DI Sønderjylland

Aabenraa er igen sønderjysk mester i erhvervsvenlighed

Del

I hele otte ud af ni kategorier rykker Aabenraa frem i DI’s Lokalt Erhvervsklima-undersøgelse. Dermed snupper kommunen igen førertrøjen i Sønderjylland. Især er information og dialog med kommunen blevet bedre ifølge virksomhederne i kommunen.

Efter en noget hård tilbagegang sidste år har Aabenraa nu kæmpet sig tilbage i førerfeltet sammen med Sønderborg Kommune. Og det er Aabenraa, der nu har generobret den sønderjyske førertrøje med en 22. plads i undersøgelsen DI’s Lokalt Erhvervsklima 2020.

- Tilbagegangen sidste år har de tydeligvis ikke villet finde sig i på kommunekontoret i Aabenraa. Det ser ud til, at de har strammet op. Det har givet bonus. Og dermed er Aabenraa med til at trække hele Sønderjylland godt op i DI’s undersøgelse. Det er godt for den fortsatte udvikling her i det sønderjyske. Måske kan vi fremover bide kommunerne lidt nordligere i Jylland lidt i haserne, når det gælder erhvervsvenlighed? Jeg øjner en chance her, siger formand for DI Sønderjylland Hans Olling.

Hvor Aabenraa sidste år lå dårligst i kategorien ”Information og dialog med kommunen”, så er det her, kommunen har rykket mest frem i år med 39 pladser til en 36. plads.

- Det kan godt være, at en kommune har mange gode tilbud på hylderne til virksomhederne i kommunen. Men hvis ingen kender til de tilbud, så nytter det ikke noget. På samme vis, hvis der er noget, der halter i kommunen, så er der som regel større forståelse for det hos en virksomhed, hvis der er en god forklaring på det. Alt sammen handler det om en god information og dialog kommunen og virksomhederne imellem. Og her ser det ud til, at Aabenraa har gjort det langt bedre i forhold til sidste år, siger Hans Olling.

Kommunens evne til at tiltrække nye borgere og nye virksomheder i kategorien ”Kommunens image” bliver i undersøgelsen også vurderet langt højere end sidste år. Her er Aabenraa gået 38 pladser frem til en 30. plads.

- Er der noget, kommunerne skal leve af, så er det, at der hele tiden kommer nye virksomheder og nye borgere til området. Ellers bliver der let et dødvande, hvor virksomheder i stadig stigende grad kommer til at mangle kvalificerede medarbejdere, når der ikke flytter flere borgere til kommunen. Og hvis virksomheder fravælger at slå sig ned i kommunen, underminerer det også kommunen som et attraktivt sted, da der så er de færre muligheder af arbejdspladser at vælge imellem, og en indre dynamik mellem virksomhederne svinder ind. Men her har Aabenraa nu lagt sig suverænt i spidsen blandt de fire sønderjyske kommuner, siger Hans Olling.

Og måske kan der være rigtig gode grunde til, at virksomheder nu vurderes til i højere grad at vælge Aabenraa til. For når det gælder lokale skatter, afgifter og gebyrer, der er vigtige parametre for virksomhedernes evne til at konkurrere og dermed også kan være med til at afgøre, hvor de ønsker at placere sig, så er kommunen i den kategori gået hele 38 pladser op siden sidste år og lander dermed på en 11. plads.

Også når det gælder kommunens brug af private leverandører, er der i undersøgelsen sket en markant fremgang, hvor kommunen er gået 34 pladser frem til en 13. plads. Her er det især kommunens betalingsfrister, der nu bliver bedømt langt mere positivt.

Fakta om Lokalt Erhvervsklima 2020

DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2020, er Danmarks mest omfattende undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 11. år i træk, at DI laver undersøgelsen.

7.616 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 323.320 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 18 pct. af den private beskæftigelse.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.

93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar. 

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger – kontakt konsulent Gordon Trier Holm, mail gth@di.dk, tlf: 2949 4606 eller chefkonsulent Lars Bøgeskov, mail: larb@di.dk, tlf: 2236 3138

Billeder

Information om DI Sønderjylland

DI Sønderjylland
DI SønderjyllandFor yderligere information om DI Sønderjylland:

Konsulent Gordon Trier Holm
Mail: gth@di.dk
Tlf. 3377 3986
Mobil: 2949 4606

Chefsekretær Lissen S. Bundgaard
Mail: lsb@di.dk
Tlf. 3377 3702

Følg pressemeddelelser fra DI Sønderjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Sønderjylland

Klausuleret til torsdag den 17. september kl. 10. Fra universitetsbænken til talentfuld lagermedarbejder17.9.2020 10:00:00 CESTPressemeddelelse

Egentlig var han gået i gang med at læse historie på Aarhus Universitet. Men tvivlen nagede, om det nu også var noget for ham. Så han valgte i stedet at opsøge transportvirksomheden DTK, Dansk Transport Kompagni i Padborg og gå i gang med en uddannelse som lager- og terminaldisponent. Det skifte har været så succesfuldt, at Nicolaj Nordsted Sørensen nu modtager LærlingePrisen 2020 for DI Sønderjylland.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum