Beskæftigelsesministeriet

Anbefalingerne fra Kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning er nu klar

Del
Danmark har et pensionssystem i særklasse. Men for at ruste systemet til fremtiden er der behov for nogle ændringer: en lempeligere regulering af folkepensionsalderen, der sikrer mere lige pensionsvilkår på tværs af generationer, en styrkelse af incitamenterne til pensionsopsparing samt at pensionsydelserne kommer til at afspejle, at pensionister er blevet økonomisk bedre stillet.

Kommissionen anbefaler en langsommere stigning i folkepensionsalderen efter 2045 ved at justere i koblingen mellem folkepensionsalderen og den forventede levetid. Forslaget indebærer, at det fremover kun er en stigende levetid for personer netop på folkepensionsalderen, som vil medføre en højere folkepensionsalder. Dermed undgår man at forhøje folkepensionsalderen med udgangspunkt i levetidsforbedringer, der sker for yngre aldersgrupper. Desuden foreslår Kommissionen, at et ekstra leveår ikke længere kun skal forlænge arbejdslivet, men at en del af stigningen i stedet skal forlænge pensionsperioden. Samlet set medfører forslaget, at folkepensionsalderen stiger omkring halvt så meget, som det er forudsat med de nuværende regler. Det vil indebære en forventet folkepensionsalder på 74 år i 2100 mod 77 år med den nuværende regulering.

Kommissionens foreslåede model sikrer, at der fortsat er en fornuftig sammenhæng mellem levetid og pensionsalder, mere lige pensionsvilkår på tværs af generationer og en fortsat holdbar økonomi.

I dag tager mange allerede ansvar for at opbygge en pensionsopsparing. Det afspejler bl.a., at pensionssystemet i vid udstrækning giver gode incitamenter til pensionsopsparing. Der er dog fortsat plads til forbedringer. Derfor anbefaler Kommissionen en række justeringer af aldersopsparingen og en forhøjelse af det ekstra pensionsfradrag, så det mere entydigt kan betale sig at spare op til egen pension gennem hele arbejdslivet.

Pensionsopsparing er til gavn for den enkelte – og for samfundet – og derfor er det hensigtsmæssigt, at alle erhvervsaktive sparer op. I dag sparer størstedelen af danskerne op til pension, og med Obligatoriske Pensionsordning sparer også overførelsesmodtagere nu op. Der er imidlertid en del erhvervsaktive borgere, som ikke får sparet op til pension, og som derfor kan modtage flere offentlige pensionsydelser end dem, der får sparet op. Det kan true opbakningen til pensionssystemet. Kommissionen foreslår derfor en pensionsopsparing gennem et ekstraordinært ATP-bidrag på 3,3 pct. af erhvervsindkomsten for lønmodtagere og selvstændige uden arbejdsgiveradministrerede pensionsindbetalinger.

Nogle pensionister oplever meget høj modregning i offentlige pensionsydelser af egen pensionsopsparing, så det dårligt har kunnet betale sig at spare op til pension. Samtidig er pensionisterne blevet bedre økonomisk stillet – en udvikling der forventes at fortsætte fremover. Det skaber et behov for en mere tidssvarende og fremtidssikret indretning af pensionsydelser og aldersbetingede særordninger, så ældre ikke stilles bedre eller værre end andre aldersgrupper. Kommissionen anbefaler på den baggrund en omlægning af boligydelsen, en øget formuemålretning af ældrechecken, en udfasning af nedslaget i ejendomsværdiskatten og varmetillægget, samt en afskaffelse af mediechecken. Forslagene er indrettet, så de tager hensyn til nuværende pensionisters økonomiske forhold og tidligst får virkning fra 2025. 

Kommissionens rapport, handouts, faktaark og alle anbefalinger kan findes på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

Kontakter

Beskæftigelsesministeriet:


Pressevagt: 51232830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202422.4.2024 08:10:49 CEST | Pressemeddelelse

I februar 2024 var der 3.014.700 lønmodtagere i job. Det er 5.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden februar 2023 er der dermed samlet set kommet 34.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.800 flere lønmodtagere fra januar 2024 til februar 2024. I samme periode er der kommet 1.600 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Beskæftigelsen ramte med hele 3.014.700 i februar endnu en rekord. Det er utrolig positivt, at vores virksomheder og den offentlige sektor fortsat har brug for flere medarbejdere, og at flere hermed bidrager til fællesskabet og forsørger sig selv. - Vi har fortsat en stærk økonomi med et robust arbejdsmarked, som vi kan være stolte af. Dertil kommer at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet og nu er på et rekordlavt niveau.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til STAR's ledighedstal for marts 202419.4.2024 09:00:10 CEST | Pressemeddelelse

Det er anden gang, Beskæftigelsesministeriet offentliggør egne ledighedstal. Ledighedstallene viser, at der i marts 2024 var 86.500 fuldtidsledige. Det betyder, at udviklingen i ledigheden er uændret. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - STAR’s ledighedstal viser igen i marts, at ledigheden er uændret. Antallet af ledige har de sidste par år ligget på et lavt niveau, hvilket kommer os alle til gavn. Vi har en stærk økonomi, så vi har fortsat udsigt til et robust arbejdsmarked. - Vi har stadig brug for arbejdskraft både i den private og den offentlige sektor. Derfor giver vi ufaglærte mulighed for at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. Desuden har vi et lønløft parat til offentligt ansatte grupper i vores velfærdssektor, og så er det vores mål, at nogle af de 43.000 unge, der i dag er uden job eller uddannelse, kommer med i arbejdsfællesskabet. Fremover offentliggør Beskæftigelsesministeriet sine egne ledighedstal samt egen indikator for ledigheden. Ledi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye