Trekroner er Årets Landsby 2016
Et stærkt fællesskab og mange borgere, der interesserer og engagerer sig i at skabe et velfungerende lokalsamfund. Det er nogle af kendetegnene ved landsbyen Trekroner, der netop er blevet kåret som Årets Landsby af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark.
Årets tema er de frivillige ildsjæles betydning for fællesskab og lokaludvikling, og det har Trekroner om nogen levet op til.
- Jeg er dybt imponeret over de mange frivillige initiativer, der er blevet stablet på benene i Trekroner. Det understreger med al tydelighed, at ildsjæle er en grundlæggende forudsætning for at der kan skabes vækst og udvikling i de små samfund, siger Annette Vilhelmsen, der er formand for bedømmelseskomitéen, direktør for Tietgen og tidligere minister.
Hun mener at det nordjyske lokalområde kan være et forbillede for andre fraflytningstruede landområder.
- Trekroner-området har igennem et forbilledligt samarbejde med Jammerbugt Kommune skabt et attraktivt lokalsamfund, hvor bæredygtighed, innovation og fællesskab er nøgleordene. Jeg håber, at mange kommuner og lokalsamfund vil skele til det, de gør i Trekroner, siger Annette Vilhelmsen.
Trekroner-området er en sammenslutning af landsbyer i Trekroner Skoledistrikt, der består af en række mindre landsbyer Bonderup, Trekroner, Skræm, Bejstrup, Haverslev-Holmsø og Manstrup. Alle mindre lokalsamfund på under 200 indbyggere.
Fra afvikling til udvikling
Borgerne i Trekroner-området har de seneste år arbejdet på at vende afvikling til udvikling. Det var for eksempel tilfældet, da landsbyens lille købmand måtte dreje nøglen om.
Borgerne gik sammen om at genåbne købmanden og købte et nedrivningsklart hus i bymidten. Huset blev renoveret af frivillige kræfter og der blev efterfølgende indgået en aftale med en socialøkonomisk virksomhed, som beskæftiger sårbare unge mennesker, der ikke vil kunne klare sig på det normale arbejdsmarked. De driver købmandsbutikken sammen med 20 andre frivillige.
- Der er for mange historier om forfald og fraflytning i landsbyerne, og det er med til at tegne et alt for negativt billede. Derfor er det vigtigt med gode eksempler som Trekroner, hvor borgerne har arbejdet sammen med kommunen for at skabe lokaludvikling, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.
Landsby på prøve
Landsby på prøve blev lanceret i 2015 på baggrund af, at Jammerbugt Kommune igangsatte en proces, hvor de valgte at frede de små landbyskoler i en fire års periode mod, at landsbysamfundene skulle engagere sig i at vende udviklingen.
Borgerne gik igen sammen og skabte ideen om Landsby på prøve. Trekroner-området søgte efter en familie, der havde lyst til at få lokalområdet på prøve i 4 måneder. En familie ville få gratis hus, bil, børnepasning, idræt og havehjælp i 4 måneder. Alt sammen sponsoreret af frivillige og lokale erhvervsdrivende.
Konceptet blev afprøvet af en yngre familie fra Aalborg i sommeren 2015. De blev så glade for at bo i området, at de valgte at rykke til Trekroner permanent, og de har nu efterfølgende købt et hus i landsbyen
Formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark Carsten Abild, der har stået for Årets Landsby i de seneste mange år, mener at Trekroners succes blandt andet skal findes i samarbejdet med kommunen.
- Trekroner har formået at skabe både et lokalt fællesskab og et positivt samarbejde med Jammerbugt Kommune, siger han.
Har knækket fraflytningskurven
Senere i 2015 viste det sig, at Trekroner-området var lykkedes med at knække fraflytningskurven. Et effektivt lokalt samarbejde imellem skole, frivillige og erhvervsliv resulterede i en positiv tilgang på 18 nye borgere mod flere års tilbagegang.
Successen betød, at lokalområdet besluttede sig for igen at lancere en ny omgang landsby på prøve i 2016 i en endnu større udgave. Hele 34 familier fra hele Danmark - fra Aalbæk til København - har skrevet sig op som værende interesserede i at prøve landsbyen af i 3 måneder og udvælgelsen af en ny familie finder sted indenfor den nærmeste fremtid.
FAKTA OM PRISEN
Der var 40 landsbyer fra hele landet, der ansøgte om at blive Årets Landsby 2016.
Til Folkmødet på Bornholm blev de tre finale-landsbyer præsenteret. Det var Torup på Sjælland, Baaring-Asperup på Fyn og Trekroner i Jylland. Sidstnævnte kom som nævnt på førstepladsen, Baaring-Asperup på andenpladsen og Torup på tredjepladsen.
Den officielle kåring af Trekroner som Årets Landsby 2016 finder sted søndag d. 23. oktober 2016.
Det er tyvende gang, at prisen som Årets Landsby skal uddeles til et lokalsamfund med ildsjæle og udvikling. De tidligere landsbyer er Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads og Vestervig.
Kontakter
Noa JankovicPressechef
Tlf:71708249noa@landdistrikterne.dkInformation om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse
Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.
Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.
Landdistrikter: Sundhedsaftale svækker regional udvikling i land- og yderområder16.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er et tab for udviklingen i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, at sundhedsreformaftalen vil afskaffe regionernes opgaver inden for regional udvikling. Det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Vigtigt med mere nærhed og geografisk ligestilling i sundhed15.11.2024 14:47:05 CET | Pressemeddelelse
Ny sundhedsaftale kan få stor betydning for den nære sundhed i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer til bedre lægedækning.
Landdistrikterne roser økonomisk håndsrækning til 16 kommuner6.11.2024 15:16:33 CET | Pressemeddelelse
Det har stor betydning for velfærden i særligt land-, ø- og yderkommuner, at 16 kommuner får mulighed for at overgå til selvbudgettering, og dermed undgår et samlet milliontab på ca. 780 mio. kr. og markante velfærds- og serviceforringelser, mener Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum