Nu taler omgivelserne på Blindecenter Bredegaard
Som blind kan det være meget svært at finde rundt, og man er afskåret fra at kunne ’aflæse’ sine omgivelser og få visuelle informationer, ligesom seende kan. Med teknologien Blinfo er det muligt for personer med synshandicap at færdes og handle mere selvstændigt og trygt i og omkring bygninger. Blinfo virker ved, at personen automatisk får læst stedspecifikke beskeder op fra sin mobil – som en slags talende skilte.
Den selvejende institution Blindecenter Bredegaard er et højt specialiseret bo- og dagtilbud til blinde og svagtseende voksne med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. Her bor beboere med en dobbelt udfordring, fordi de både er blinde eller svagtseende og udviklingshæmmede. Det stiller store krav til kommunikationen.
Verden bliver åbnet og mere forståelig
Formålet med at etablere Blinfo på blindecenteret er at ’åbne verden’ for beboerne og gøre den mere forståelig, så de oplever øget tryghed og en større selvstændighed. Via små beskeder gør teknologien det muligt at fortælle om alt det, som seende ser, og som er ufortalt for en blind eller svagtseende – fx hvad der er i omgivelserne, hvem der er på arbejde, hvad man kan lave i værkstedet. Kort sagt både dagsaktuelle informationer og informationer om lokaliteter, som beboerne ellers kun vil få ved at spørge. På den måde bliver de meget mindre afhængige af at blive hjulpet af en medarbejder.
- Gennem årene har man flere steder i verden forsøgt at finde en måde at kommunikere på til blinde, hvor de får de informationer, som vi andre umiddelbart kan se. Med Blinfo opfylder vi det ønske. Vores beboere har fået et fantastisk redskab, som giver dem en øget frihed og uafhængighed, og som derfor kan styrke deres livskvalitet, siger Frank Hedegaard, forstander på Blindecenter Bredegaard.
Høj grad af brugerinvolvering
Projektet på Blindecenter Bredegaard er udviklet i tæt samarbejde med beboerne, som har kortlagt, hvilke informationer der er nødvendige, hvilke steder på matriklen de skal aktiveres, og hvordan de skal formuleres, så de er nemme at forstå. Der findes ikke mange velfærdsteknologiprojekter med så høj grad af brugerinvolvering. Og det har betydet, at de ting, som seende tager for givet, er kommet frem undervejs i forløbet. I projektet er beboerne blevet præsenteret for en tom teknologi, hvor de har udviklet indholdet i samarbejde med Living IT Lab, der står bag teknologien og som fra projektets start tydeligt at lagt linjen for den vigtige brugerinvolvering. For beboerne har det været et højt ønske at blive så uafhængige af hjælp fra medarbejderne som muligt.
- Det er rigtig rart at vide, hvem der kommer på arbejde, hvad menuen står på og ikke mindst få information om, hvor de forskellige ting er. Så skal jeg ikke på personalejagt hele tiden, siger Michael Hansen, som er beboer på Blindecenter Bredegaard og har været med i superbrugergruppen bag projektet.
Store muligheder i lokalområdet
Nu hvor Blinfo er en integreret del af Blindecenter Bredegaard, er næste skridt at inddrage lokalområdet, så beboerne også kan færdes mere selvstændigt der. Der er store muligheder i at øge samarbejdet med de lokale erhvervsdrivende, som med Blinfo-teknologien kan komme beboerne i møde på en helt ny måde.
Teknologien bag Blinfo
Blinfo er kort fortalt en Iphone app og et webbaseret CMS. Når en person har downloadet Blinfo-appen, vil appen automatisk give personen information i og omkring alle de bygninger, som personen besøger, og som har Blinfo-løsningen. Blinfo udnytter beacons Bluetooth signaler til, automatisk, at give Blinfo-meddelelser til en iPhone på et specifikt sted. Når en person kommer i nærheden af et beacon, henter appen automatisk en specifik meddelelse, som bliver læst op af en VoiceOver på personens mobil.
Fakta
Der er indvielse af Blinfo på Blindecenter Bredegaard, Lindely 5, 3480 Fredensborg onsdag den 25. maj 2016, kl. 9.30-11.30.
Blindecenter Bredegaard er et botilbud for blinde og svagtseende voksne mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, heraf fire døvblinde. Blindecenteret er en selvejende institution, som drives af Den Sociale Virksomhed, Region Hovedstaden.
App’en Blinfo er udviklet af Living IT Lab i samarbejde med Instituttet for Blinde og Svagsynede, Dansk Blindesamfund, softwarevirksomheden Bagvendt og Alexandra Instituttet. Se mere om Blinfo: https://blinfoapp.dk/
Nøgleord
Kontakter
Frank Hedegaard, forstander på Blindecenter Bredegaard, telefon: 23 44 14 16
Caroline Winkel, presseansvarlig i Den Sociale Virksomhed, telefon: 61 68 24 95
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region Hovedstaden indfører et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger på hospitaler7.5.2025 15:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger i Region Hovedstaden skal hjælpe til en mere ligelig fordeling af læger i hele Østdanmark.
(Rettet udgave) Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:47:22 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag studiet, der viser, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død er den ca. dobbelt så høj som mænds ved samme mængde rygning.
Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:08:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag fundet, som betyder, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død, er den ca. dobbelt så høj ved samme mængde rygning.
Analyse bakker op om planen om fødested for 3.500 fødsler på Bispebjerg Hospital6.5.2025 15:48:09 CEST | Pressemeddelelse
Trods faldende fødselstal flere steder i landet viser fødselsprognoserne, at der kommer flere unge familier, der ønsker at stifte familie i København. Region Hovedstaden kører videre med planen om at lave en kvinde-barn-afdeling på Bispebjerg Hospital.
Region Hovedstaden orienterer flere hundrede borgere om ulovlige opslag i journaler5.5.2025 15:15:05 CEST | Pressemeddelelse
Regionen har efter en dybdegående undersøgelse konstateret, at en studerende, som tidligere har været i praktik i regionen, ulovligt har kigget i ca. 400 borgeres patientjournaler. Borgerne bliver nu underrettet. Regionen har sat gang i en større indsats for at undersøge, hvad vi kan gøre for at beskytte patienters elektroniske journaler mod snageri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum