, der ikke kommer videre i uddannelsessystemet, stiger. I landkommunerne er der både flere unge, der tager en erhvervsuddannelse efter grundskolen og langt færre, der ikke bruger studenterhuen som adgangsbillet til at tage en uddannelse.

- I både Haderslev og Sønderborg er det en bemærkelsesværdig stigning på kun to år. Det går den forkerte vej. Det er jo dygtige unge, som bare ikke har fundet deres vej videre, efter de har fået studenterhuen på. Vi ved, at vi kommer til at mangle faglærte, og virksomhederne her i Sønderjylland står parat til at give dem et job – både nu og i fremtiden, siger Tommy Seeberg.

På landsplan var knap 17 procent af de 46.000 unge, der tog en studentereksamen i 2015, efter fem år endnu ikke i gang med eller havde gennemført en uddannelse.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

Formand for DI Sønderjylland Tommy Seeberg, telefon 21 49 50 28
Regional konsulent for DI Sønderjylland, Peter H. Wagner, telefon 52 66 63 09
Presserådgiver i DI Lars Bøgeskov, telefon 22 36 31 38

Links

Information om DI Sønderjylland

DI Sønderjylland
DI SønderjyllandFor yderligere information om DI Sønderjylland:

Chefkonsulent Peter Houmann Wagner
Mail: phw@di.dk  
Tlf. 7216 0188
Mobil: 2566 6309

Chefsekretær Lissen Svellov
Mail: lsb@di.dk
Tlf. 3377 3702

Følg pressemeddelelser fra DI Sønderjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Sønderjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum