Afrikansk svinepest i nordtysk besætning

Del

En svinebesætning syd for den tyske havneby Rostock er ramt af afrikansk svinepest. Fødevarestyrelsen vurderer, at der fortsat er meget lav risiko for, at smitten kommer til Danmark.

Afrikansk svinepest har taget et stort spring fra delstaten Brandenburg syd for Berlin til Lalendorf i Rostock-området, der i luftlinje ligger ca. 100 km fra Gedser. En stor besætning er smittet, og den bliver nu aflivet af de tyske myndigheder. 
 
- Det er bekymrende, at afrikansk svinepest er kommet tættere på Danmark, men vi vurderer ikke, at udbruddet udgør en øget risiko for, at vi får smitte herhjemme, siger kontorchef Camilla Brasch Andersen, Fødevarestyrelsen. 
 
Trusselsvurdering: Meget lav
Fødevarestyrelsen har netop udsendt en ny trusselsvurdering, som konkluderer, at risikoen for smitte med afrikansk svinepest i Danmark er meget lav. 
 
Vurderingen bygger på, at danske landmænd ikke har fået leveret svin eller ornesæd fra området i den seneste tid, og at der, ifølge de tyske myndigheder, ikke er smittede vildsvin i Rostock-området. Ligeledes er den store afstand over Østersøen med til nedbringe smitterisikoen til et minimum, da det er usandsynligt, at vildsvin kan svømme fra Tyskland til Gedser. Trafik til og fra området udgør heller ikke en øget risiko, vurderer Fødevarestyrelsen.
 
- Vi har skrappe regler, som gør, at lastbiler, der har været i smitteramte områder, bliver rengjort og desinficeret, og branchen gør herudover selv en meget stor indsats for at forhindre, at smitten kommer til Danmark, siger Camilla Brasch Andersen og opfordrer både svineproducenter, lastbilchauffører, landbrugsmedarbejdere og jægere til at være særligt påpasselige, så smitten ikke kommer til Danmark.
 
De tyske myndigheder arbejder fortsat på at finde smittekilden til udbruddet i Rostock-området, og Fødevarestyrelsen følger situationen tæt. 
 
Afrikansk svinepest findes i øjeblikket i Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien (Sardinien), Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tyskland og Ungarn enten blandt vildsvin eller i grisebesætninger. I Danmark er bestanden af vilde vildsvin stort set udryddet, og den smitterisiko er derfor under kontrol.
 
Bare et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest på dansk grund vil medføre tab i milliardklassen på grund af udgifter til bekæmpelse af sygdommen og tabte eksportindtægter. 
 
Afrikansk svinepest smitter ikke over store afstande via luften, så der er ingen risiko for, at sygdommen bliver bragt til Danmark med vinden.  Eksperimentelle forsøg har vist, at smittespredning kan ske fra bås til bås i en stald via luften.
 
Afrikansk svinepest er ufarlig for mennesker, men meget dødelig og meget smitsom for grise. 
 
Yderligere oplysninger 
Journalister kan kontakte pressetelefonen på 22 84 48 34.

Nøgleord

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Hobbyhøns ramt af fugleinfluenza3.11.2021 18:23:42 CET | Nyhed

Blot to dage efter en større kalkunbesætning ved Slagelse blev ramt af fugleinfluenza, er endnu en besætning blevet smittet. Denne gang drejer sig om en mindre hobbybesætning med omkring 50 dyr, blandt andet gæs, høns og ænder. Den lille hobbybesætning ligger mindre end en kilometer fra den kalkunbesætning, som søndag blev erklæret smittet. Her gik Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen tirsdag i gang med at aflive de 28.000 kalkuner på farmen. Også fuglene i hobbybesætningen bliver nu aflivet af Fødevarestyrelsen. 'Det nye fund i Boeslunde viser, at alle skal være på vagt, uanset om man har en stor erhvervsfjerkræbesætning eller blot en håndfuld høns i baghaven. Fugleinfluenzaen er derude. Sygdommen smitter dyrene. Derfor er det så vigtigt, at alle med fjerkræ følger reglerne', understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen. Har du en hobbybesætning på 40 kvadratmeter eller derunder, skal du holde dit fjerkræ bag hegn. Du kan være med til at mindske risikoen fo

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum