OKNygaard A/S

9.000 m2 stor urban greening midt i Odense

Del

Urban greening er en del af OKNygaards DNA. Som landsdækkende anlægsgartner og klimaentreprenør arbejdes der dagligt med at skabe grønne områder i byerne. Målet er tydeligt - bybefolkningens trivsel, klimaet og biodiversiteten skal styrkes. Regeringens netop præsenterede udspil, der skal sikre mere bynatur, glæder OKNygaard, som lige nu er i gang med at anlægge den 9.000 m2 store oplevelseshave ved Det Ny H.C. Andersens Hus i Odense.

Det Ny H.C. Andersens Hus, 31. maj 2021
Det Ny H.C. Andersens Hus, 31. maj 2021

Europæisk platform for urban greening

OKNygaard er i samarbejde med Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder i gang med at etablere et dansk videnscenter med fokus på urban greening, borgertrivsel og biodiversitet. Projektet er en del af et 4-årigt EU-udviklingsprojekt kaldet European Platform for Urban Greening (EPLUG), hvor der arbejdes med at styrke samarbejdet på tværs af virksomheder, forskere og anlægsgartnerfaget i Danmark, Tjekkiet, Rumænien, Finland, Spanien og Holland bl.a. ved at koble politiske dagsordener, viden og indholdet i anlægsgartneruddannelsen tæt sammen med udviklingen i byerne.

''Vi er med i projektet, fordi vi vil være med til at synliggøre vigtigheden af grønne områder i fremtidens byer på tværs af landegrænser. Overalt i verdenen har større byer problemer med at håndtere det mere ekstreme vejr og en øget befolkningstilvækst'', fortæller Ole Kjærgaard, der er administrerende direktør hos OKNygaard.Flere grønne byrum er på vej

Den 26. maj præsenterede regeringen et nyt udspil kaldet ”Tættere på – Grønne byer og en hovedstad i udvikling”, som skal styrke den grønne omstilling i landets større byer, bl.a. via nulemissionszoner forbeholdt el-køretøjer, mere bynatur og flere byhaver. Det glæder Ole Kjærgaard, som ser fremtidens byer med langt flere grønne, klimatilpassede arealer. Det nye udspil ligger helt i tråd med OKNygaards vision om urban greening. 

''I OKNygaard har vi i flere år arbejdet for at styrke bevidstheden om den betydning, grønne byrum og udearealer har for fremtidens byer. Det gælder både befolkningens trivsel, men i høj grad også klimaet og biodiversiteten, hvor grønne byrum bl.a. kan være med til at binde CO2 og skabe levesteder for dyr og planter, som er i fare for at forsvinde. Grønne byrum og udearealer danner værdifulde grønne åndehuller i byerne, som øger befolkningens trivsel i takt med, at indbyggertallet stiger og byerne gror til med høje bygninger, beton og asfalt. Ved at binde de større byer sammen ved hjælp af grønne naturområder skaber man nemmere adgang til den nære natur'', udtaler OKNygaard direktøren Ole Kjærgaard.

En undersøgelse foretaget af Rambøll blandt borgere i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Vejle og Køge viste, at 68% af deltagerne mente, at nærhed til grønne områder i byen har stor betydning for, om deres by er attraktiv for dem at leve i. 

Flere medarbejdere hos OKNygaard er lige nu på skolebænken for at øge deres viden om den praktiske tilgang til drift og vedligehold af biodiverse arealer. Sideløbende er OKNygaard i samarbejde med idverde i gang med at udvikle metoder til at vurdere og synliggøre driftens betydning for mangfoldigheden i naturen. Når der tænkes biodiverst, så er det fx ikke ligegyldigt hvornår eller hvordan en hæk klippes. Hensynet til insekter, fugle og dyreliv i hækken må nødvendigvis indgå i planlægningen af vedligeholdelsen.


Eventyrligt byrum med kongelig indvielse

OKNygaard står for anlæggelsen af den store oplevelseshave til Det Ny H.C. Andersens Hus i Odense. Museet består af både indendørs og udendørs rum, der tilsammen strækker sig over hele 9000 m2. To-tredjedele af museet etableres under jorden med anlagt have på tagdæk. Projektet forventes færdigt i løbet af sommeren 2021. Den 30. juni kommer H.M. Dronning Margrethe 2. til officiel indvielse.

''Som besøgende vil du opleve nogle meget karakteristiske buede hække i forskellige højder, der snor sig omkring og giver et eventyrligt præg. De runde bygninger af glas og træ bringer tankerne hen på gammelt bindingsværk, og med bygningernes grønne tage er det som om, at museet nærmest er skudt op af jorden'', fortæller den administrerende direktør for OKNygaard, Ole Kjærgaard. Han fortsætter:

''Når du bevæger dig omkring i haven, vil du gå hen over museets underjordiske tag helt uden at bemærke det. Det betyder, at haverummet teknisk skal opbygges som en taghave, hvor bl.a. der skal være nok vækstgrundlag til beplantningen og korrekt afvanding, men samtidig skal vægten af anlægget holdes nede for at sikre tagets bæreevne.'' OKNygaard etablerer bl.a. drypvandingsanlæg, kloaksystem på dækket og drænbakke, der udlægges med letfyld (leca), som holder godt på vandet. 

 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Det Ny H.C. Andersens Hus, 31. maj 2021
Det Ny H.C. Andersens Hus, 31. maj 2021
Download
Ole Kjærgaard, adm. direktør hos OKNygaard
Ole Kjærgaard, adm. direktør hos OKNygaard
Download
Illustration af projektet: Udarbejdet af Kengu Kuma, Cornelius Vöge, MASU Planning
Illustration af projektet: Udarbejdet af Kengu Kuma, Cornelius Vöge, MASU Planning
Download
Disse skilte dukker snart op rundt omkring i landet på de steder, hvor OKNygaard arbejder med biodiversitet
Disse skilte dukker snart op rundt omkring i landet på de steder, hvor OKNygaard arbejder med biodiversitet
Download

Information om OKNygaard A/S

OKNygaard A/S
OKNygaard A/S
Rosbjergvej 5G, Årslev
8220 Brabrand

+45 7021 5400https://oknygaard.dk/

OKNygaard – hele Danmarks anlægsgartner og klimaentreprenør

Vores ambition er klar – vi vil være dem, der skaber, anlægger og vedligeholder Danmarks grønne udearealer og byrum – og vi vil være anerkendt som Danmarks førende anlægsgartner og klimaentreprenør både lokalt og landsdækkende.

Vi har hovedkontor i Aarhus og 10 afdelinger fordelt over hele Danmark. Det giver os mulighed for at arbejde for både store landsdækkende og mindre lokale kunder – vi er nemlig altid lige i nærheden. I højsæsonen er flere end 600 anlægsgartnere og klimaspecialister klar til at løse kundernes opgaver, uanset hvor i landet der er brug for os. 

OKNygaard er kendt for god service, faglig stolthed og komplette løsninger. Det er ikke bare noget, vi siger, det er dét, vi gør. Vi sætter en ære i en velstyret proces med god dialog og grundig kvalitetssikring – det gælder, når vi udfører drift og vedligeholdelse, når vi løser anlægsopgaver, når vi leverer klimasikring eller skaber nye biodiverse grønne byrum.

Som en del af Europas største anlægsgartnergruppe, idverde, kan vi trække på kompetencer og erfaringer fra Frankrig, England, Holland og Tyskland, og vores medarbejdere får nye muligheder for at uddanne og videreudvikle sig på tværs af landegrænser.

Følg pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

OKNygaard og Teknologisk Institut går sammen om uddannelsen af nye regnvandskonsulenter10.11.2021 08:06:41 CET | Pressemeddelelse

Teknologisk Institut og klimagartnervirksomheden OKNygaard har i samarbejde tilrettelagt en firmatilpasset regnvandskonsulent-uddannelse, som OKNygaards projekt- og driftsledere kan deltage i. Målet er at opkvalificere OKNygaards medarbejdere til at imødekomme den stigende efterspørgsel på stærkere faglighed om regnvandshåndtering og klimatilpasning på nye og grønne måder.

Den grønne branche skal drive en bæredygtig fremtid23.8.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I indsatsen for en mere bæredygtig fremtid bringer anlægs- og klimagartner OKNygaard sin viden og faglighed i spil på Have og Landskab, Skandinaviens største fagudstilling for den grønne branche, den 25-27. august. Det gennemgående tema er ’’bæredygtighed’’, som foldes ud gennem fire MasterClasses om biodivers pleje og anlæg af grønne arealer, anlæg og drift af klimaløsninger, samarbejdsorienteret projektstyring og bæredygtighedsansvar i branchen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum