Danske forældre er bekymrede for deres børns sikkerhed på internettet

København, 11. oktober 2016
Hver dag begiver tusinder af danske børn og unge sig ud på internettet og de sociale medier, og hver dag står forældrene bag ved og ser bekymret til. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Her siger tre ud af fire, at de frygter for deres børns sikkerheds på nettet. Hele ni ud af 10 har truffet nødvendige foranstaltninger.
- Det er absolut forståeligt, at danske forældre bekymrer sig om deres børns færden på internettet. Det gælder både mobning og upassende kontakt med voksne, ligesom det naturligvis gælder datasikkerhed, når børnene fx deler personfølsomme oplysninger, siger Kim Schlyter, der er ekspert i cybersikkerhed i Deloitte.
I alt siger 39 pct. af forældrene i undersøgelsen, at de er bekymrede over mobning på nettet. 27 pct. frygter, at deres børn er ikke er forsigtige nok, når de afgiver personlige oplysninger, mens 20 pct. er bekymrede for datatyveri.
- Uanset om der er tale om følsomme oplysninger, upassende hjemmesider eller mobning på nettet, er det et spørgsmål om at tillære sig nogle gode vaner. Man skal huske, at alt hvad man skriver, deler eller afslører online, meget let kan ende i de forkerte hænder. Desværre er internettet fyldt med folk, der ikke har gode intentioner, siger Kim Schlyter.
Danske forældre er da også opmærksomme på farerne ved at slippe børnene løs på nettet. Ni ud af 10 har taget deres forholdsregler. Fornuftigt, mener Kim Schlyter:
- Forældrene er absolut kommet ind i kampen for at øge sikkerheden, hvilket er ekstremt glædeligt. Hele 67 pct. har talt med deres børn om faren ved at dele personlige oplysninger. 58 pct. har diskuteret god tone på sociale medier, 30 pct. har talt om stærke passwords, og 13 pct. går så langt som til at holde øje med børnenes søgehistorik.
Ifølge Kim Schlyter er det absolut nødvendigt, at man som forælder er opmærksom på børnenes færden på nettet, ligesom det er nødvendigt at hjælpe børnene med at beskytte deres data:
- Lige nu oplever vi massive hackerangreb på både internetsider og sociale platforme i Danmark. Hackerne går målrettet efter alle former for data, der kan anvendes til yderligere berigelseskriminalitet. Derfor bør alle internetbrugere udvise stor forsigtighed. Det gælder både børn og voksne.
Kun 25 pct. af forældrene i undersøgelsen siger, at de ikke er bekymrede for deres børns sikkerhed på nettet.
Fakta:
Er du bekymret for, om dit barn/børn er sikre, når de færdes på internettet?
• 39 pct. er bekymrede for mobning på sociale medier
• 33 pct. er bekymrede for upassende kontakt på sociale medier fra ældre børn eller voksne
• 27 pct. er bekymrede for, at deres barn er uforsigtig i forhold til at afgive personlige oplysninger
• 26 pct. er bekymrede for upassende hjemmesider, fx sex og pornografi
• 20 pct. er bekymrede for tyveri af personlige data
• 20 pct. er bekymrede for, om computeren, tabletten eller telefonen får virus
25 pct. af danske forældre er ikke er bekymrede deres børns sikkerhed på internettet.
Hvilke af følgende ting har du gjort for at sikre, at dit barn/børn er sikre, når de er på internettet?
• 67 pct. har talt med deres barn/børn om afgivelse af personlige oplysning på internettet
• 58 pct. har talt med deres barn/børn om god tone på sociale medier
• 37 pct. har installeret virusbeskyttelse
• 30 pct. har talt med deres barn/børn om nødvendigheden af stærke passwords
• 17 pct. har installeret et internet-filter
• 15 pct. har installeret et program, der kan vurdere websider
• 13 pct. kontrollerer deres barns/børns søgehistorik
• 10 pct. har sat tidsbegrænsninger for brug af internettet
Kun 10 pct. har intet gjort.
Mulighed for flere svar.
Tallene er baseret på interview med i alt 167 forældre, der har hjemmeboende børn mellem 5 og 18 år. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Nøgleord
Kontakter
Kim Schlyter
Tlf. +45 30 93 44 92
kschlyter@deloitte.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Deloitte
Kim Schlyter er partner i Deloitte og ekspert i data-, it- og cybersikkerhed.
Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum