Københavns Professionshøjskole

5.174 ansøgere tilbydes en plads på Københavns Professionshøjskole

Del
Der er over 1.800 ledige studiepladser på lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole, viser tallene fra årets studieoptag. Lad os nu få en national rekrutteringsplan på velfærdsområdet, siger KP-rektor Stefan Hermann
Studerende på Campus Sigurdsgade, Københavns Professionshøjskole
Studerende på Campus Sigurdsgade, Københavns Professionshøjskole

5.174 ansøgere har natten til den 28. juli fået tilbudt en studieplads på Københavns Professionshøjskole. Det er en tilbagegang på 597 studiepladser i forhold til niveauet i 2021, hvor 5.771 ansøgere blev tilbudt en plads. Det svarer til en nedgang på 10,3 procent.

Dermed står Københavns Professionshøjskole med hele 2.020 ledige studiepladser, hvoraf lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen mangler 1.874 studerende for at leve op til dimensioneringen i hovedstadsregionen.

”Vi vidste jo godt, at det ville se kritisk ud, da vi så det endelige ansøgertal i begyndelsen af juli. Men over 1.800 ledige studiepladser på vores tre største uddannelser er alligevel dybt alarmerende. Daginstitutioner, skoler og hospitaler i hovedstadsregionen kæmper allerede i dag med ledige stillinger, for mange ikke-uddannede medarbejdere og lukkede sengeafsnit”, advarer rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole.

Hvis man dykker ned i de enkelte uddannelser, så står pædagoguddannelsen med 823 ledige studiepladser. Læreruddannelsen har 757 ledige pladser, mens sygeplejerskeuddannelsen har 294 ledige pladser. Men hvor pædagog- og læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole har haft ledige studiepladser i flere år, så er det en helt ny situation for sygeplejerskeuddannelsen, forklarer dekan Randi Brinckmann fra det Sundhedsfaglige Fakultet ved Københavns Professionshøjskole.

”Vi har gennem de seneste år øget optaget på vores sygeplejerskeuddannelse i samarbejde med Region Hovedstaden og hovedstadens kommuner, fordi vi har vidst, at der manglede sygeplejersker på hospitaler og i den borgernære sygepleje. Og det vil blive endnu værre fremover. Det har vi kunnet, fordi vi hvert år har måttet afvise mange kvalificerede ansøgere i en tid”.

“Men med en nedgang i ansøgertallet på hele 27 procent i forhold til sidste år så er der vendt op og ned på den situation. Vi står nu for første gang i mange år med ledige studiepladser. Værst ser det ud i Hillerød, hvor vi samtidig skal flytte flere af vores studiepladser hen, fra København, i henhold til den udflytningsaftale, der er indgået”, siger Randi Brinckmann.

Brug for national rekrutteringsplan

En prognose fra Damvad Analytics viser, at der kommer til at mangle ca. 9.600 pædagoger, lærere og sygeplejersker i hovedstadsregionen i 2030. Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) har i kølvandet på det lave ansøgertal i år inviteret uddannelserne og de faglige organisationer til ”en alvorlig drøftelse om udfordringerne”. Et møde som rektor Stefan Hermann ser frem til.

”Politikerne er nødt til at tage de store håndtag i brug, hvis de for alvor vil ændre på udviklingen. Det handler både om uddannelserne, men også om de løn- og arbejdsvilkår samt udviklingsmuligheder, som pædagoger, lærere og sygeplejersker oplever i hverdagen. Der er næppe nogen tvivl om, at en velfærdskrise bliver en realitet”, fastslår Stefan Hermann.

På den korte bane går Københavns Professionshøjskole nu i gang med at rekruttere studerende via efteroptaget. Her står især læreruddannelsen med en meget akut udfordring med 547 ledige studiepladser ved sommeroptaget i august 2022, mens pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen primært har ledige pladser til vinteroptaget, der jo først begynder på deres uddannelse til februar 2023.

I år har Københavns Professionshøjskole modtaget 20.551 ansøgninger, heraf 6.447 førsteprioritetsansøgninger til vores 21 professionsuddannelser.

For yderligere oplysninger:

Stefan Hermann, rektor for Københavns Professionshøjskole, tlf.: 26 13 73 97

Randi Brinckmann, dekan for det Sundhedsfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51 63 28 00

Se alle tallene i Den Koordinerede Tilmelding (KOT) for Københavns Professionshøjskole (pdf)

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Studerende på Campus Sigurdsgade, Københavns Professionshøjskole
Studerende på Campus Sigurdsgade, Københavns Professionshøjskole
Download

Information om Københavns Professionshøjskole

Københavns Professionshøjskole
Københavns Professionshøjskole
Humletorvet 3
1799 København V

http://www.kp.dk

Fakta om Københavns Professionshøjskole

- Har cirka 21.000 studerende.
- Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 6.000 studerende, største læreruddannelse med ca. 3.500 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.000 studerende.
- Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
- Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
- Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
- Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Helsingør, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Nyt forskningsprojekt skal forebygge vold og overgreb mod kvindelige stofbrugere18.4.2024 12:20:10 CEST | Nyhed

Forskere fra Socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole skal i et nyt projekt med støtte fra Offerfonden se nærmere på, hvordan volds- og seksualforbrydelser mod udsatte kvinder i marginaliserede stofmiljøer bedre kan håndteres og forebygges. For selv om kvinderne i stort omfang udsættes for overgreb, anmelder de dem sjældent og ser ofte volden som selvforskyldt og en selvfølge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye