Alexandra Instituttet

AI-teknologi bag problematiske sager kan hjælpe mange

Del

Kunstig intelligens kan - også - bruges til at generere nøgenbilleder af personer ud fra et billede af deres ansigt. På sin vis er den nye, problematiske tendens et bevis på, hvor nemt det er at bruge kunstig intelligens til at skabe overbevisende resultater.

AI-professor Anders Kofod-Petersen testede for DR en af de tjenester, der baseret på massevis af anden data genererede denne nøgenudgave af ham.
AI-professor Anders Kofod-Petersen testede for DR en af de tjenester, der baseret på massevis af anden data genererede denne nøgenudgave af ham.

Lige netop denne brug af AI har først og fremmest ubehagelige konsekvenser for de, typisk, unge kvinder, der oplever at have falske nøgenbilleder af dem selv i omløb på nettet. Men det er derudover ærgerligt, fordi det sætter kunstig intelligens i et dårligt lys som noget, der bør bekæmpes, når teknologien i virkeligheden for helt andre erhverv er et fantastisk redskab til mange ting - eksempelvis diagnosticering og behandling af sygdomme som kræft.

Det har vores forsker i kunstig intelligens, Anders Kofod-Petersen, talt med DR 21 Søndag og P1 Morgen om. For lige så vigtigt, som det er at fortælle om de uheldige sager, lige så vigtigt er det vedvarende at fortælle om de mange andre, gode, muligheder, kunstig intelligens bringer med sig.

Kunstig intelligens og maskinlæring er ikke magi, det er anvendt statistik, regnekraft, databehandlingskraft og mulighed for kategorisering af data og overblik over data. Og det kan vi bruge til en bred vifte af ting.

- Udfordringen, når vi hører om de problematiske eksempler, er, at vi risikerer at skubbe de mange fantastiske muligheder til en side. Men med kunstig intelligens kan vi skabe helt nye produkter og services. Det betyder, at vi kan tage beslutninger baseret på fakta i stedet for mavefornemmelser, forklarer Anders Kofod-Petersen, forsker i kunstig intelligens ved Alexandra Instituttet.

Kunstig intelligens er kort sagt en ny værktøjskasse, som tillader os at gøre ting, der simpelthen ikke har været praktisk gennemførbare før. Algoritmerne kan genkende mønstre, forudsige udfald og give os en hidtil uopnåelig beslutningskraft. De kan bidrage til at skabe helt nye produkter og services. De kan varsle, hvornår virksomhedens kunder falder fra, om en ildevarslende plet bliver en kræftknude, eller om der sker et uheld lige om lidt, fordi trafikken kører for tæt.

- Som et land fyldt med virksomheder og organisationer, der er ganske unikt velegnede til implementeringen af kunstig intelligens, er vi nødt til at strække os ud over den kollektive skepsis over for det umiddelbart usynlige og sætte os ind i, hvad det kan hjælpe os med, siger Anders Kofod-Petersen.

Og han tilføjer mere direkte:

- Lad nu ikke en flok idioter som ikke kan opføre sige ordentligt stoppe os fra at anvende kunstig intelligens til et bedre samfund.

Fem danske virksomheder, der har succes med kunstig intelligens

Digitalt selvbetjeningssystem sparer brug af revisor med Digital Revisor
Digital Revisor har udviklet et online værktøj, der hjælper virksomheder med at indberette til SKAT

Robotrådgiver sparer tid og penge for Topdanmark
Topdanmarks nye robotrådgiver kan assistere taksatoren i sit arbejde med at vurdere bilskaders omfang og pris.

RetinaLyze giver flere mennesker adgang til øjenscanninger
Ved hjælp af kunstig intelligens finder RetinaLyze tidlige tegn på øjensygdomme forårsaget af diabetes.

FieldSense er landmandens ekstra øjne
Appen FieldSense fortæller landmanden, hvordan afgrøderne klarer sig. Det giver overblik og sparer tid og penge.

FarrowTech redder liv og sparer ressourcer
Overvågningssystem hjælper med at nedbringe dødelighed blandt pattegrise.

Billeder

AI-professor Anders Kofod-Petersen testede for DR en af de tjenester, der baseret på massevis af anden data genererede denne nøgenudgave af ham.
AI-professor Anders Kofod-Petersen testede for DR en af de tjenester, der baseret på massevis af anden data genererede denne nøgenudgave af ham.
Download

Links

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Jammerbugt kommune skal tilpasse til klimaforandringer med kunstig intelligens fra KMD, DTU og Alexandra Instituttet7.5.2021 11:55:38 CEST | Pressemeddelelse

Voldsommere nedbør og ændringer i grundvandsstanden udfordrer byplanlægningen hos kommunerne. Jammerbugt Kommune sætter nu strøm til et prominent AI-signaturprojekt i form af et datadrevet screeningsværktøj med KMD som hovedleverandør i projektets første fase, og den nordjyske kommune forventer et markant bedre beslutningsgrundlag, når der skal anlægges infrastruktur og bygges nyt.

Everything is hackable: Absolut alting vi omgiver os med bliver koblet til nettet - og sikkerheden er typisk ikke god nok6.5.2021 12:27:14 CEST | Pressemeddelelse

Vi lever i dag i en verden, hvor ethvert produkt bliver koblet til nettet. Det gælder lige fra produkter i hjemmet til selvkørende biler og til sikkerhedskritisk udstyr på hospitaler. Sikkerhed handler der ikke kun risikoen for datalæk. Det er blevet et offentligt sikkerhedsproblem, hvor smarte enheder, der ikke er sikret, kan kontrollere mennesker.

Mulig game changer for dansk industri: Sikker dataanalyse beskytter mod cyberangreb28.4.2021 14:25:17 CEST | Pressemeddelelse

C.C. Jensen har i samarbejde med Alexandra Instituttet i MADE Digital udviklet digitalt opkoblede produkter, der sikkert sender data i realtid fra oliefiltre på bl.a. Maersk-skibe og fra toppen af vindmøller til hovedkvarteret i Danmark. Den nye løsning sætter en stopper for, at maskiner bliver hacket eller forretningsideer kopieret og hjælper samtidig med at sikre rettidig vedligehold. IoT-løsningen pilottestes i foråret 2021 og kan blive en gamechanger for C.C. Jensen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum