Kirkens Korshær

Alt for mange anbragte børn bliver unge hjemløse

Del

En tredjedel af unge hjemløse er tidligere anbragte, og de har markant ringere livsvilkår ifølge regeringens nye socialpolitiske redegørelse. De kedelige tal kalder på handling, mener Kirkens Korshær, der faktisk allerede er i gang med et nyt, stort projekt, der skal ruste udsatte unge til uddannelse.

Kirkens Korshær driver blandt andet ungdomsherberger og varmestuer for hjemløse og udsatte i Danmark. Og her ser de mange unge hjemløse, der har svære skæbner bag sig. I 2019 var der 6.431 hjemløse mennesker i Danmark. Af dem er omkring 1.920 personer unge hjemløse ml.18-29 år.

- Med den viden vi har fra vores daglige arbejde, er det desværre ikke overraskende nyt. Mange af de hjemløse unge er tidligere anbragte børn. Det vigtigt, vi bliver klogere på, hvordan de kan hjælpes bedre i overgangen mellem barn og voksen. Men også generelt hvad det er i vores samfund, som sender så mange unge ud i hjemløshed, mener chef for Kirkens Korshær, Helle Christiansen.

Indfør unge i lovgivningen

Kirkens Korshær efterlyser en lovgivning, der er mere fleksibel, og sikrer, at det ikke går galt i overgangene mellem forskellig lovgivning.

- For os at se, er det i overgangene, at for alvor halter. Vi taber simpelthen mennesker på gulvet, når man - i lovens forstand - fra den ene dag til den anden går fra at være barn til at være voksen. Når man går fra den ene lov til den anden. Eller fra den ene sektor til den anden. Man kunne fx indføre unge som en gruppe for sig, så vi sikrer, at tidligere anbragte børn får de rette sociale indsatser – fx bevarer tilknytningen til plejefamilie – også når de er blevet 18 år, lyder det fraHelle Christiansen.

Håndholder selv indsatsen

Redegørelsen viser blandt andet, at de tidligere anbragte unge hjemløse har ringere livsvilkår og fx har lavere uddannelsesniveau. Og det er Kirkens Korshær – med støtte fra EU, lokalt erhvervsliv og to kommuner – gået i gang med at gøre noget ved.

- Vi er meget optagede af, er at ruste unge hjemløse til fx at komme i gang med og blive på en uddannelse. Vi er i øjeblikket ved at starte et stort projekt op i Aalborg og Aarhus. Vi kalder det Inspiratoriet. Her går vi ind – sammen med kommunerne og i tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv - og håndholder indsatsen; hjælper med at komme godt i gang, følger tæt i et skræddersyet forløb. Det fylder et af de huller, redegørelsen peger på, at unge hjemløse kan falde i, forklarer hun.

FAKTA: Inspiratoriet

Inspiratoriet henvender sig til unge sårbare og udsatte mennesker uden ungdomsuddannelse.

Formålet er at hjælpe og støtte til at komme i gang med en uddannelse. Dertil kommer en fastholdelses-og støtteproces, når man er startet i uddannelse.

Projektperioden løber fra den 1. januar 2020 til september 2022.

Projektet er støttet med EU-midler i samarbejde med Aarhus og Aalborg kommuner.

FAKTA: Unge hjemløse i Danmark

1/3 af unge hjemløse har været anbragt uden for hjemmet.

16% af tidligere anbragte unge, der var hjemløse i 2019, var også hjemløse i 2017.

Knap 58%. af unge hjemløse har en diagnose, der relaterer sig enten til psykiske vanskeligheder eller et fysisk eller psykisk handicap.

Kilde: Socialpolitisk redegørelse 2019, Social- og indenrigsministeriet

Nøgleord

Kontakter

Pressechef Jeanette Ellen Bauer, tlf. 52 88 18 00, j.bauer@kirkenskorshaer.dk

Information om Kirkens Korshær

Kirkens Korshær
Kirkens Korshær
Nikolaj Plads 15
1067 København K

33121600http://www.kirkenskorshaer.dk

Kirkens Korshær har 450 ansatte og 9000 frivillige, som blandt andet driver varmestuer, herberger og genbrugsbutikker med glæde. Vores arbejde er baseret på det kristne menneskesyn og støttes af stat og kommuner, men finansieres grundlæggende af private midler, doneret af mennesker, som tror på den store værdi af de små, gode øjeblikke.

Følg pressemeddelelser fra Kirkens Korshær

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kirkens Korshær

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum