AAU udvikler verdens første tungestyrede exoskeletarm

Verdens første tungestyrede exoskeletarm giver nu personer med lammelser som følge af rygmarvsskader, ALS eller hjerneblødninger mulighed for at drikke og spise selv
Armen – kaldet EXOTIC – er et resultat af flere års internationalt samarbejde med Aalborg Universitet i spidsen, og exoskeletarmen kan give mulighed for mere endnu, lyder det.
”Den kan give et menneske, der er helt lammet fra halsen og ned, mulighed for selv at spise, drikke og potentielt uddanne sig eller have et arbejde ved brug af ”egen arm”, der styres med tungen. Det muliggør også sociale aktiviteter som at give hånd eller hjælpe et barn,” siger Lotte Andreasen Struijk, der er projektansvarlig og lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved AAU.
Armen kan tungestyres til en hvilken som helst bevægelse, der er muligt for exoskelettet, og er designet til at være ’intelligent’, så den kan hjælpe med at lave præcise bevægelser, når brugeren eksempelvis skal samle noget småt op.
Armen er især et stort skridt for unge mennesker med lammelser, lyder det fra Lotte Andreasen Struijk.
”Brugere, der har lammelser på grund af en rygmarvsskade, er ofte helt unge. Ved hjælp af vores exoskelet vil de kunne være mere selvstændige og aktive mennesker, som eksempelvis kan gå på cafe med vennerne og bedre kan uddanne sig og varetage et job,” siger hun.
Armen er blevet færdigtestet med rygmarvsskadede brugere på Vestdansk Center for Rygmarvsskadede. Brugerne kunne blandt andet drikke vand, samle jordbær, klø sig med en kløpind og tænde en kontakt.
Målet er nu at videreudvikle armen på det nye Center for Rehabiliteringsrobotik, der åbner d. 10. november 2021 på Aalborg Universitet.
”Vores næste fokus er, at exoskeletarmen også skal kunne styres med kombineret muskel-, hjerne- og tungesignaler, så det kan tilpasses én, der gradvist bliver mere lammet såsom ved ALS. Dertil vil vi gøre skeletarmen lettere, mindre og give den større bevægelighed,” siger Lotte Andreasen Struijk.
Projektet er kommet til verden i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Regionshospital Nordjylland og Aalborg Universitetshospital, og der er mere end 80 brugere, forskere, klinikere og virksomheder fra Danmark, Sverige, Tyskland, Japan og Italien, som deltager i åbningen, hvor EXOTIC og mange andre rehabiliteringsrobotter fremvises.
Centeret er støttet af Louis-Hansen Fonden.
Videon med EXOTIC i brug kan findes her.
Nøgleord
Kontakter
Centerleder og lektor Lotte N.S. Andreasen Struijk - 98 15 40 08 - naja@hst.aau.dk
Pressekontakt Mads Sejer Nielsen - 29 64 49 81 - madssn@adm.aau.dk
Billeder

Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum