Aftale med KL om klar besked om fjernvarme
Regeringen og Kommunernes Landsforening er enige om, at danske hjem skal opvarmes med grøn energi. Derfor er der indgået en aftale om, at alle danskere med gasfyr får klar besked om muligheder for fjernvarme eller andre grønne opvarmningskilder.
Inden nytår får alle danskere med gas et brev med besked om, hvorvidt og hvornår de kan få fjernvarme eller rådgivning om, hvordan en anden grøn løsning, fx en varmepumpe, er vejen væk fra gassen. Det kræver en kommunal planlægning i alle gasforsynede områder, og parterne er enige om, at den er færdig i løbet af i år.
”Vi skal af med gas i opvarmningen i alle hjem både af hensyn til klimaet og for at blive uafhængig af russisk gas. Det er en stor beslutning at skrotte fyret, og vi vil nu gøre det nemmere for borgerne at tage beslutning om en ny varmekilde. Der ligger her fra en stor opgave hos kommuner og fjernvarmeselskaber, og jeg er meget glad for opbakningen til aftalen. Den lokale varmeplanlægning og de konkrete projekter er afgørende for, at vi alle kommer i mål med en grønnere og mere sikker hverdag,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.
”I kommunerne er vi parate til at sætte alle kræfter ind på at gøre danskernes hjem og boliger uafhængige af naturgas.En sådan grøn omstilling kræver lokal koordinering, og med aftalen her påtager vi os vores ansvar for at fremskynde udfasningen af gas. Nu er rammerne for kommunernes opgave på plads, og vi er klar til at gøre alt, hvad vi kan, for at give borgerne hurtig og klar besked om, hvorvidt de vil blive omfattet af et fjernvarmeprojekt eller ej – og hvis ikke, hvad alternativerne så er,” siger formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm.
Se aftalen om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning og klar besked til borgerne på Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets hjemmeside
Bedre planlægning på tværs
Parterne er enige om, at kommunerne senest i 2022 gennemfører varmeplanlægning i de områder, som har status som gasforsynede. Her får man et brev om hvorvidt, der allerede er et godkendt fjernvarmeprojekt, hvornår der er mulighed for tilslutning, om der er et projekt på vej, og om man vil have et tilbud om tilslutning, når det er godkendt. Man vil også få information om alternative grønne varmekilder og om støttemuligheder.
I løbet af 2023 skal de enkelte fjernvarmeselskaber og kommunerne få udarbejdet og godkendt de planlagte fjernvarmeprojekter, og ambitionen er, at fjernvarme er helt udrullet i Danmark i 2028.
Med aftalen kommer der lokale fora, som skal lette koordinationen mellem kommuner, fjernvarmeselskaber, gasselskab og el-distributionsselskaber. I 2025 gøres der status for både udrulning af fjernvarme og individuelle varmepumper.
Partierne bag aftalen om en varmecheck blev i maj enige om at bruge 125 mio. kr. i 2022 til at understøtte kommunernes udrulning af fjernvarme, og med Danmark Kan Mere II aftalen er der i alt 200 mio. kr. til finansiering i perioden 2022 - 2025.
Fakta
Initiativer i aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening:
- Alle kommuner gennemfører varmeplanlægning for udrulning af mere fjernvarme i 2022 i gasforsynede områder.
- Kommunerne sender brev til alle med gas og oliefyr i disse områder med klar besked
- Fjernvarmeselskaber laver på baggrund af kommunernes varmeplanlægning projektforslag, som kommunerne skal godkende i 2023
- Der etableres lokale koordinationsfora
- Der afsættes midler til at understøtte fælles varmeforsyning i mindre målestok
- Et dialogudvalg skal følge op på aftalen og gøre status i 2025
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Varmechecken er udbetalt: 2,4 milliarder hjælper danskernes varmeregninger10.8.2022 10:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Over 400.000 husstande, som har været ramt af høje varmeregninger, har i dag fået en kontant indsprøjtning på 6000 kroner.
Stop for unødig afbrænding af naturgas på Nordsøen30.6.2022 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være slut med at brænde gas af på boreplatforme i Nordsøen, medmindre det er helt nødvendigt. Regeringen vil indføre et forbud mod rutine-afbrænding af gas for at mindske unødig udledning af metan.
Aftale mellem EU-landene om stor klimapakke29.6.2022 02:21:06 CEST | Pressemeddelelse
EU’s klimaministre er blevet enige om en omfattende lovgivningspakke på klimaområdet. Pakken skal sikre, at EU indfrier målet om mindst 55 pct. reduktion af hele EU’s drivhusgasudslip i 2030. Hele fem centrale klimaaftaler er indgået til dagens møde på områder, der fremadrettet vil få stor betydning for reduktionen af EU’s udledninger.
Knap 200 mio. klimakroner skal omdanne gylle og halm til grønt brændstof og biokul28.6.2022 14:19:34 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling skal spredes på tværs af sektorer – og det betyder, at også dansk landbrug skal gøres mere klimavenligt. Tre projekter får støtte fra Pyrolysepuljen til at fremme teknologier, der skal reducere drivhusgasudledning fra landbruget.
EU’s energiministre enes om at øge målene for energieffektivitet og vedvarende energi27.6.2022 15:24:46 CEST | Pressemeddelelse
EU’s energiministre er i dag blevet enige om at øge centrale mål i EU for vedvarende energi og energieffektivitet. Mål, der skal være med til at sikre vejen til en 55 % reduktion i 2030 i EU. Begge aftaler er en del af EU’s store og vigtige lovpakke Fit For 55.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum