Akademikerne

Akademikerne: Årets optag vidner om, at udflytningsaftalen har slået fejl

Del
Der er ledige pladser på 7 ud af 10 uddannelsesudbud uden for de større byer. Ifølge hovedorganisationen Akademikerne, vidner det om at regeringens udflytning af studiepladser ikke har virket efter hensigten.

Tillykke til alle de 60.034 håbefulde kommende studerende der i nat får tilbudt en studieplads til glæde for dem selv og for samfundet. Modsat regeringens håb, ønsker de unge helt som ventet i overvejende grad at blive uddannet på uddannelser der er beliggende i de større byer. Der er således igen i år ledige pladser på langt de fleste uddannelsesudbud uden for de større byer. I hovedorganisationen Akademikerne mener vi, at det er på tide at gentænke udflytningsaftalen. Formand Lisbeth Lintz udtaler: 

At der igen i år er ledige pladser på 7 ud af 10 decentrale uddannelsesudbud vidner jo om, at efterspørgslen efter at uddanne sig uden for de større byer ikke er til stede i det omfang regeringen forestiller sig

Det er fornuftigt at tænke i uddannelsesmuligheder til unge fra alle dele af landet, men uddannelse af høj kvalitet incl. gode forsknings- og læringsmiljøer kan ikke bare flyttes rundt som brikker i et brætspil. Unge i Danmark følger samme tendens som i resten af verden og søger mod de større byer med gode uddannelsesmiljøer og stærke ungdomskulturer. Den udvikling stoppes ikke af “skrivebordsløsninger” alene, hvor unge føler sig tvunget frem for det, de selv ønsker. 

Det er den forkerte vej at gå at reducere antallet af uddannelsesmuligheder i byerne som regeringen og en række af Folketingets partier vedtog sidste år. I stedet bør man ifølge hovedorganisationen Akademikerne prioritere ordentlig uddannelseskvalitet, og gode beskæftigelsesmuligheder hvis lokalområderne i provinsen skal styrkes. Lisbeth Lintz uddyber: 

“At skabe gode muligheder for uddannelse udenfor de større byer kræver fokus på høj uddannelseskvalitet, et godt studiemiljø, gode muligheder for bosættelse, et rigt kulturliv og ikke mindst et bredt udbud af arbejdspladser såvel mens studierne pågår som efter fuldendt uddannelse”

Ingen nemme løsninger på rekrutteringsudfordringer

Årets optag vidner også om et stort fald i optaget på en række uddannelser som f.x. sygeplejerske, og pædagoguddannelsen. Det vækker bekymring hos Akademikerne, for vi har brug for unge der har lyst til at uddanne sig indenfor alle fagområder. Lisbeth Lintz udtaler: 

“Jeg er bekymret over rekrutteringsudfordringerne på bl.a. de store uddannelser som f.x. sygeplejerske- og pædagoguddannelserne. Store rekrutteringsudfordringer kan ikke løses med et snuptag ved f.x. at lukke eller udflytte attraktive studiepladser fra andre steder i landet. Det kræver et langt sejt træk med fokus på uddannelseskvalitet og arbejdsforhold hvis udviklingen skal vendes.”

For yderligere kommentarer, kontakt formand Lisbeth Lintz på 24888442 eller på ll@ac.dk.

Akademikerne varetager interesser for 465.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.

 

Nøgleord

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 106
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

150.000 akademikere siger et stort ja til nye offentlige overenskomster15.4.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

97,9 pct af de afgivne stemmer, og samtlige 26 medlemsorganisationer i Akademikerne, har stemt ja til overenskomstaftalen OK24. Samtidig er stemmeprocenten på 43 pct. hvilket er en stigning på 27 pct sammenlignet med foregående afstemning. Afstemningsresultatet betyder, at 150.000 offentligt ansatte akademikere i staten, regionerne og kommunerne nu kan se frem til markante forbedringer i at indrette arbejdslivet fleksibelt samt markante lønstigninger.

Hovedorganisationen Akademikerne er vokset med 50 pct. på 10 år11.4.2024 09:13:00 CEST | Pressemeddelelse

Medlemsantallet i den akademiske fagbevægelse fortsætter med at stige. Væksten betyder, at medlemstallet nu har passeret 490.000, hvilket er en fremgang på mere end 50 pct. over 10 år. Hovedorganisationen Akademikerne er dermed snublende tæt på en halv mio. medlemmer. De seneste års vækst skyldes især, at antallet af privatansatte medlemmer er steget, så de udgør over 50 pct. af de erhvervsaktive medlemmer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye