
Hf skal fortsat give adgang til alle videregående uddannelser
Af Annette Nordstrøm Hansen, fmd. for Gymnasieskolernes Lærerforening
Marie Krarup (DF) foreslår, at hf-uddannelsen skal revurderes, så den alene giver adgang til korte- og mellemlange videregående uddannelser, fx finansøkonom, datamatiker, politibetjent, sygeplejerske, pædagog og lærer.
Forslaget er ikke nyt, men det bliver ikke bedre af at blive genfremsat op til forhandlingerne om en ny reform af gymnasieuddannelserne. Hf skal fortsat være en almen gymnasial uddannelse, som giver studiekompetence og adgang til både korte, mellemlange og lange videregående uddannelser.
I dag tager 18 procent af hf'erne en lang videregående uddannelse på universitetsniveau. De klarer sig godt, og mange har bevidst valgt at bruge hf til at komme ind på deres drømmestudie. Der er ingen grund til at smække porten i for dem ved at begrænse adgangsmulighederne til videre uddannelse for hf’ere.
Frem for at indsnævre rammerne og opstille nye barrierer skal vi anerkende, at hf kan noget særligt. Hf formår blandt andet at hjælpe kursister fra uddannelsesfremmede hjem til at få en studieforberedende uddannelse. Det fremmer social mobilitet og styrker de unges selvværd og muligheder for at klare sig i livet.
Det gælder bl.a. for den unge - lad os kalde ham Kasper - som efter folkeskolen var skoletræt og arbejdede et par år i forskellige butikker. Han fandt ud af, at hf var en mulighed for ham, uden at han havde en bevidst plan for, hvad han ville med sin hf-eksamen. I dag er han godt i gang med ingeniørstudiet; det ville han ikke have været med Krarups forslag.
Tilsvarende med Ida. Hun løb ind i en række problemer i familien og hang ud med de forkerte venner efter folkeskolen. Hun fandt sig hverken til rette på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet. Efter en del tilløb fandt hun vej til hf, tog eksamen og er i dag på afsluttende del af medicinstudiet. Det havde hun ikke været med Krarups forslag.
Hf skal ikke indsnævres, men styrkes og justeres i en kommende gymnasiereform. Det kan fx ske ved at indføre spor og toninger i hf, som retter sig mere målrettet mod bestemte professioner og uddannelsesområder. Men det må ikke ske på bekostning af hf's brede studiekompetence og adgang til alle videregående uddannelser.
Nøgleord
Kontakter
Annette Nordstrøm Hansen,
formand for Gymnasieskolernes Lærerforening,
anh@gl.org, tlf. 26 24 71 04
Links
Information om Gymnasieskolernes Lærerforening
Følg pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening
Er svaret på færre unge flere skoler?27.10.2021 11:05:36 CEST | Pressemeddelelse
”Det er prisværdigt, at regeringen fremhæver betydningen af uddannelse og vil sikre ungdomsuddannelser over hele landet. Vi er fuldt og helt enige med regeringen i, at det er afgørende, at de unge, der i dag ikke får en ungdomsuddannelse, hjælpes til uddannelse. Men i en tid med færre og færre unge risikerer vi, at vi får splittet bæredygtige gymnasier og andre ungdomsuddannelser op i ikke levedygtige, små skoler. Faktisk har vi i sektoren i forvejen mange bekymringer om, hvorvidt det er muligt at fastholde det eksisterende finmaskede net af ungdomsuddannelser, i de kommende år,” siger Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.
Lige adgang til uddannelse i land og by afspejles ikke i finanslovsforslaget30.8.2021 13:40:37 CEST | Pressemeddelelse
For GL er det væsentligt, at VUC får tilført ressourcer, og at unge og voksne i hele landet får samme mulighed for at få en gymnasial uddannelse, siger Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.
Gymnasielærerne: Bedre elevsammensætning med ny fordelingsmodel10.6.2021 16:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Tomas Kepler, fmd. for GL: ”Opgøret med skæv elevsammensætning og sikring af et gymnasialt udbud i hele landet er en mærkesag. Jeg er tilfreds med, at modellen omfatter både almene og erhvervsgymnasiale tilbud og indhegner selvejet og skolernes interne konkurrence. Det er godt gået af ministeren og forligspartierne”.
Undersøgelse: Genåbnede gymnasier har holdt smitten ude19.3.2021 09:16:19 CET | Pressemeddelelse
Ét smitteudbrud på ét gymnasium, hvor én elev og én lærer blev smittet. Det er omfanget af smittespredningen på de gymnasier, der fik lov at åbne fysisk for elever den 1. marts. Det viser en rundspørge til de pågældende gymnasier i Nordjylland, Vestjylland og Bornholm, som gymnasieskolen.dk, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har foretaget.
Fantastisk: 220 mio. kr. til gymnasieuddannelserne!5.12.2020 13:12:44 CET | Pressemeddelelse
”Det er fantastisk. Det er et stærkt resultat, der viser, at fremtiden kan blive bedre. 220 mio. kr. er et så væsentligt beløb, at det kan gøre en forskel på skolerne. Nu kommer der så en lokal indsats for, at pengene også bruges til at styrke kvaliteten af undervisningen," siger formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, Tomas Kepler.