Aftale om CO2 på landbruget giver krav til spildevand
Renseanlæg skal nedbringe udledning af kvælstof endnu mere end i dag. Det har en ny politisk aftale i relation til grøn trepart bestemt. Aftalen betyder, at der indføres et nyt princip om dyrere løsninger end udgangspunktet i grøn trepart.

En ny politisk aftale i relation til ’Aftale om Implementering af et Grønt Danmark’ har fastlagt, at renseanlæg i 16 jyske kommuner, 4 sjællandske og 3 fynske, skal investere i nye løsninger, så de renser endnu bedre, end det allerede sker i dag. Konsekvensen er ekstra omkostninger.
”Man ændrer praksis, så vandkunderne skal betale for løsninger, der er dyrere end de virkemidler, der normalt er rettesnoren i den politiske styringsmekanisme. I aftalen ser man nemlig bort fra den samfundsøkonomiske vinkel og lægger op til indsatser, som er dyrere pr. kg kvælstof for forbrugerne, end der var udgangspunktet for en CO2-afgift på landbruget. Den ekstraomkostning skal vandkunderne betale uanset, hvor stor regningen bliver i den sidste ende,” siger administrerende direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
Normalt styrer man efter at bruge indsatser, som vægter prisen på en løsning op imod effekten. I forhold til grøn trepart vil det være omkostningen til at fjerne et kilo kvælstof i med en renseteknologi, sat over for, hvad det koster at udtage landbrugsjord.
”Den samfundsøkonomiske tilgang ligger til grund for vandselskabernes aktiviteter i andre sammenhænge, hvor det er omkostningseffektivitet gælder, men sådan er det ikke her. Og vi er jo optaget af at lave de bedste og mest effektive løsninger, der er billigst mulige for vandforbrugerne,” siger Carl-Emil Larsen.
DANVA, der er brancheorganisation for vandselskaberne, understreger, at visse forudsætninger skal være på plads, hvis indsatsen i den nye, politiske aftale skal have en deadline i 2027.
”Det kræver selvfølgelig, at de berørte spildevandsselskaber kan få finansieret indsatsen over vandtaksten. Desuden skal det være allerede kendte løsninger, som er lige til at installere,” siger Carl-Emil Larsen, der dog forudser, at det bliver vanskeligt at nå at få indsatsen til at virke.
Renseanlæggene skal have nye udledningstilladelser, hvor Miljøstyrelsen i et par år har arbejdet på den vejledning, som skal gøre kommunerne i stand til at udstede dem.
”Spørgsmålet er, om kommunerne kan nå at udstede udledningstilladelser, så indsatsen kan komme til at effekt til tiden,” siger Carl-Emil Larsen.
DANVA peger også på, at aftalen flere steder ikke har taget hensyn til lokale planer om at lukke eller sammenlægge renseanlæg.
”Der er mange steder, hvor der er konkrete planer om at nedlægge renseanlæg, og der giver det jo ikke mening at begynde at lave nye tiltag. Man skal passe på, at man ikke ender med at lave fejl- eller dobbeltinvesteringer,” siger Carl Emil Larsen.
Den politisk aftale bestemmer, at indsatserne med de ekstra krav til renseanlæg reducerer kvælstofudledningen med 572 tons.
Ifølge Miljøministeriet betyder aftalen:
Der vil være tale om en årlig stigning på mellem 29 og 268 kroner for en gennemsnitlig husstand – det dobbelte for familier med 3 børn - i de 22 berørte kommuner, der skal betale for indsatserne.
I dag renser de fleste danske anlæg bedre end mange steder i Europa. Med den nye aftale stilles der krav om, at renseanlæggene skal rense ned til 3,5 mg/l for kvælstof, svarende til ca. en tredjedel af de nuværende EU-krav for kvælstof på 10 mg/l. Og for fosfor stilles der i aftalen krav om, at renseanlæggene skal rense ned til 0,1 mg/l, hvilket er en tiendedel af EU-kravet på 1-1½ mg/l i de vandområder, der er negativt påvirket af spildevand.
Fakta om udledninger
NOVANA 2024: Samlet udledning af kvælstof til havet ca. 52.000 ton (2022 tal)
- Andel fra landbrug ca. 70%
- Bidrag fra renseanlæg og overløb ca. 6%
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder

DANVA - Dansk Vand- og Spildevandsforening
DANVA er brancheorganisation for danske vandselskaber. DANVA:
Forener alle vandkredsløbets aktører i samarbejde om bæredygtige løsninger.
Forstærker alle, der sikrer forbrugernes tillid til vand, effektiv drift og en høj forsyningssikkerhed.
Fortæller alle om værdien og effekten af danske vandløsninger, der skaber liv og sundhed.
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Beskyt drikkevandet mod svindel med flytning af jord27.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA hilser regeringens nye initiativer mod ulovlig flytning og håndtering af forurenet jord velkomne, men anbefaler yderligere tiltag. Miljøminister Magnus Heunickes forslag om øget digital sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder er nødvendige, første skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af drikkevandet.
EU-kommissær glæder sig til at samarbejde med Danmark om udfordringer med vand20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark viser vejen med imponerende vandprojekter, der gør samfundet mere modstandsdygtigt. Det siger Jessika Roswall, EU’s kommissær for miljø, vand og cirkulær økonomi, til magasinet DANSKVAND forud for det danske EU-formandskab. Både kvaliteten og mængden af drikkevand er blandt nogle af de problemer, som danske løsninger kan afhjælpe.
Danmark deltager i europæisk vand-smagning med Bornholmsk vand22.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 22. maj 2025 afholdes Europas første Water Tasting Journey Across Europe i Bruxelles i anledning af EurEau’s 50-års jubilæum. Her præsenteres postevand fra ti europæiske lande, herunder Danmark, for at illustrere mangfoldigheden i smag og oprindelse.
Rent drikkevand i hele landet kræver lokal handling21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA sætter drikkevandsbeskyttelse øverst på dagsordenen i den grønne trepart i Odense. Det sker sammen med bl.a. ministeren for grøn trepart og formanden for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs nye og mere detaljeret kvælstofretentionskort, markerer et vigtigt skridt på vejen mod et sundere vandmiljø og en styrket beskyttelse af Danmarks drikkevandsressourcer flere steder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum