Akademikerne

Akademikerne: Årets optag vidner om, at udflytningsaftalen har slået fejl

Del

Der er ledige pladser på 7 ud af 10 uddannelsesudbud uden for de større byer. Ifølge hovedorganisationen Akademikerne, vidner det om at regeringens udflytning af studiepladser ikke har virket efter hensigten.

Tillykke til alle de 60.034 håbefulde kommende studerende der i nat får tilbudt en studieplads til glæde for dem selv og for samfundet. Modsat regeringens håb, ønsker de unge helt som ventet i overvejende grad at blive uddannet på uddannelser der er beliggende i de større byer. Der er således igen i år ledige pladser på langt de fleste uddannelsesudbud uden for de større byer. I hovedorganisationen Akademikerne mener vi, at det er på tide at gentænke udflytningsaftalen. Formand Lisbeth Lintz udtaler: 

At der igen i år er ledige pladser på 7 ud af 10 decentrale uddannelsesudbud vidner jo om, at efterspørgslen efter at uddanne sig uden for de større byer ikke er til stede i det omfang regeringen forestiller sig

Det er fornuftigt at tænke i uddannelsesmuligheder til unge fra alle dele af landet, men uddannelse af høj kvalitet incl. gode forsknings- og læringsmiljøer kan ikke bare flyttes rundt som brikker i et brætspil. Unge i Danmark følger samme tendens som i resten af verden og søger mod de større byer med gode uddannelsesmiljøer og stærke ungdomskulturer. Den udvikling stoppes ikke af “skrivebordsløsninger” alene, hvor unge føler sig tvunget frem for det, de selv ønsker. 

Det er den forkerte vej at gå at reducere antallet af uddannelsesmuligheder i byerne som regeringen og en række af Folketingets partier vedtog sidste år. I stedet bør man ifølge hovedorganisationen Akademikerne prioritere ordentlig uddannelseskvalitet, og gode beskæftigelsesmuligheder hvis lokalområderne i provinsen skal styrkes. Lisbeth Lintz uddyber: 

“At skabe gode muligheder for uddannelse udenfor de større byer kræver fokus på høj uddannelseskvalitet, et godt studiemiljø, gode muligheder for bosættelse, et rigt kulturliv og ikke mindst et bredt udbud af arbejdspladser såvel mens studierne pågår som efter fuldendt uddannelse”

Ingen nemme løsninger på rekrutteringsudfordringer

Årets optag vidner også om et stort fald i optaget på en række uddannelser som f.x. sygeplejerske, og pædagoguddannelsen. Det vækker bekymring hos Akademikerne, for vi har brug for unge der har lyst til at uddanne sig indenfor alle fagområder. Lisbeth Lintz udtaler: 

“Jeg er bekymret over rekrutteringsudfordringerne på bl.a. de store uddannelser som f.x. sygeplejerske- og pædagoguddannelserne. Store rekrutteringsudfordringer kan ikke løses med et snuptag ved f.x. at lukke eller udflytte attraktive studiepladser fra andre steder i landet. Det kræver et langt sejt træk med fokus på uddannelseskvalitet og arbejdsforhold hvis udviklingen skal vendes.”

For yderligere kommentarer, kontakt formand Lisbeth Lintz på 24888442 eller på ll@ac.dk.

Akademikerne varetager interesser for 465.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.

 

Nøgleord

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2021 ca. 447.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Ny aftale giver ledige en bedre vej gennem beskæftigelsesjunglen24.6.2022 13:33:29 CEST | Pressemeddelelse

Det er positivt, at regeringen, SF, Enhedslisten, DF og en række løsgængere netop har indgået en aftale om, at det fremover bliver a-kasserne og ikke jobcentrene, der står for de første tre måneder af medlemmernes kontakt med beskæftigelsessystemet. Det mener Akademikernes formand Lisbeth Lintz, der peger på, at systemet nu bliver langt mere enkelt og forkorter afstanden mellem de forsikrede ledige og arbejdsmarkedet; i al fald de første måneder af ledighedsperioden.

Vismandsrapport sætter igen spørgsmålstegn ved effekten af nedskæringer på nyuddannedes dagpenge31.5.2022 12:00:19 CEST | Pressemeddelelse

Det bør give partierne bag aftalen om Danmark kan mere 1 alvorligt stof til eftertanke, at Det Økonomiske Råd (DØR), nu for anden gang, sår tvivl om de regnemodeller, der danner grundlag for beslutningen om at skære i dimittenddagpengene. Det siger formand for hovedorganisationen Akademikerne, Lisbeth Lintz, efter, at Det Økonomiske Råd netop har offentliggjort en ny vismandsrapport.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum