Akademikerne: Unge skal ikke flyttes som tal i et regneark
Regeringens udspil om decentralt uddannelsesudbud risikerer at få store konsekvenser for såvel de eksisterende uddannelser som for udflyttede uddannelser, hvis en hård udbudsstyring får lov at trumfe hensyn til kvaliteten af studie- og fagmiljøer og de studerendes mulighed for at få erfaring med arbejdsmarkedet. Akademikerne er bekymret over for regeringens udspil, der risikerer at få alvorlige konsekvenser for de unge og for uddannelsesdanmark.
Formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard udtaler: “Valg af studie er også valg af et ungdomsliv. Vi er ikke uenige med regeringens ambition om en bedre balance mellem by og land, men vi mener ikke, at en hård udflytning som regeringen foreslår, er løsningen. Unge mennesker kan ikke bare flyttes som tal i et regneark. Erfaringerne med uddannelsesstationerne viser, at de unge i stedet vil konkurrere om de færre uddannelsespladser i de fire store uddannelsesbyer med usund præstationskultur og mistrivsel til følge.”
Uddannelsespolitik skal ikke bruges til at løse udfordringer i mobiliteten på arbejdsmarkedet
Regeringens ønske om at styrke sammenhængen på tværs af landet opfyldes ikke med en udbudsstyring, der forsøger at matche det lokale uddannelsesudbud med virksomhedernes kompetencebehov en-til-en, og som først vil have sin effekt om tre til fem år. I stedet bør virksomhederne hjælpes med at afdække, hvordan deres kompetencebehov kan opfyldes dels med relevante ledige fra andre byer, dels med dimittender fra nært beslægtede uddannelser, der allerede udbydes lokalt/regionalt. Og ved at etablere strategiske samarbejder mellem virksomheder og videregående uddannelsesinstitutioner om praktikpladser, projektorienterede forløb og studiejobs til studerende.
Lars Qvistgaard udtaler: ”Vi ved, blandt andet fra regeringens eget partnerskab for dimittender i job, hvor afgørende det er for nyuddannedes beskæftigelse, at de har haft studiejobs og praktikforløb undervejs i studiet. En udflytning af studiepladser til mindre lokale enheder med ringe mulighed for relevante studiejobs, risikerer at ramme de nyuddannede på deres fremtidige beskæftigelsesmuligheder.”
Uddannelsespolitik og forskningspolitik kan ikke ses adskilt
Uddannelserne og de faglige miljøer er gensidig afhængige af hinanden, økonomisk og gennem de videnskabelige medarbejdere. Derfor kan uddannelsespolitikken heller ikke adskilles fra forskningspolitikken. Fjerner man uddannelser eller dimensionerer man yderligere på hovedcampus, risikerer man at svække samfundsvigtige forskningsmiljøer.
Yderligere decentralisering af uddannelsesudbuddet medfører, at arbejdspladser udflyttes. Når arbejdspladser flyttes, har dette konsekvenser for de ansatte. Tidligt i processen er det vigtigt at få afklaret vilkår i forbindelse med udflytningen. Det er således afgørende med en solid og transparant løsning fra starten for at lykkes med udflytningen.
Lars Qvistgaard udtaler: ”I dag har vi en uddannelsessektor med kompetente og højt specialiserede undervisere og forskere. En yderligere decentralisering af uddannelsesudbuddet må ikke hindre en fortsat mulighed for at tiltrække og rekruttere de bedste undervisere og forskere,” afslutter Lars Qvistgaard.
For yderligere kommentarer, kontakt Akademikernes formand Lars Qvistgaard på 2147 2686.
Nøgleord
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Information om Akademikerne
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Akademikerne om ny beskæftigelsesreform: Flere forenklinger - men færre fremskridt9.4.2025 14:26:49 CEST | Pressemeddelelse
Den Akademiske fagbevægelse med 500.000 medlemmer er glade for, at den nye aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats lykkes med en række forenklinger. Men ærgrer sig samtidig over, at man ikke tør give A-kasserne en større og permanent rolle.
500.000 akademikere får ny formand26.3.2025 13:00:03 CET | Pressemeddelelse
GL’s formand Tomas Kepler bliver ny formand for Akademikerne. Han bliver dermed den akademiske fagbevægelses nye topfigur, der side om side med FH’s Morten Skov skal varetage lønmodtagernes interesser.
Akademikernes formand Lisbeth Lintz stopper5.3.2025 12:05:05 CET | Pressemeddelelse
Akademikernes formand Lisbeth Lintz har i dag meddelt bestyrelsen, at hun har valgt at stoppe som formand. Det sker af familiære årsager. Næstformand Sara Vergo (Djøf) træder til som konstitueret formand, indtil en ny formand er fundet.
Ny aftale om Kandidatreform: ”Kræver samarbejde og sammenhold”19.12.2024 16:41:53 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har netop lavet en tillægsaftale med forligspartierne bag kandidatreformen. Akademikerne bakker op om justeringerne og vil arbejde for mere konstruktiv inddragelse.
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum