AAU-studerende laver erstatning for Andreas Mogensens rumkapsel
På Danmarks Tekniske Museum er man de stolte udstillere af den rumkapsel, som Danmarks eneste astronaut, Andreas Mogensen, landede i, da han skulle hjem fra den internationale rumstation ISS.
Rumkapslen er dog for tiden udlånt til Steno Museet i Aarhus, og pludselig stod museet med en tom udstillingsplads. Den plads har fem studerende fra Medialogi på Aalborg Universitet (AAU) udfyldt med en visuel oplevelse, som tager tilskuerne med i hælene på Andreas Mogensens rejse.
Opsætningen er en del af de studerendes 5. semester-projekt, hvor opgaven var at eksperimentere med dybdeperception, altså opfattelsen af fiktiv dybde.
− Det faglige i eksperimentet ligger i, at vi i vores opsætning har forsøgt at give tilskuerne en helt ny form for dybdefornemmelse, så de føler, de kigger ud af vinduet i en rumraket, der flyver lige efter Andreas Mogensens på vej op mod den international rumstation, fortæller studerende Maja Bek Pihl, der er en af de fem studerende, som har været med i projektet.
Udstillingen kan opleves på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør frem til maj.
Virkelighedstro rejse ud i rummet
Tilskuerne, som får fornøjelsen af at opleve de studerendes opsætning på museet, kommer på en virtuel rejse ud i rummet. Oplevelsen sker i et lille mørkt rum på 1,5 meter i bredden og 2,3 meter i højden samt dybden. På den blottede endevæg er der placeret en nyudviklet og helt speciel skærmteknologi, som med en helt ny dybde tager folk med på en fem minutter lang videotur i fodsporene på Andreas Mogensen.
Undervejs oplever tilskuerne meget virkelighedstro de manøvrer og kredsløb, som en rumraket skal igennem på den lange rejse til den internationale rumstation.
− Vi ville lave noget, som gav en følelse af, at man virkelig kiggede ud gennem vinduet i en rumkapsel og ud i rummet, mens en fortæller tager en i hånden og med på en rejse. På museet har de været vilde med det, og det samme har museumsgæsterne, siger Maja Bek Pihl.
Moderne teknologi giver større dybdeforståelse
De mere tekniske detaljer i de studerendes udstilling er først og fremmest et såkaldt DeepFrame-vindue fra firmaet Realfiction og en lysstærk skærm fra AAU's partner Samsung. Et DeepFrame-vindue er i sin enkelthed et glas, som giver ting en større dybe, når et billede eller en film bliver projekteret op på det. Det kan som eksempel være et billede af en dinosaur. Når dinosauren bliver projekteret op på DeepFrame ser det ud, som om den er meget langt væk og ikke bare på en skærm lige foran snuden på en. Derudover er dinosauren i meget realistisk 3D.
Foruden brugen af DeepFrame udviklede de studerende også et print på en plexiglasplade, som de satte op foran DeepFrame for at give tilskuerne fornemmelsen af at kigge ud af et vindue.
Med en smule afstand mellem DeepFrame og plexiglasset opstår fornemmelsen af, at man kan bevæge sig til siden for at kigge lidt mere til den ene eller anden side, ligesom når man kigger ud af et vindue i virkeligheden.
− Det giver i vores opsætning en 3D-fornemmelse, der svarer til følelsen af at kigge ud af vinduet i en rumkapsel. Det er vildt fedt, forklarer Maja Bek Pihl.
Maja Bek Pihl fortæller, at hele projektet har været meget motiverende at lave, fordi de medialogistuderende har fået lov til at arbejde med noget, som vil blive set af rigtig mange mennesker.
Kontakter
Maja Bek Pihl, medialogistuderende AAU, tlf. 40 26 08 67, mpihl16@student.aau.dk
Henrik Schønau-Fog, vejleder, lektor AAU, hsf@create.aau.dk
Nelly Sander, pressekontakt AAU, tlf. 99 40 20 18, nsa@adm.aau.dk
Billeder
Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum