AAU-studerende laver erstatning for Andreas Mogensens rumkapsel
På Danmarks Tekniske Museum er man de stolte udstillere af den rumkapsel, som Danmarks eneste astronaut, Andreas Mogensen, landede i, da han skulle hjem fra den internationale rumstation ISS.
Rumkapslen er dog for tiden udlånt til Steno Museet i Aarhus, og pludselig stod museet med en tom udstillingsplads. Den plads har fem studerende fra Medialogi på Aalborg Universitet (AAU) udfyldt med en visuel oplevelse, som tager tilskuerne med i hælene på Andreas Mogensens rejse.
Opsætningen er en del af de studerendes 5. semester-projekt, hvor opgaven var at eksperimentere med dybdeperception, altså opfattelsen af fiktiv dybde.
− Det faglige i eksperimentet ligger i, at vi i vores opsætning har forsøgt at give tilskuerne en helt ny form for dybdefornemmelse, så de føler, de kigger ud af vinduet i en rumraket, der flyver lige efter Andreas Mogensens på vej op mod den international rumstation, fortæller studerende Maja Bek Pihl, der er en af de fem studerende, som har været med i projektet.
Udstillingen kan opleves på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør frem til maj.
Virkelighedstro rejse ud i rummet
Tilskuerne, som får fornøjelsen af at opleve de studerendes opsætning på museet, kommer på en virtuel rejse ud i rummet. Oplevelsen sker i et lille mørkt rum på 1,5 meter i bredden og 2,3 meter i højden samt dybden. På den blottede endevæg er der placeret en nyudviklet og helt speciel skærmteknologi, som med en helt ny dybde tager folk med på en fem minutter lang videotur i fodsporene på Andreas Mogensen.
Undervejs oplever tilskuerne meget virkelighedstro de manøvrer og kredsløb, som en rumraket skal igennem på den lange rejse til den internationale rumstation.
− Vi ville lave noget, som gav en følelse af, at man virkelig kiggede ud gennem vinduet i en rumkapsel og ud i rummet, mens en fortæller tager en i hånden og med på en rejse. På museet har de været vilde med det, og det samme har museumsgæsterne, siger Maja Bek Pihl.
Moderne teknologi giver større dybdeforståelse
De mere tekniske detaljer i de studerendes udstilling er først og fremmest et såkaldt DeepFrame-vindue fra firmaet Realfiction og en lysstærk skærm fra AAU's partner Samsung. Et DeepFrame-vindue er i sin enkelthed et glas, som giver ting en større dybe, når et billede eller en film bliver projekteret op på det. Det kan som eksempel være et billede af en dinosaur. Når dinosauren bliver projekteret op på DeepFrame ser det ud, som om den er meget langt væk og ikke bare på en skærm lige foran snuden på en. Derudover er dinosauren i meget realistisk 3D.
Foruden brugen af DeepFrame udviklede de studerende også et print på en plexiglasplade, som de satte op foran DeepFrame for at give tilskuerne fornemmelsen af at kigge ud af et vindue.
Med en smule afstand mellem DeepFrame og plexiglasset opstår fornemmelsen af, at man kan bevæge sig til siden for at kigge lidt mere til den ene eller anden side, ligesom når man kigger ud af et vindue i virkeligheden.
− Det giver i vores opsætning en 3D-fornemmelse, der svarer til følelsen af at kigge ud af vinduet i en rumkapsel. Det er vildt fedt, forklarer Maja Bek Pihl.
Maja Bek Pihl fortæller, at hele projektet har været meget motiverende at lave, fordi de medialogistuderende har fået lov til at arbejde med noget, som vil blive set af rigtig mange mennesker.
Kontakter
Maja Bek Pihl, medialogistuderende AAU, tlf. 40 26 08 67, mpihl16@student.aau.dk
Henrik Schønau-Fog, vejleder, lektor AAU, hsf@create.aau.dk
Nelly Sander, pressekontakt AAU, tlf. 99 40 20 18, nsa@adm.aau.dk
Billeder
Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Teenagepiger 'shitposter' og finder frirum (og bedre trivsel) på sociale medier19.2.2025 10:32:49 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Aalborg Universitet viser, at unge bruger sociale medier til at skabe trivsel og åndehuller i hverdagen gennem ’shitposting’. Det er vigtige resultater, fordi skærmdebatten ifølge post.doc på Aalborg Universitet Søren Christian Krogh ofte er meget unuanceret i forhold til unges trivsel.
Skam og sorg fylder hos voksne, der aldrig har haft sex3.2.2025 13:39:50 CET | Pressemeddelelse
Dårligt selvværd, skam og sorg er følelser, som er forbundet med at være voksen og fortsat ikke have haft sin seksuelle debut. Det viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet. Forsker opfordrer til, at vi taler åbent om de udfordringer, der er relateret til en sen sexdebut.
Studerende på Aalborg Universitet får adgang til AI på speed31.1.2025 06:12:00 CET | Pressemeddelelse
Med eksklusiv adgang til en turboladet high performance computer får studerende og undervisere på AAU unik mulighed for at teste kunstig intelligens, så det både bliver hurtigere og nemmere at udvikle AI-løsninger.
To nye prodekaner ved SSH-fakultetet på Aalborg Universitet22.1.2025 10:21:03 CET | Pressemeddelelse
Vi har brug for en ny sammensætning af dekanatet, så vi fortsat står stærkt til at håndtere politiske, økonomiske og demografiske ændringer omkring os, siger dekan Rasmus Antoft om den nylige besættelse af to nye prodekanstillinger.
Ny forskning: Ingen beviser for at mårhunden skader den danske fauna21.1.2025 09:31:40 CET | Pressemeddelelse
Igennem næsten et årti har mårhunden været betragtet og behandlet som et skadedyr i den danske natur. Nu viser forskning, at mårhunden er langt bedre end sit rygte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum