Region Hovedstaden

Region Hovedstaden indfører et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger på hospitaler

Del

​Et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger i Region Hovedstaden skal hjælpe til en mere ligelig fordeling af læger i hele Østdanmark. ​

Regeringen og Danske Regioner forhandler lige nu om et nationalt loft over antallet af speciallæger på en række af landets hospitaler. Det sker for at skubbe på en udvikling, hvor flere læger får lyst til at søge job på hospitaler uden for de største byer.

Det ønsker Region Hovedstaden også at bidrage til og indfører derfor et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger og læger i uklassificerede stillinger på regionens hospitaler per 1. juni 2025.

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) forklarer beslutningen sådan: ​

"En af tankerne bag sundhedsreformen er, at vi skal styrke sundhedsvæsenet dér, hvor patienternes behov er størst. I Region Hovedstaden har vi flest speciallæger af alle regioner, og vi har de seneste år set en stigning i antallet af speciallæger. Det er ikke en holdbar situation. Vi må derfor påtage os et ansvar, og vi kan ikke opretholde en tilstrømning af læger. Vi skal sikre læger i hele Østdanmark og være solidariske med Region Sjælland. Derfor indfører vi et kvalificeret ansættelsesstop," siger regionsrådsformanden.

Fra januar 2022 til april 2025 har der været en stigning i antallet af speciallæger på 4,3 procent, svarende til 146 læger. Antallet af læger i uklassificerede stillinger er i samme periode steget med 12,2 procent, svarende til 61 læger. Uklassificerede stillinger er stillinger, der ikke er del af et uddannelsesforløb.

Det kvalificerede ansættelsesstop bliver indført forud for, at Region Hovedstaden og Region Sjælland bliver til Region Østdanmark i 2027. 

Et kvalificeret ansættelsesstop betyder, at den enkelte hospitalsdirektion får til opgave løbende at vurdere, om det er nødvendigt for driften på de enkelte afdelinger at ansætte læger. Der kan således kun ansættes speciallæger eller læger i uklassificerede stillinger, hvis den enkelte hospitalsdirektion skønner, at det er nødvendigt i den konkrete situation.​​

Et af flere greb

Formålet med det kvalificerede ansættelsesstop er at bremse op for den udvikling, der har været i hovedstadsregionen, fortæller regionsdirektør Jens Gordon Clausen. 

“Vi skal have et stærkt blik for det samlede østdanske sundhedsvæsen, og derfor går vi denne vej ledelsesmæssigt. Det kommer til at kræve en del ledelsesarbejde og dialog på hospitalerne, og forudsætningen er selvfølgelig, at vi skal opretholde behandling af høj kvalitet og et godt arbejdsmiljø. Vi kommer til at følge ansættelsesstoppet tæt og vil evaluere det i starten af næste år," siger Jens Gordon Clausen og tilføjer, at ansættelsesstoppet blot er et af flere greb:

"Når der skal sikres lægedækning i hele geografien, er det vigtigt at blive klogere på, hvad det gode lægeliv er. Vi skal se på, hvordan vi skaber stærke faglige miljøer på hospitalerne, gode uddannelsesmuligheder, attraktive karriereveje og et arbejdsliv, der hænger sammen for lægerne. Der er ikke én løsning, men mange. Sammen med Region Sjælland vil vi lave nogle anbefalinger til konkrete tiltag, som skal skabe mere attraktive forhold for læger i Østdanmark."

Regionen har forud for beslutningen været i dialog med Lægeforeningen Hovedstaden, Foreningen af Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger om det forventede nationale loft og ansættelsesstoppet i Region Hovedstaden.

Der har også været møde med fællestillidsrepræsentanter og tillidsrepræsentanter på lægeområdet fra alle regionens hospitaler, og sagen har været drøftet i regionens øverste MED-udvalg, RMU.​

Fortsat god behandling til borgere i Region H

Ifølge direktøren på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Kristian Antonsen, er der ikke grund til bekymring på baggrund af det kvalificerede ansættelsesstop.

"Vi kommer fortsat til at give patienterne en behandling af høj kvalitet i Region Hovedstaden. Vi har i den seneste tid oplevet en positiv udvikling i antallet af sundhedspersonale i regionen, og overordnet set står vi i dag et godt sted. Vi har derfor et godt udgangspunkt for at understøtte, at der kommer en mere ligelig fordeling af læger i Østdanmark," siger han.

Det kvalificerede ansættelsesstop bliver indført den 1. juni 2025 og gælder for speciallægestillinger og uklassificerede stillinger på hospitalerne. Bornholms Hospital er ikke omfattet. Psykiatrien er undtaget fra det kvalificerede ansættelsesstop frem til den 1. januar 2026.

Det kvalificerede ansættelsesstop bliver evalueret i starten af 2026, hvor regionen skal tage stilling til, om det skal fortsætte.​​​

Det kvalificerede ansættelsesstop omfatter:

  • Amager og Hvidovre Hospital​

  • Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

  • Herlev og Gentofte Hospital

  • Nordsjællands Hospital​​

  • Rigshospitalet ​

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye