Djøf

Advarsel fra Djøfs Jurapanel: Danske love presser borgernes retssikkerhed

Del

Når nye danske love bliver vedtaget, går de oftere og oftere til kanten af vores internationale forpligtelser. Borgere risikerer at svæve i usikkerhed i årevis, mens den danske lovgivning bliver afprøvet ved Menneskerettighedsdomstolen eller EU-domstolen. Det vurderer en række eksperter i Djøfs jurapanel i en ny undersøgelse.

Der er en stigende tendens til, at dansk lovgivning går både til kanten af vores internationale forpligtelser, siger otte ud af ti af juraeksperterne i Djøfs jurapanel. Formand for Djøfs jurapanel og professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, siger:  

  • Det er markante resultater. Panelets store flertal ser en klar tendens til, at politikernes villighed til at gå til kanten af de internationale konventioner har været stigende det seneste årti. Det er især på udlændingeområdet, at vi ser eksempler på lovgivning, der går til kanten. Og til tider endda over kanten. Men vi kan se, at tendensen er på vej til at sprede sig til andre politiske områder. Logning er det seneste tydelige eksempel på, at politikerne viser villighed til at løbe en procesrisiko ved de internationale domstole.  

To tredjedel af panelet vurderer, at det er et problem for borgernes retssikkerhed, at dansk lovgivning i stigende grad udfordrer de internationale konventioner.  

  • Det er udfordrende for borgeren, fordi det indebærer stor usikkerhed, når der er risiko for, at en afgørelse omstødes. Og ikke mindst fordi, det kan tage lang rigtigt tid for borgeren at få sin sag afgjort ved EU-domstolene, advarer formand Jens Elo Rytter  

Formand for Djøf, Sara Vergo, opfordrer danske politikere til ikke at lade ønske om at vise politisk handlekraft overskygge hensynet til borgeren retssikkerhed.  

  • Det handler om borgernes retssikkerhed. Når politikerne vælger at gå til kanten, vel vidende de måske kan at blive underkendt, er der et antal borgere, som risikerer at blive uretmæssigt behandlet, mens sagen bliver vurderet ved domstolene. Det kan give en stor usikkerhed for de borgere, der bliver berørt af lovgivningen. Derfor skal man tænke sig godt om, inden man går til kanten af de internationale forpligtelser. Og det bør ikke være et mål i sig selv, siger Sara Vergo, formand for Djøf.  

Djøfs uafhængige jurapanel består af 59 juridiske eksperter. Deltagerne kommer bl.a. fra danske universiteter, advokatbranchen, domstolene og interesseorganisationer.  

Se resultaterne her: Djøfs jurapanel | Djøf (djoef.dk) 

Nøgleord

Information om Djøf

Djøf
Djøf
Gothersgade 133
1123 København K

33 95 97 00https://www.djoef.dk/

Djøf er faglig organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. Vi repræsenterer 107.000 medlemmer, der arbejder på alle niveauer i det private og det offentlige i Danmark og udlandet. Mange arbejder med analyse, strategi, økonomi, jura, udvikling og kommunikation. En stor del er ledere, og endnu flere ønsker at blive det.

Som fagforening arbejder vi for at optimere medlemmernes arbejdsliv ved at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og give inspiration til karrierevalg, faglig udvikling, netværk og nye muligheder. Som medlemmer bruger vi hinanden til at blive bedre og skaber et solidt grundlag for at træffe vigtige beslutninger i vores arbejdsliv og studieliv. Sammen arbejder vi for at udvikle samfundet til gavn for alles bedste.

Følg pressemeddelelser fra Djøf

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Djøf

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum