Antallet af ubrugte studenterhuer fra Sønderjylland stiger markant
17 procent af de unge fra Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder, der tog en studentereksamen i 2015, var efter fem år endnu ikke i gang med en uddannelse. Tendensen har været stigende de sidste to år, viser nye tal. Det er den helt forkerte udvikling, mener DI Sønderjylland, der opfordrer de unge til at se mod erhvervsuddannelserne, hvor der nærmest er jobgaranti.
Størstedelen af de unge i Sønderjylland tager en studentereksamen efter folkeskolen. Men fem år efter studenterhuen blev sat på hovedet i 2015, var 355 studenter fra Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder endnu ikke i gang med en uddannelse. Det er en stigning på mere end 60 procent, svarende til 136 studenter, på kun to år.
Det viser en ny opgørelse fra Dansk Industri, DI.
I Haderslev og Sønderborg var henholdsvis 10 og 11 procent af de unge, der fik en studentereksamen i 2013, endnu ikke i gang med en uddannelse fem år senere. De tal er for studenterårgangen fra 2015 nu steget til henholdsvis 19 og 15 procent i de to kommuner. De to kommuner tegner sig alene for 208 studenter, der ikke er kommet i gang med en uddannelse fem år efter den sidste eksamen var i hus.
I Tønder er tallet steget fra 11 procent af studenterne fra 2013 til 18 procent af dem, der fik deres studentereksamen i 2015. I Aabenraa er tallet steget fra 11 procent i 2013 til 17 procent i 2015.
- Jeg håber, at de unge selv vil se på de mange karrieremuligheder en erhvervsuddannelse åbner for og give det en chance. Vi har brug for dem i industrien og byggeriet, og derfor håber jeg, at både kommunerne og jobcentrene også vil guide dem videre mod erhvervsuddannelserne, siger formand for DI Sønderjylland Tommy Seeberg og uddyber:
- Det er vigtigt, at gymnasiet bliver bedre til at vise studenterne vej til uddannelser, der er efterspurgt af virksomheder. Især bliver det vigtigt at skabe nye muligheder i gymnasiet, som kan vise vej til erhvervsuddannelser og praksisrettede videregående uddannelser.
Det er særligt i de større byer, at andelen af unge studenter, der ikke kommer videre i uddannelsessystemet, stiger. I landkommunerne er der både flere unge, der tager en erhvervsuddannelse efter grundskolen og langt færre, der ikke bruger studenterhuen som adgangsbillet til at tage en uddannelse.
- I både Haderslev og Sønderborg er det en bemærkelsesværdig stigning på kun to år. Det går den forkerte vej. Det er jo dygtige unge, som bare ikke har fundet deres vej videre, efter de har fået studenterhuen på. Vi ved, at vi kommer til at mangle faglærte, og virksomhederne her i Sønderjylland står parat til at give dem et job – både nu og i fremtiden, siger Tommy Seeberg.
På landsplan var knap 17 procent af de 46.000 unge, der tog en studentereksamen i 2015, efter fem år endnu ikke i gang med eller havde gennemført en uddannelse.
Følg Dansk Industri på:
Kontakter
Formand for DI Sønderjylland Tommy Seeberg, telefon 21 49 50 28
Regional konsulent for DI Sønderjylland, Peter H. Wagner, telefon 52 66 63 09
Presserådgiver i DI Lars Bøgeskov, telefon 22 36 31 38
Links
Information om DI Sønderjylland
Følg pressemeddelelser fra DI Sønderjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Sønderjylland
KLAUSULERET TIL ONSDAG DEN 2. MARTS KL. 14. DI belønner Haderslev-virksomhed med initiativpris2.3.2022 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Virksomheden KVM-Genvex A/S i Haderslev vinder DI Sønderjyllands Initiativpris 2021. Prisen er bl.a. en belønning for virksomhedens arbejde med FN’s Verdensmål og for en målrettet forskningsindsats for at udvikle fremtidens bæredygtige løsninger.
Sydjylland mister borgere og arbejdskraft29.10.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Frem til 2045 får Sydjylland 9,4 procent færre borgere i den arbejdsdygtige alder fra 20-64 år. Og langt færre i områdets landkommuner. Det er trist for livet og dynamikken især i landkommunerne – og det giver mindre arbejdskraft til de allerede nødlidende virksomheder.
DI: Erhvervsvenlighed går frem i Sønderjylland – det samme gør manglen på arbejdskraft1.9.2021 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De fire sønderjyske kommuner klarer sig generelt godt i Dansk Industris årlige, landsdækkende undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed. Tre ud af fire kommuner rykker frem i undersøgelsen sammenlignet med sidste år. Samlet set rykker de fire kommuner 18 pladser frem. Og regionen ligger nu blandt de bedste af DI’s regionalforeninger på landsplan.
Almothana er årets lærling i Sønderjylland: Han vil være den bedste18.8.2021 09:02:14 CEST | Pressemeddelelse
Prisen som årets lærling 2021 i DI Sønderjylland går til Almothana Moslem, som er blevet uddannet hos Danfoss Drives A/S i Nordborg som elektronikfagtekniker.
Tønder-direktør ny i spidsen for DI Sønderjylland11.6.2021 11:32:15 CEST | Pressemeddelelse
DI Sønderjylland har valgt adm. direktør Tommy Seeberg, Hydro Precision Tubing Tønder A/S som ny formand. Han afløser adm. direktør Hans Olling, Dansk Sintermetal, der stopper i bestyrelsen. Ud over Tommy Seeberg er der også kommet nye næstformænd, det drejer sig om adm. direktør Vibeke Svendsen, Envotherm A/S og adm. direktør Morten Kjær Hansen, Eegholm A/S.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum