
'Generation Målrettet' jagter erfaring i studietiden
Arbejder gratis for gode anbefalinger
Besvarelserne i undersøgelsen tegner ikke alene et billede af en målrettet generation, der allerede i studietiden er meget bevidste om, at erfaring på CV’et baner vejen til fremtidige arbejdsgiveres hjerte. De unge er også meget bevidste om at bevise deres værd på arbejdsmarkedet.
”I den praktik, jeg er i nu, gør jeg meget for at arbejde hårdt og virkelig vise, at selvom jeg ikke får løn, så er jeg meget interesseret og arbejder over tid. Jeg vil gøre mere, end hvad de forventer af mig.” (kvindelig studerende på en erhvervsakademiuddannelse, 21 – 25 år)
Denne udtalelse er langt fra enestående blandt de danske besvarelser. Her er der flere, der giver udtryk for at arbejde ekstra for at få gode anbefalinger såvel som den eftertragtede erfaring – ofte uden at få løn for den ekstra indsats.
Frivilligt arbejde hitter
En tredjedel af de danske deltagere i undersøgelsen angiver, at de har et relevant studiejob. Det gør studiejobbet til det populæreste middel til at øge jobmulighederne som færdiguddannet efterfulgt af frivilligt arbejde.
”Jeg har arbejdet frivilligt på studierelevant sted. Dertil har jeg haft gode studierelevante jobs fra tidligt i uddannelsesforløbet, hvilket har været kvalificerende og givet mig et kritisk blik på min profession. For mig siger det noget om, at jeg tager stilling til min fremtid på mere end én måde.” (kvindelig universitetsstuderende, 21 – 25 år)
Knap 25 procent angiver, at de arbejder frivilligt for at øge deres jobmuligheder, mens blot 10 procent angiver praktik.
Networking er vejen frem
I takt med det øgede fokus på sammenhængen mellem uddannelse og arbejdsmarked, er der kommet flere karriererettede tiltag målrettet studerende. Det afspejler sig i undersøgelsens besvarelser, hvor hver 10. arbejder fokuseret på at skabe netværk.
”Jeg skaber kontakt til de folk, jeg kender, som kender nogen, der arbejder eller som har kendskab inden for det område, jeg er interesseret i. Om ikke andet får jeg fif om andre job, som kan åbne min vej for det jeg vil senere i livet. Jeg møder personligt op, der hvor jeg ikke har kendt nogen, og der har jeg fået virkelig gode råd om ALT. Jeg har kun positiv erfaring og fået positiv feedback på min måde at gøre det på. 4 nøgleord: ydmyg - fremstå stærk - 100 % engageret og SMIL med hele dit kropssprog.” (kvindelig studerende på en erhvervsuddannelse, 26 – 30 + år)
Foruden networking bliver den traditionelle jobsøgning suppleret med workshops, kurser og LinkedIn.
Danskere tror på erfaring – Nordmænd på karakterer
Til trods for at gode karakterer er vigtige for op mod 85 procent af respondenter, er der ingen tvivl om, at erfaring slår karakterer for arbejdsgiverne. Det mener mellem 8 og 9 ud af 10 af de adspurgte i undersøgelsen.
I den forbindelse er de danske unge i front med 92 procent mod blot 78 procent blandt de norske unge, der til gengæld vægter karakterer en anelse højere. Der er således blot 38 procent af de norske unge, der svarer ja til, at de selv vægter erfaring højere end karakterer, mens det tilsvarende tal for Danmark, Sverige og Finland er henholdsvis 57, 53 og 60 procent. Det kan hænge sammen med, at arbejdsmarkedet er mere åbent for de norske unge end i de øvrige skandinaviske lande.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt kommunikationskonsulent Sofie Gry Laursen på sofie.laursen@studentum.dk eller 69 91 15 41 for mere information.
Links
Information om Finduddannelse Danmark Aps
Rådhusstræde 6, 3 sal.
1466 København K
6991 1545http://www.finduddannelse.dk/
Følg pressemeddelelser fra Finduddannelse Danmark Aps
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finduddannelse Danmark Aps
Ingen blinde vinkler i studievalget3.5.2016 10:52:25 CEST | Pressemeddelelse
Der er balance mellem hjerne og hjerte i studievalget for unge i Skandinavien. Det viser en ny nordisk undersøgelse. Danske studiesøgende er dog ikke blot i front, når det kommer til at flytte for en uddannelse. De er også mest tilbøjelige til at lade passion vinde over fornuft.
Konkurrencen i kvote 2 strammer til10.3.2016 13:22:40 CET | Pressemeddelelse
Med den 15. marts lige om hjørnet, sidder der lige nu tusindvis af studiesøgende landet over og sveder over deres kvote 2 ansøgning. Mange af dem vender blikket mod uddannelsesmediet og søgetjenesten, Studentum.dk, der melder om en trafikstigning på 50 procent over det normale niveau i disse dage.
Danskere vil studere tæt på hjemmet - nordmænd vil tjene penge2.7.2015 13:29:25 CEST | Pressemeddelelse
Studentum har målt temperaturen på uddannelsesmarkedet og indsamlet over 6700 svar på spørgsmål om uddannelsesvalg. Målgruppen er fra 15 år og op. Undersøgelsen, foretaget af Studentum, sammenligner holdninger til uddannelse blandt unge i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Norske unge går efter lønnen i lommen, hvorimod svenske unge er interesserede i de jobmuligheder, de får med en specifik uddannelse. Danskerne lægger mindre vægt på lønnen, og foretrækker at studere tæt på, hvor de bor.
Vi fjumrer ikke, vi holder sabbat! De unge svarer igen på Fremdriftsreformen10.6.2015 11:05:04 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan skal vi ruste de unge til uddannelse, arbejdsmarked og livet? Studentum.dk har spurgt 1183 unge i en undersøgelse foretaget 2.-9. juni 2015 om deres tanker i forhold til Fremdriftsreformen og det omdiskuterede fjumreår, som er blevet mere et skældsord end et positivt tegn på selvudfoldelse.