Furesø Kommune

Aftale om særtilskud til Furesø faldet på plads

Del

Efter lange og svære forhandlinger er Furesø Byråd nu enig med regering og Folketinget om vilkårene for udbetaling af den resterende del af særtilskuddet til Furesø. Aftalen indebærer, at Furesø modtager et årligt særtilskud i 2022 på 30 mio. kr. stigende til 39 mio. kr. i 2030.

”Jeg er rigtig glad for, at Furesø Byråd har stået sammen i forhandlingerne om den resterende del af vores særtilskud. Det har været vanskelige forhandlinger, hvor vores interne sammenhold har være afgørende for et godt resultat. Nu har vi klarhed over tilskuddet og kan lægge budget for årene fremover. Med aftalen har vi skrevet det sidste kapitel i den såkaldte Furesøaftale og kan fortsætte den gode udvikling i kommunen. Der er grund til at takke hele byrådet for at stå sammen i denne sag”, siger Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (A).

Furesø blev født med en enorm gæld på 3 mia. kr. fra før kommunesammenlægningen i 2005. I dag er gælden reduceret til ca. 2 mia. kr., men Furesø betaler stadig hvert år 123 mio. kr. i renter og afdrag på gælden og skal gøre det frem til 2040.

For at sikre en økonomisk bæredygtig kommune har Furesø siden 2006 modtaget et særtilskud på 50 mio. kr. om året. Dette særtilskud udløber her i 2021.

I en aftale tilbage i 2011 lykkedes det at forhandle et supplerende tilskud til Furesø på samlet 250 mio. kr., der skal udbetales i 2022 og frem.

I de seneste år har Furesø Byråd forhandlet med skiftende indenrigsministre om vilkårene for udbetaling af resttilskuddet. Nu er det lykkedes at indgå en aftale, som imødekommer Furesøs ønsker til udbetalingsprofil, og en regulering af tilskuddet svarende til udviklingen i skattegrundlaget i kommunerne i hovedstadsområdet. Med aftalen vil Furesø fra 2022 modtage et særtilskud på ca. 30 mio. kr., der frem til 2030 vil øges til ca. 39 mio. kr. Det er et tilfredsstillende resultat for Furesø.

I 2030 vil gælden fra være reduceret til ca. 1 mia. kr., og Furesø Kommune vil derefter skulle klare sig uden særtilskud.

Furesø har de seneste mange år arbejdet målrettet på at effektivisere kommunens drift og gøre kommunen robust til at håndtere det ændrede særtilskud. Som et eksempel kan nævnes, at kommunens kassebeholdning de seneste 12 år er øget med mere end 100 mio. kr. fra 167 mio. kr. i 2009 til 283 mio. kr. i 2020.

Det nye lavere tilskudsniveau fra 2022 og frem vil derfor kunne håndteres i kommunes fremtidige budgetter, men samtidig er der ingen grund til at skjule, at kommunen stadig er udfordret af den store gæld fra før kommunesammenlægningen, og at Furesø derfor også i de kommende år skal have et fokus på effektiv drift og stram økonomistyring.  

Kontakter

Billeder

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum