DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.

- Øresundsbroen står for alt det, vi har brug for mere af i en usikker tid: Samarbejde på tværs af grænser, der styrker både velstanden, beskæftigelsen og fællesskabet i Norden. Med en verden i hastig forandring har vi brug for stærke nordiske samfund og økonomier, så vi sammen kan værne om vores demokratier og vores nordiske levemåde, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI).
En ny analyse fra DI viser, at Øresundsbroen gennem årene er blevet en større og større gevinst for Danmark. Aldrig har så mange taget turen over broen for at arbejde i Hovedstadsområdet og dermed bidrage til dansk vækst. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, hvilket er det højeste antal siden broens åbning i 2000. Pendlerne skabte værdi i Danmark for hele 20 mia. kr. i 2024. Regner man herboende svenskere med, er værdien 27 mia. kr., hvilket er seks gange så meget som ved åbningen af broen. Den skabte værdi er det, man kalder bruttoværditilvæksten.
- Tallene viser tydeligt, at samarbejdet er intensiveret massivt gennem de 25 år, vi har haft broen. Borgere og virksomheder i regionen efterspørger det samarbejde, og vi får som region også rigtig meget ud af, at vi rykker tættere sammen. Broen styrker også vores kulturudveksling, sikkerhedssamarbejde og samarbejde om uddannelse og forskning. Og der er stadig potentiale til mere. Derfor skal vi blive ved med at gøre det endnu nemmere at bo, arbejde og leve på tværs af sundet som én stærk region, siger Lars Sandahl Sørensen.
Et af de steder, der kan sættes ind for at nå det regionale mål om at nå op på 30.000 øresundspendlere i 2030, er ved at gøre det mere attraktivt at pendle over Øresundsbroen. Fradraget for at pendle over Øresundsbroen har været uændret de seneste 25 år, og er kun cirka det halve af fradraget for at køre over Storebæltsbroen.
- Det er en underlig forskelsbehandling, at du kan få dobbelt så højt fradrag, hvis du bor i Ringsted og kører til Nyborg, som hvis du kører fra København til Malmø. Så lad os få ensartet fradragsreglerne, så vi kan komme endnu tættere på vores nordiske naboer, siger Lars Sandahl Sørensen.
Pålidelig offentlig transport og en mere stabil togdrift over Øresund vil også kunne komme mange pendlere til gode. DI foreslår et fælles punktlighedsmål på 90% ift. togtrafikken mellem landene. Det gælder ikke mindst for Øresundstoget. Samtidig bør det gøres muligt at gennemføre svensk grænsekontrol på toget mellem CHP Lufthavn og Hyllie. Forsinkelser på Hyllie forlænger nemlig den samlede rejsetid betragteligt.
- Hvis vi virkelig skal høste fordelene ved at være én samlet region, skal man kunne få en hverdag til at fungere på tværs af Sundet. Derfor skal det være nemt og hurtigt at pendle. Vi mener, at det max skal tage 30 min. at rejse mellem Malmø C og Hovedbanegården. Og man skal kunne bruge sit rejsekort på begge sider af Sundet, siger Lars Sandahl Sørensen
Læs hele DI’s analyse af 25 års øresundspendling og dens betydning her.
Kontakter
Lisa Christensen
Tlf:+45 93883611lmfc@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
DI: Brug forsvarsmilliarder klogt – i samarbejde med erhvervslivet25.6.2025 14:15:13 CEST | Pressemeddelelse
NATO-landene er i dag blevet enige om en ny, historisk målsætning om forsvarsinvesteringer: Fremover skal medlemslandene bruge fem procent af deres BNP på et stærkere forsvar, sikkerhed og beredskab. Med målsætningen følger markante øgede krav fra NATO til nationerne i form af nye styrkemål. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om behovet for at løfte både Danmarks og Europas forsvar i en tid med øget usikkerhed, krig i Europa og hybride trusler – men opfordrer samtidig regeringen til at bruge de mange ekstra forsvarsmilliarder klogt og i tæt samarbejde med det danske erhvervsliv.
DI: Spektakulært råderum skabt af erhvervslivet23.6.2025 11:14:04 CEST | Pressemeddelelse
Råderummet er blevet opjusteret med 58 mia. kr., og det skyldes i høj grad erhvervslivet, fordi der kommer flere internationale kolleger og øgede indtægter fra selskabsskat, lyder det fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum