Aalborg UniversitetAalborg UniversitetAalborg Universitet

Hypnose skal hjælpe flere i arbejde efter en hjerneskade

Del
Aalborg Universitet og Jobkompagniet Silkeborg har netop modtaget knap en mio. kr. fra Tryg Fonden til et forskningsprojekt, der skal undersøge, om flere ved hjælp af hypnose kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en hjerneskade.

I Silkeborg Kommune modtager 120 borgere med hjerneskade om kort tid et tilbud om at deltage i et nyt hypnoseprojekt. Målet er i den forbindelse at hjælpe borgerne tilbage i arbejde og til at få et bedre liv. Det sker som led i et nyt forskningsprojekt, som Tryg Fonden har støttet med knap en mio. kroner, og som bygger videre på et forsøg, der netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift Brain. Det viser, at hypnose forbedrer hukommelse og koncentration hos personer med erhvervet hjerneskade, og de resultater er bl.a. opsigtsvækkende, fordi interventionen er meget omkostningseffektiv, og fordi de antyder, at der kan være et stort potentiale i den skadede hjerne.

- Vi forventer at se en forbedring i arbejdsevne og hverdagsfunktionsevne, hvilket vil øge livskvaliteten hos borgerne og de pårørende. De potentielle samfundsmæssige implikationer er store, da erhvervet hjerneskade udgør den anden- og tredjestørste sundhedsrelaterede udgift på verdensplan, og vores hypnoseintervention lader til at være særdeles omkostningseffektiv. Hvis resultaterne er positive, inviterer de derudover til at genoverveje nogle fundamentale antagelser i neuropsykologien, siger Jonas Lindeløv, adjunkt i kognitiv neurovidenskab og neuropsykologi på Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.

Projektet er et samarbejde mellem Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet og Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og udføres på Jobkompagniet Silkeborg. Ved at undersøge interventionen hos Jobkompagniet og ikke kun i et rent forskningsmiljø bliver undersøgelsen mere repræsentativ for effekten i den virkelige verden. Derudover oparbejdes der praktiske erfaringer og ekspertise hos Jobkompagniet, som er værdifulde, når metoden skal implementeres og udbredes til lignende tilbud andre steder i landet.

- Vi er glade for at indgå i dette samarbejde, som bringer os på forkant med den nyeste forskning. Når vi indgår i et forskningsprojekt, giver det os mulighed for at få en grundigere evaluering af effekten, end det ellers ville være muligt. Vi forventer derfor, at hypnose fremover bliver en værdifuld del af vores arbejdsrettede tilbud, understreger Jens Laurids Jensen, centerchef for Jobkompagniet i Silkeborg Kommune.

Fakta

- Tryg Fonden har støttet projektet med 999.521 kr.
- Projektet omfatter 60 borgere med hjerneskade og 60 borgere med hjernepåvirkning, som er i et jobrettet tilbud hos Jobkompagniet Silkeborg eller tidligere har været det.
- AAU-forsker Jonas Lindeløv og AU-forskere Rikke Overgaard og professor Morten Overgaard står bag artiklen i Brain, som er et af verdens førende tidsskrifter i hjerneforskning.

Læs mere om Jobkompagniet Silkeborg
Læs mere om Jonas Lindeløv

Læs artiklen i Brain

Kontakter

Jonas Lindeløv, jonas@hum.aau.dk, tlf. 40 33 10 97
Jens Laurids Jensen, jlj@silkeborg.dk, 40 51 17 96

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.

Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.

Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse

Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye