Mere gødning koster vandkunder dyrt
Landbrugspakken gør det dyrere at beskytte drikkevandet. Regeringen vil nemlig tillade landmænd at gøde mere. Det medfører, at større mængder nitrat kan sive ned i grundvandet. For at skærme drikkevandet mod forureningen fra en mere massiv udledning af kvælstof, skal vandkunderne betale landbruget betydeligt større summer i erstatning for ikke at gøde i nærheden af boringer. Det skyldes, at jordpriserne stiger som følge af mere gødning på markerne og dermed højere udbytter.
Et notat udarbejdet af Niras for DANVA om konsekvenserne af ændrede gødningsnormer vurderer, at der kan ske værdistigninger af landbrugsjorden på ca. 25.000 kr. hektar.
”Vandselskaberne skal bruge endnu flere penge på at beskytte kildepladser for at sikre drikkevandet. Mange steder vil man derfor opleve, at vandtaksten kan stige. Der er kun familier og erhverv til at betale kompensationerne til den øgede belastning,” siger medlem af DANVAs bestyrelse, Daniel Nyboe Andersen.
DANVA vurderer, at en øget mængde kvælstof på markerne vil udgøre det største tilbageslag mod grundvandet i 20 år og samlet set medføre en betydelig økonomisk belastning for vandselskaber og deres kunder.
Ved at tillade mere kvælstof på markerne skal der fremover indgås væsentligt flere aftaler med landmænd om ikke at gøde i nærheden af drikkevandsboringer for at opretholde det nødvendige beskyttelsesniveau. Tilsvarende vil der fremover skulle udpeges langt flere nitratfølsomme indvindingsområder, hvilket vil betyde, at der også skal foretages ny, dyr kortlægning af disse områder.
Direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen, slår fast, at der i dag allerede er mange steder i Danmark, hvor man ikke kan bruge grundvandet som drikkevand, fordi det indeholder for store mængder nitrat.
”Hidtil har vandselskaberne kunnet styre udenom disse steder eller eventuelt bore dybere for at få nye grundvandsressourcer. Men det billede vil ændre sig, hvis planen vedtages,” siger Carl-Emil Larsen.”Det er blevet langt sværere at finde nye kildepladser. Derfor tvinges vandselskaberne til at investere mere i at beskytte eksisterende boringer med drikkevand.”
For vandforsyningerne er status i øjeblikket, at der stort set ikke lukkes boringer på grund af nitrat i modsætning til for 10-20 år siden, hvor der blev lukket rigtig mange. Dette betyder dog ikke, at der ikke er problemer, men udelukkende at vandforsyninger indtil videre har været i stand til at håndtere dem. Får landmændene lov til at udbringe mere kvælstof, så vil det blive en alvorlig trussel mod det rene danske drikkevand.
Nøgleord
Kontakter
Direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen, tlf. 20 33 85 15, e-mail: cel@danva.dk
Kommunikationschef i DANVA, Karsten Bjørno, tlf. 20 14 35 42, e-mail: kbj@danva.dk
Information om Danva
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Politisk aftale beskytter drikkevand og fremmer fødevarer12.4.2025 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
For fremtiden kan økologiske landmænd både producere fødevarer med tilskud til økologisk drift og passe på drikkevandet. DANVA har kæmpet for ordningen, som fremmer grundvandsbeskyttelse.
Aftale om CO2 på landbruget giver krav til spildevand3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Renseanlæg skal nedbringe udledning af kvælstof endnu mere end i dag. Det har en ny politisk aftale i relation til grøn trepart bestemt. Aftalen betyder, at der indføres et nyt princip om dyrere løsninger end udgangspunktet i grøn trepart.
Frister skaber fremdrift for sprøjtestop ved drikkevandsboringer1.4.2025 11:30:14 CEST | Pressemeddelelse
Rent drikkevand er et af de allervigtigste emner for danskerne. Men indsatsen for at beskytte drikkevandet i de boringsnære områder er her ved fristens ophør stadig langt fra mål. Dog er mange nye aftaler kommet til den seneste tid, hvilket viser, at frister skaber fremdrift. Det skal vi lære af ved udmøntningen af grøn trepart, mener DANVA.
Nyt lovforslag sikrer husejere mod stigende grundvand21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen fremsætter nu et lovforslag, der sikrer, at vandselskaberne kan håndtere oversvømmelser fra terrænnært grundvand. Vandselskaber får dermed forsyningspligten til at skærme borgere yderligere mod konsekvenserne af klimaforandringer.
Lovforslag gør vand til guld for grøn omstilling13.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringens lovforslag om brug af teknisk vand til industrielle formål er en milepæl for Danmarks grønne omstilling. Forslaget sikrer på rekordtid bæredygtig vandforvaltning, en beskyttelse af drikkevandsressourcer samtidig med, det accelerer fremtidens PtX-industri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum