DI - Dansk Industri

DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?

Del

Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.

Der bor i dag cirka 14.450 ældre over 80 år i Aarhus. I 2040 vil tallet stige til cirka 23.400 ældre. En stigning på 61 procent på 15 år. I København stiger antallet af ældre over 80 år fra i dag 16.200 til 26.400 i år 2040. Det svarer til en stigning på 63 procent.

Samme udvikling ses i Middelfart, Svendborg, Helsingør, Halsnæs, Holbæk, Rebild, Horsens, Odder, Silkeborg, Skanderborg og Aarhus kommuner, hvor antallet af ældre over 80 år også stiger med over 60 procent.

Det viser nye tal fra Dansk Industri.

- En stigning på 60 procent eller mere er rigtig meget. Det er en kæmpe opgave, som både kræver, at der i flere år frem er penge nok i kommunekassen, og at der samtidig er plads nok i kommunernes anlægsrammer, siger branchedirektør i DI, Jakob Scharff.

Hvert år aftaler landets 98 kommuner med staten, hvor meget de må bruge på byggeri, anlæg og vedligeholdelse. Den enkelte kommune er derfor underlagt en ramme for, hvor mange penge den må bruge på f.eks. at bygge og renovere plejehjem eller vedligeholde det kommunale vejnet.

- Netop derfor er det oplagt, at kommunerne åbner døren for langt flere private aktører og beder dem bygge og drive friplejehjem. Det vil give kommunerne mulighed for at bruge deres del af anlægsrammen på f.eks. forebyggelse af oversvømmelse, energirenovering, vedligeholdelse af veje og andre opgaver, som de også har brug for at få løst, siger Jakob Scharff, DI, og tilføjer:

- Vi har haft frit valg af plejebolig i Danmark i mere end 20 år, men det afhænger i praksis af, om kommunerne lokalt tager initiativ til at få etableret alternativer til de kommunale plejehjem. Det handler også om at give vores ældre medborgere og deres pårørende mere at vælge imellem – det holder også de kommunale tilbud oppe på tæerne i forhold til at levere bedst mulig pleje og omsorg.

Assens, Langeland, Ishøj, Jammerbugt, Mariagerfjord, Thisted, Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Hillerød, Esbjerg, Tønder, Vejle, Faxe, Næstved, Odsherred, Ringsted, Sorø, Stevns, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Stuer, Viborg, Hedensted, Norddjurs, Randers og Syddjurs kommuner kan alle se frem til en stigning i antallet af ældre over 80 år på mindst 50 procent.

-  Tallene viser tydeligt, at alle kommuner i Danmark ser ind i den her udfordring, som kræver handling nu. For udover at der skal bygges flere plejehjem, skal der også findes flere medarbejdere til ældreplejen samtidig med, at de store årgange går på pension, og langt mindre årgange kommer ind på arbejdsmarkedet, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI, og uddyber:

- Det kan løses ved blandt andet at få investeret i udrulning og implementering af ny velfærdsteknologi, som gør det muligt for medarbejderne at bruge tiden på pleje og omsorg. Virksomhederne kan eksempelvis bidrage med teknologiske løsninger, der kan hjælpe med medicindosering og dokumentationsarbejdet.

Gribskov er den kommune i Danmark, som har flest private plejeboligtilbud. Her står private aktører for hele 71 procent af alle plejehjemspladser, enten via friplejehjem eller offentlig-privat samarbejde om kommunale plejehjem. I Skive og Thisted er det kun knap seks procent af plejehjemspladserne, der drives af private virksomheder.

- Jeg håber, at andre kommuner vil lade sig inspirere af Gribskov. Kun på den måde kan vi sikre, at vi i fremtiden har nok plejehjemspladser. 15 år er kort tid, og derfor skal der træffes beslutninger ude i kommunerne allerede nu. Nu hvor kommunalvalget er lige om hjørnet, er det oplagt, at politikerne melder ud, hvordan de vil gribe udfordringen an med det hurtigt stigende antal ældre, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI.

Nøgleord

Kontakter

Branchedirektør i DI Jakob Scharff, telefon 21 12 94 23
Chefkonsulent i DI Christian Broholm Andersen, telefon 52 18 59 59
DI’s Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Links

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye