En kvart million danskere udlejer sommerhuset: Her er reglerne, du bør kende

København, 22. juni 2016
Vesterhavet, Skagen, Nordfyn, Odsherred, Nordsjælland, Sydsjælland og de bøgelyse øer. Om lidt valfarter tusindvis af danskere til de populære sommerhusområder, hvor mere end 250.000 husejere står klar til at leje ud. Særligt i højsæsonen kan sommerhusudlejning give en betragtelig lejeindtægt. Skatteekspert i Deloitte, Richardt Tabori Kraft, giver her et overblik over de vigtigste regler.
- Ejer man et sommerhus, står det naturligvis en frit for at leje det ud, enten gennem privat udlejning eller via bureau. Uanset hvad man vælger, skal man dog betale skat af indkomsten fra udlejningen. Det kan ske på flere forskellige måder, siger Richardt Tabori Kraft.
Udlejer man et sommerhus, som man også selv bruger privat, vil de penge, man tjener på udlejningen, altid blive anset for kapitalindkomst. Det betyder, at man ikke skal betale arbejdsmarkedsbidrag af overskuddet, samt at man kan få fradrag for de udgifter, man har haft i forbindelse med udlejningen.
Fradrag for udgifter kan opgøres efter den såkaldte skematiske eller regnskabsmæssige metode.
- Med den skematiske metode får man et bundfradrag i bruttolejeindtægten, hvilket betyder, at man kun skal betale skat af indtægter, der overstiger en bestemt grænse. I 2016 er bundfradraget på 21.000 kr. gennem bureau og 10.500 kr. ved privat udlejning. Hvad der ligger ud over disse beløb, beskattes med 60 pct., siger Richardt Tabori Kraft.
Metode nr. 2 kaldes den regnskabsmæssige metode. Her skal man lave et decideret udlejningsregnskab, som dog ikke skal indsendes til SKAT. Men man skal kunne fremlægge det, hvis SKAT ønsker det.
Når man laver et udlejningsregnskab, skal man udover selve lejeindtægten også medregne de beløb, som eventuelle lejere har betalt for fx el, gas, vand og slutrengøring. Samtidig kan man fratrække de driftsudgifter, man selv har haft ved udlejningen, herunder el, vand, varme og betaling for slutrengøring samt udgifter til vedligeholdelse af indbo og inventar.
Ved den regnskabsmæssige metode kan man også trække kommunale ejendomsskatter fra for den del af året, hvor sommerhuset har været udlejet, ligesom man kan få nedsat ejendomsværdiskatten forholdsmæssigt for den periode, hvor sommerhuset er udlejet.
Ifølge Richardt Tabori Kraft er den skematiske metode mest fordelagtig, når udlejningen er kort, mens den regnskabsmæssige metode passer bedst til længere perioder.
Påtænker man at udleje sommerhuset hele året, vil udlejningen dog blive betragtet som erhvervsmæssig udlejning, og det er sjældent en mulighed, påpeger Richardt Tabori Kraft:
- Erhvervsmæssig udlejning af et sommerhus kræver tilladelse fra Naturstyrelsen, og de giver som altovervejende hovedregel ikke tilladelse til helårlig udlejning.
Næst efter kør-selv-ferie er sommerhusferie den mest populære ferieform blandt danskerne.
Fakta :
5 pct. af befolkningen angiver, at de er ejer eller medejer af et sommerhus, som de lejer ud til andre.
Tallene er baseret på i alt 1000 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Nøgleord
Kontakter
Richardt Tabori Kraft
Tlf. +45 29 61 73 93
rtkraft@deloitte.dk
Billeder

Information om Deloitte
Richardt Tabori Kraft er partner i Deloitte og ekspert i personskat.
Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
Danske topledere investerer heftigt i AI – men interesserer sig ikke synderligt for teknologien13.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder udtrykker høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er interessen høj hos hele 63 procent af toplederne i resten af verden. Kløften kan sætte Danmark tilbage i AI-kapløbet, konkluderer Deloitte i ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum