Analyse: Forsyningskrisen ebber ud

Foto af Peter Thagesen til fri afbenyttelse. Fotograf: Hans Søndergaard
Markant færre virksomheder melder om forsyningsproblemer i første kvartal 2023. Og manglen på materialer blandt danske virksomheder vil falde yderligere i de kommende måneder. Det viser DI-beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og NL Analytics.
- Massive problemer i de globale forsyningskæder har skabt store økonomiske udfordringer de seneste to år. Mindre produktion, øget usikkerhed og højere priser har været konsekvensen. At virksomhederne nu melder om mere ro på levering af det enorme antal materialer til produktionen er yderst positivt, siger underdirektør i DI Peter Thagesen, der fortsætter.
- Ro om de internationale leverancer kommer ikke kun virksomhederne til gode. Det smitter af på priser, leveringstid og forsyningssikkerhed hos de danske forbrugere. Og den gode udvikling fortsætter ifølge analysen i de kommende måneder, siger Peter Thygesen.
Konklusionen er baseret på svar fra mere end 5.000 børsnoterede virksomheder verden over.
Hos danske Kamstrup, der leverer intelligente løsninger og services til energi- og vandforsyninger, mærker man de bedre tider. For mikrochips, der er så vigtige for Kamstrup, er et af de produkter, hvor forsyningerne har været mest ramt af svigtende leverancer og forsinkelser.
- De seneste par år har været kendetegnet ved omfattende forsyningsudfordringer, hvor især leverancen af mikrochips har været en begrænsende faktor for Kamstrup. I løbet af sidste kvartal 2022 har vi dog oplevet en positiv ændring i leverancesituationen, og vi forventer, at den er normaliseret hen imod slutningen af 2023, siger Michael Breumsø, Senior Vice President - Supply Chain i Kamstrup.
Forsyningskrisen begyndte i 2021 og ramte bredt, men især biler, elektronik, emballage og kemikalier. Nu viser DI’s analyse, atforsyningskrisen som hos Kamstrup vil være slut ved årets udgang for de fleste virksomheders vedkommende.
- Vi håber og tror på, at den positive udvikling fortsætter, og 2023 er sidste krampetrækning af forsyningskrisen. Der vil dog stadig være virksomheder i nogle brancher, som fortsat er udfordret – især dem, hvis leverancer er blevet meget påvirket af krigen i Ukraine, siger Peter Thagesen.
Fremtiden tegner dog generelt mere usikker. En nylig rapport fra McKinsey peger på, at hændelser, der forstyrrer forsyningskæderne, vil ske oftere i fremtiden. Den fremtid forsøger Kamstrup at forberede sig på.
- Tiden er inde til at tænke i LEAN og robuste forsyningskæder, og som producent, inden for Smart Metering Solutions, er vi i Kamstrup i fuld gang med at finde løsninger på, hvordan vi kan minimere effekten af fremtidige forsyningsforstyrrelser, siger Michael Breumsø.
Ifølge DI-analysen sikrer danske virksomheder sig især via primært større lagre og sekundært flere underleverandører.
Følg os på:
Kontakter
Peter Thagesen, underdirektør og chef for DI Global Handel og Investeringer, 2049 4569
Lars Bøgeskov, Pressekoordinator, 2236 3138
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ni års venten er slut – god nyhed at EU-patent endelig træder i kraft1.6.2023 11:53:09 CEST | Pressemeddelelse
Efter mange års venten træder EU’s enhedspatent og patentdomstolen i kraft i dag, og det er en god nyhed for de mange innovative virksomheder i Danmark, men det gælder om at være klar, lyder det fra landets største erhvervsorganisation, DI.
DI: Nye udbudsrammer for havvind kan blive et temposkifte i den grønne omstilling30.5.2023 19:17:56 CEST | Pressemeddelelse
Det er et historisk stort udbud af havvind, som et bredt flertal i Folketinget i dag har aftalt udbudsrammerne for. Som noget nyt skal der tages højde for havnaturen og miljøet, og det er også besluttet, at staten skal eje en del af havvindprojekterne. DI havde gerne set projekterne blive til virkeligheden uden statslig ejerskab, men der er nu landet en model, der sikrer fremdrift, og landets største erhvervsorganisation håber, at udbuddene er på plads inden sommerferien i 2024, for der er behov for hastighed i den grønne omstilling.
DI: DØR-rapport peger på øget behov for arbejdskraft30.5.2023 12:18:19 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råd har fremlagt en rapport med en bedre økonomi end hidtil ventet, og det kommer til at øge presset for at skaffe flere hænder til erhvervslivet, lyder det fra Dansk Industri
DI hilser ambitiøst forsvarsudspil velkomment30.5.2023 09:22:31 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til et kommende forsvarsforlig, som skal skabe et stærkere og mere moderne, dansk forsvar, som er tættere på at leve op til NATO-målsætning. Landets største erhvervsorganisation, DI, har pæne ord at sige om udspillet, men også en klar opfordring til at bruge milliarderne klogt. - Det er en ambitiøs plan, regeringen har lagt frem, som skal komme hele samfundet til gavn, og som fra dag ét vil skabe tiltrængte forandringer og modernisering i Danmarks forsvar og sikkerhed, siger direktør for DI Forsvar og Sikkerhed, Joachim Finkielman.
Danmark ser ind i to årtier uden flere hænder til den private sektor30.5.2023 07:50:57 CEST | Pressemeddelelse
De næste to årtier er der ingen udsigt til nye medarbejdere til de private virksomheder, og det koste 300 mia. kr. på BNP. Det er en ulykke, hvis der ikke bliver gjort noget ved det, mener Dansk Industri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum