Akademikerne

Akademikerne: Unge skal ikke flyttes som tal i et regneark

Del

Politikerne bør træde varsomt med at udflytte uddannelsespladser fra by til land. Det kan få store konsekvenser for kvalitet og trivsel for landets studerende. Akademikerne, der er hovedorganisation for 450.000 medlemmer, frygter en skrivebordsløsning, der ikke tager hensyn til de mennesker det påvirker.

Regeringens udspil om decentralt uddannelsesudbud risikerer at få store konsekvenser for såvel de eksisterende uddannelser som for udflyttede uddannelser, hvis en hård udbudsstyring får lov at trumfe hensyn til kvaliteten af studie- og fagmiljøer og de studerendes mulighed for at få erfaring med arbejdsmarkedet. Akademikerne er bekymret over for regeringens udspil, der risikerer at få alvorlige konsekvenser for de unge og for uddannelsesdanmark. 

 

Formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard udtaler: “Valg af studie er også valg af et ungdomsliv. Vi er ikke uenige med regeringens ambition om en bedre balance mellem by og land, men vi mener ikke, at en hård udflytning som regeringen foreslår, er løsningen. Unge mennesker kan ikke bare flyttes som tal i et regneark. Erfaringerne med uddannelsesstationerne viser, at de unge i stedet vil konkurrere om de færre uddannelsespladser i de fire store uddannelsesbyer med usund præstationskultur og mistrivsel til følge.”

 

Uddannelsespolitik skal ikke bruges til at løse udfordringer i mobiliteten på arbejdsmarkedet 

 

Regeringens ønske om at styrke sammenhængen på tværs af landet opfyldes ikke med en udbudsstyring, der forsøger at matche det lokale uddannelsesudbud med virksomhedernes kompetencebehov en-til-en, og som først vil have sin effekt om tre til fem år. I stedet bør virksomhederne hjælpes med at afdække, hvordan deres kompetencebehov kan opfyldes dels med relevante ledige fra andre byer, dels med dimittender fra nært beslægtede uddannelser, der allerede udbydes lokalt/regionalt. Og ved at etablere strategiske samarbejder mellem virksomheder og videregående uddannelsesinstitutioner om praktikpladser, projektorienterede forløb og studiejobs til studerende. 

 

Lars Qvistgaard udtaler: ”Vi ved, blandt andet fra regeringens eget partnerskab for dimittender i job, hvor afgørende det er for nyuddannedes beskæftigelse, at de har haft studiejobs og praktikforløb undervejs i studiet. En udflytning af studiepladser til mindre lokale enheder med ringe mulighed for relevante studiejobs, risikerer at ramme de nyuddannede på deres fremtidige beskæftigelsesmuligheder.” 

 

Uddannelsespolitik og forskningspolitik kan ikke ses adskilt 

Uddannelserne og de faglige miljøer er gensidig afhængige af hinanden, økonomisk og gennem de videnskabelige medarbejdere. Derfor kan uddannelsespolitikken heller ikke adskilles fra forskningspolitikken. Fjerner man uddannelser eller dimensionerer man yderligere på hovedcampus, risikerer man at svække samfundsvigtige forskningsmiljøer. 

 

Yderligere decentralisering af uddannelsesudbuddet medfører, at arbejdspladser udflyttes. Når arbejdspladser flyttes, har dette konsekvenser for de ansatte. Tidligt i processen er det vigtigt at få afklaret vilkår i forbindelse med udflytningen. Det er således afgørende med en solid og transparant løsning fra starten for at lykkes med udflytningen.

 

Lars Qvistgaard udtaler: ”I dag har vi en uddannelsessektor med kompetente og højt specialiserede undervisere og forskere. En yderligere decentralisering af uddannelsesudbuddet må ikke hindre en fortsat mulighed for at tiltrække og rekruttere de bedste undervisere og forskere,” afslutter Lars Qvistgaard.

 

 

For yderligere kommentarer, kontakt Akademikernes formand Lars Qvistgaard på 2147 2686. 

Nøgleord

Kontakter

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2020 ca. 431.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Fuld opbakning til forskernes forsvar for forskningsfriheden7.6.2021 13:47:12 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har vedtaget en erklæring ”Om overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer”, som pålægger universiteterne ”at sikre, at selvreguleringen af den videnskabelige praksis fungerer”. Erklæringen har udgangspunkt i bestemte politikeres angreb på navngivne forskere og forskningsmiljøer, og den pålægger også universiteterne at sørge for, at ”politik ikke forklædes som videnskab, og at det ikke er muligt systematisk at unddrage sig kritik.”

Akademikerne vil have en fagligretlig bedømmelse af kritiseret brug af Coronarelaterede vikarbureauansættelser i Erhvervsstyrelsen31.5.2021 09:32:58 CEST | Pressemeddelelse

Akademikerne har netop indklaget den statslige arbejdsgiver for en faglig voldgiftsret for at stoppe omgåelsen af overenskomsten og forhindre misbruget af vikarbureauansættelser i Erhvervsstyrelsen. Akademikerne indbringer samtidig vikarbureauet Moment for Arbejdsretten. Dermed kommer nu en juridisk afklaring af statens muligheder for at benytte vikaransættelser udenfor overenskomsten.

SMV-fokus skal hjælpe ledige akademikere i job29.4.2021 14:24:44 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag mødtes beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med fire jobsøgende. En af dem var Louise Nygaard Meissner, der stod overfor, at skulle tilbage til jobmarkedet, efter at have arbejdet som lektor. I den proces oplevede hun flere udfordringer med et rigidt beskæftigelsessystem. Nu efterlyser hun et system, der giver ledige akademikere bedre redskaber og muligheder for at få foden indenfor i de mindre virksomheder. Hovedorganisationen Akademikerne, stemmer i, og formand Lars Qvistgaard peger på et kæmpe uforløst potentiale i at hjælpe akademikere ud i SMV’erne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum