
Regeringen vil spare 8,6 mia. kr. på uddannelsesområdet

Regeringen lover i 2025-planen at løfte kvaliteten på uddannelsesområdet med en ny kompetencepulje, der hvert år fra 2019 og frem afsætter en mia. kr. til uddannelsesområdet.
Men samtidig fastholder regeringen de markante nedskæringer i form af omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet, der fortsat fjerner samlet set 8,6 mia. kr. fra 2016 til 2019 fra sektoren. Regeringen planlægger at lade omprioriteringsbidrag vokse med yderligere to procent i 2020 og årene frem. Dermed kan uddannelsesområdet se frem til nedskæringer, der er markant større end den ene milliard kroner, regeringen afsætter i sin pulje.
”Regeringens kompetencepulje er slet ikke nok til at løfte kvaliteten på uddannelsesstederne. Den forslår som en skrædder i helvede”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey.
Selvom puljen giver en mia. om året fra 2019, vil uddannelsesområdet stadig mangle milliarder af kroner. Det kan kun betyde dårligere uddannelser, fastslår FTF.
”Regeringen giver med den ene hånd en mia. kr. årligt, og tager med den anden mere end det dobbelte fra uddannelsesområdet. Det er groft, at regeringen påstår at den vil styrke uddannelsesområdet og samtidig dækker over de reelle nedskæringer, når den skærer milliarder hvert eneste år via omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet” siger Bente Sorgenfrey.
Der er dermed ikke reel udsigt til, at uddannelserne får bedre betingelser for at levere uddannelse af høj kvalitet i 2019, hvor kompetencepuljen er fuldt indfaset. Der skal stadig spares milliarder på uddannelse.
Læs hele artiklen her: http://www.ftf.dk/aktuelt/ftf-analyse/artikel/regeringen-vil-spare-86-mia-kr-paa-uddannelsesomraadet/
For yderligere information:
Bente Sorgenfrey
Formand
Tlf: 3336 8801 - Mobil: 4045 2645
beso@ftf.dk
Martin Liebing Madsen
Konsulent
Tlf: 3336 8816 - Mobil: 21 21 88 16
mama@ftf.dk
Nøgleord
Billeder

Information om FTF
Regeringen sparer på uddannelse
I regeringens 2025-plan fremlægges en kompetencepulje, der bl.a. har til formål at ”forbedre kvaliteten af uddannelsessystemet”. Det er imidlertid ikke sandsynligt, at kvaliteten af uddannelsessystemet er bedre i 2019, hvor kvalitetspuljen er fuldt indfaset. Det skyldes de milliardbesparelser, der allerede er annonceret med omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet.
Der skal spares to procent yderligere hvert år fra 2016 og frem til 2020. Bare i perioden frem til 2019 skæres der 8,6 mia. kroner i på Uddannelses- og Forskningsministeriets og Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings områder. Det dækker altså både de videregående uddannelser, ungdomsuddannelser og andre uddannelser.
Sammenlagt med disse besparelser betyder kompetencepuljen ikke, at der vil være flere midler til uddannelsesområdet. Ser man alene på omprioriteringsbidraget vil der i 2019 være 2,4 mia. færre til uddannelsesområdet, når der tages højde for kompetencepuljens bidrag.
Det er derfor ikke sandsynligt, at uddannelsessystemet i 2019 vil have en højere kvalitet end, det havde i 2015. Tværtimod.
Udover omprioriteringsbidraget er der også planlagt andre besparelser, der har negativ effekt for uddannelsernes kvalitet. De er ikke medregnet her. Kompetencepuljen finansieres efter 2019 af besparelser i SU’en.
Følg pressemeddelelser fra FTF
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FTF
Vismænd: Der er råd til mere velfærd fremover – hvis politikerne vil det4.12.2018 12:02:00 CET | Pressemeddelelse
Vismændenes beregninger viser, at der inden for regeringens egen økonomiske 2025-plan, er råd til at prioritere vækst i det offentlige forbrug til gavn for både borgere og virksomheder.
Åbningstale: Ingen ambitioner for uddannelse og arbejdsmiljø2.10.2018 14:31:02 CEST | Pressemeddelelse
Løkke fremhævede væksten på sundhedsområdet, men var larmende tavs om de tusindvis af forsvundne job i bl.a. børnehaver, jobcentre og ældrepleje. Alarmerende udsigter for velfærden, mener FTF, der også efterspørger ambitioner for uddannelse og arbejdsmiljø.
Hver femte deltidsansatte vil gerne arbejde mere28.9.2018 10:55:39 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdsgivere, der klager over mangel på arbejdskraft, bør starte hos sig selv og øge timetallet for de deltidsansatte, der ønsker at gå op tid. Det foreslår FTF i et nyt udspil om mere kvalificeret arbejdskraft. FTF har opgjort, at 83.000 ansatte på tvungen deltid står klar til at arbejde i snit 11 timer mere om ugen.
Ekspertudvalg anbefaler klare regler om psykisk arbejdsmiljø27.9.2018 12:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens ekspertudvalg har netop offentliggjort 19 anbefalinger til et bedre arbejdsmiljø. En ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø er en af de centrale anbefalinger. Nu må politikerne kridte skoene og handle fluks, mener FTF.
FTF: Lovende start på reform af den offentlige sektor4.9.2018 14:34:30 CEST | Pressemeddelelse
Glædeligt, at regeringen med Sammenhængsreformen sætter en ny kurs mod mere plads til faglighed for offentligt ansatte og dermed mere velfærd, mener FTF. Samtidig centralt at holde regeringen fast på løftet om, at effektiviseringsgevinsterne skal blive i den offentlige sektor.