
Er svaret på færre unge flere skoler?
I disse år har vi få unge, og der bliver bare færre unge de næste 10 år. Først om 20 år kan vi forvente at være på samme niveau som i dag. Det er bagtæppet for regeringens udspil ”Tættere på II – sundhed, uddannelse og lokal udvikling”, at der skal være 18 nye institutioner, der skal udbyde ungdomsuddannelser rundt om i landet.
”Det er prisværdigt, at regeringen fremhæver betydningen af uddannelse og vil sikre ungdomsuddannelser over hele landet. Vi er fuldt og helt enige med regeringen i, at det er afgørende, at de unge, der i dag ikke får en ungdomsuddannelse, hjælpes til uddannelse. Men i en tid med færre og færre unge risikerer vi, at vi får splittet bæredygtige gymnasier og andre ungdomsuddannelser op i ikke levedygtige, små skoler. Faktisk har vi i sektoren i forvejen mange bekymringer om, hvorvidt det er muligt at fastholde det eksisterende finmaskede net af ungdomsuddannelser, i de kommende år,” siger Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.
Skal der fx bygges en ny institution i Ebeltoft, når det i forvejen er svært at drive gymnasium i Rønde? Der er 20 km mellem de to byer, og det tager 20 min. med offentlig transport. Eller i Rødding 18 km fra Vejen? Både Rønde Gymnasium og Vejen Gymnasium får i dag udkantstilskud for at sikre uddannelser med et ordentligt udbud af fag og retninger også i egne af landet, hvor der ikke er så mange unge. Vejen oplevede fx i sommer et fald på 13 pct. ansøgere.
Fra flere andre byer, som regeringen peger på, er der heller ikke mange kilometer til nærmeste uddannelsesinstitution, men det kan tage lang tid med offentlig transport. Løsningen kunne være bedre busforbindelser i stedet for flere skoler.
”Erfaringerne fra de nyere FGU-institutioner skræmmer også, fordi det er nødlidende institutioner – og de VUC’ere, som har afleveret til FGU, er også stærkt nødlidende. Der er ingen grund til at gentage disse dårlige erfaringer. Det koster at drive flere institutioner – bygninger, der skal indrettes og driftes, mere administration osv. Medmindre regeringen kommer med en stor pose penge, risikerer vi at få mange små skoler, som hverken i fagligt udbud eller kvalitetsmæssigt kan tilbyde det samme, som ungdomsuddannelsesinstitutionerne kan i dag,” siger Tomas Kepler og fortsætter
”Jeg har desuden en bekymring i forhold til, at der lægges op til, at de unge skal erstatte deres tid på en institution med en eller få uddannelser, hvor ressourcerne går til at fokusere på og specialisere sig i den uddannelse, man har på matriklen, med skolegang på en campusinstitution. Institutioner med 1-2 gymnasiale uddannelser har et mere begrænset ledelseslag, og de undgår intern konkurrence om ressourcerne til de forskellige uddannelser. Jeg tror, at man forestiller sig nogle synergi-effekter mellem forskelligartede ungdomsuddannelser under ét fælles tag, som der ikke er grundlag for. Endeligt har politikerne først og fremmest en stor opgave med at styrke kvaliteten på de nuværende uddannelsesinstitutioner, som stadig lider under de senere års hårde nedskæringer. Jeg frygter, man underkender den opgave, og i stedet risikerer at trække tæppet væk under mange skoler med dette udspil,” slutter Tomas Kepler.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere information hos
formand for Gymnasieskolernes Lærerforening
Tomas Kepler
tlf. 31 42 81 20
tk@gl.org
Links
Information om Gymnasieskolernes Lærerforening
Gymnasielærernes faglige organisation
Følg pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening
Lige adgang til uddannelse i land og by afspejles ikke i finanslovsforslaget30.8.2021 13:40:37 CEST | Pressemeddelelse
For GL er det væsentligt, at VUC får tilført ressourcer, og at unge og voksne i hele landet får samme mulighed for at få en gymnasial uddannelse, siger Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.
Gymnasielærerne: Bedre elevsammensætning med ny fordelingsmodel10.6.2021 16:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Tomas Kepler, fmd. for GL: ”Opgøret med skæv elevsammensætning og sikring af et gymnasialt udbud i hele landet er en mærkesag. Jeg er tilfreds med, at modellen omfatter både almene og erhvervsgymnasiale tilbud og indhegner selvejet og skolernes interne konkurrence. Det er godt gået af ministeren og forligspartierne”.
Undersøgelse: Genåbnede gymnasier har holdt smitten ude19.3.2021 09:16:19 CET | Pressemeddelelse
Ét smitteudbrud på ét gymnasium, hvor én elev og én lærer blev smittet. Det er omfanget af smittespredningen på de gymnasier, der fik lov at åbne fysisk for elever den 1. marts. Det viser en rundspørge til de pågældende gymnasier i Nordjylland, Vestjylland og Bornholm, som gymnasieskolen.dk, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har foretaget.
Fantastisk: 220 mio. kr. til gymnasieuddannelserne!5.12.2020 13:12:44 CET | Pressemeddelelse
”Det er fantastisk. Det er et stærkt resultat, der viser, at fremtiden kan blive bedre. 220 mio. kr. er et så væsentligt beløb, at det kan gøre en forskel på skolerne. Nu kommer der så en lokal indsats for, at pengene også bruges til at styrke kvaliteten af undervisningen," siger formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, Tomas Kepler.
GL: Over middel til ekspertgruppe om ny karakterskala1.10.2020 06:01:17 CEST | Pressemeddelelse
"Jeg ser positivt på de to modeller til en ny karakterskala, som ekspertgruppen læner sig op ad. Jeg foretrækker, at der kun er spring på 1 mellem karaktererne, og det falder ud til fordel for modellen 0-6. Men begge modeller skaber inden for 7 trin plads til en ekstra midterkarakter og afskaffer den nuværende skalas pædagogiske dumheder: De store og uensartede spring mellem karaktererne og den ubrugelige minus-03-karakter", siger GL's formand Tomas Kepler.