50 millioner til forskning, udvikling og innovation i økologisk jordbrug
I samarbejde med Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) åbner GUDP for ansøgninger til en pulje på 50 mio. kr. for yderligere at udvikle økologisektoren og styrke økologiens bidrag til samfundet på områder som miljø og klima, biodiversitet, drikkevandsbeskyttelse, dyrevelfærd og sundhed.

Dansk økologi har været præget af udvikling, innovation og høj vækst, og Danmark har en stærk international position på området. Det skyldes ikke mindst forskning og innovation, som løbende har understøttet den økologiske sektor, bl.a. gennem det økologiske Forsknings-, Udviklings-, og Demonstrationsprogram Organic RDD.
Folketingets partier har afsat 50 mio. kr. fra forskningsreserven i 2021 til økologiforskning. ICROFS ser frem til at støtte mere forskning, innovation og udvikling af økologien, og glæder sig til samarbejdet med landmænd, rådgivere, forbrugere, virksomheder, forskere og myndigheder, som alle er integrerede parter i forskningen.
Der er afsat ca. 45 mio. kr. til det nationale Organic RDD-program og op til 3 mio. kroner til det internationale CORE Organic program (ERA-netværk).
Den 11. januar 2021 åbnede den nye ansøgningsrunde via CORE Organic. Fokus for CORE Organic-opslaget er: “Organic Farming systems for improved mixed plant and animal production”. Læs mere om dette opslag på CORE Organics hjemmeside
Bæredygtighed, Innovation, Vækst og Troværdighed
Indholdet af Organic RDD 7-opslaget tager udgangspunkt i ICROFS’ Forsknings- og udviklingsstrategi 2019-2021.
Forsknings- og udviklingsstrategiens seks fokusområder adresserer centrale udfordringer og potentialer med henblik på at understøtte en markedsdrevet og konkurrencedygtig økologisektor - og ikke mindst at bidrage til bæredygtighed og samfundsgoder.
De seks fokusområder:
- CIRKULÆR BIOØKONOMI
- KLIMA OG MILJØ
- BIODIVERSITET
- SUNDHED OG VELFÆRD
- FREMTIDENS ØKOLOGISKE FORBRUGER
- ØKOLOGIEN SOM LEVEVEJ
Organic RDD 7-opslaget har følgende fire succeskriterier:
- BÆREDYGTIGHED – projekterne skal bidrage til bæredygtige produktionssystemer, som beskytter klima og miljø, baserer sig på recirkulering og bæredygtig ressourceudnyttelse, samt understøtter en høj grad af biodiversitet, dyrevelfærd og sundhed for jord, planter, dyr og mennesker
- INNOVATION – projekterne skal bidrage til innovative produktionssystemer, der imødekommer forbrugernes og samfundets efterspørgsel på økologiske varer
- VÆKST – projekterne skal bidrage til produktive og effektive produktionssystemer, som understøtter fortsat bæredygtig vækst i den økologiske produktion
- TROVÆRDIGHED - projekterne skal bidrage til økologiens troværdighed i forhold til de grundlæggende principper og bidraget til samfundsgoder som beskyttelse af klima, miljø og drikkevand, samt en høj grad af biodiversitet og dyrevelfærd
Ansøgningsfristen er d. 4. maj kl. 12.00
Infomøder om Organic RDD 7
I forbindelse med den nye ansøgningsrunde afholder ICROFS to informationsmøder, hvor potentielle ansøgere kan blive klogere på ansøgningsprocessen og høre mere om de kriterier, som ligger bag vurderingen af projekterne.
På grund af corona-situationen bliver begge møder holdt som webinarer, hhv.:
- D. 3. februar kl. 12.00-16.00
- D. 11. februar kl. 9.00-13.00
Tilmelding her
Yderligere oplysninger:
Fuldmægtig Simon Rosenhøj Leth, Landbrugsstyrelsen: 31 99 69 74 simlet@lbst.dk eller
Ilse A. Rasmussen, ICROFS: tlf. 87 15 79 92 icrofs@icrofs.org
LÆS MERE PÅ : https://icrofs.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/har-du-en-ide-til-et-oekologiprojekt/
Om ICROFS
ICROFS’ formål er at koordinere, udføre og formidle strategisk og anvendelsesorienteret forskning af høj, international kvalitet. ICROFS koordinerer på vegne af GUDP og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, det nationale økologiforskningsprogram Organic RDD 7.
Nøgleord
Kontakter
Helene Uller-KristensenICROFS
helene.kristensen@icrofs.orgBilleder
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Hvorfor bruger landbruget ikke flere digitale teknologier?4.3.2021 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Der er både økonomiske og miljømæssige gode grunde til at adoptere moderne informations- og kommunikationsteknologier i husdyrbrug. Men alt for få bedrifter i Europa tager teknologien til sig. Et nyt EU-støttet udviklingsprojekt skal nu finde ud af hvorfor og samtidig demonstrere teknologierne hos en række landmænd.
Samarbejde om udvikling af danske klimateknologier2.3.2021 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark er langt fremme med viden om mulighederne for at reducere udledningen af klimagasser fra landbruget. En workshop efterfulgt af en international konference skal synliggøre de danske kompetencer og skabe nye muligheder for virksomhedernes udvikling af klimateknologier til landbruget.
Hvorfor ikke forene landbrug og solenergi på samme areal?26.2.2021 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
Ved hjælp af vertikale solcelleanlæg vil forskere fra Aarhus Universitet hive både energi og afgrøder ud af samme landbrugsareal. Planen er at producere energi, når der er mest brug for den, og samtidig give plads til, at landmanden kan arbejde i marken.
Størst potentiale for at reducere indtaget af usunde sager hos ”light-forbrugerne”24.2.2021 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er størst potentiale for at reducere indtaget af fastfood, færdigretter, snacks og sodavand hos forbrugere med hang til light-produkter, også selv om de har en stærk trang til de usunde sager. Det viser en helt ny undersøgelse fra MAPP Centret på Aarhus Universitet, der kortlægger danskernes forbrugsvaner, motiver og præferencer.
Digitale tvillinger skal gøre byggepladser langt sikrere og mere effektive22.2.2021 10:40:40 CET | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens er et af nøgleordene i to store EU-finansierede projekt, som bl.a. sigter efter at reducere antallet af ulykker og nær-ved-ulykker på byggepladser betragteligt.
Bønner og ærter er der fremtid i12.2.2021 09:59:03 CET | Pressemeddelelse
Spis dine ærter, er ikke længere blot noget, man med alvorlig mine siger til kræsne børn. For der er mange gode grunde til at spise friske ærter og bønner, og bælgfrugterne vinder langsomt men sikkert større indpas herhjemme: Fra Michelin-kokken Francis Cardenau’s ”økologiske bønnemøder” til edamame bønnerne, der de seneste år har bevæget sig fra sushi restauranterne og ud i supermarkederne. Bønner og ærter er gode kilder til protein, og de kan sikre næringsstoffer og styrke klimaregnskabet for de økologiske systemer. Alligevel fylder dyrkningen af friske økologiske bælgfrugter til human konsum ikke ret meget herhjemme. Det vil forskere fra Aarhus Universitet og RUC i samarbejde med fødevarevirksomheder og producenter gerne være med til at ændre med projektet GrainLegsGo, der netop er skudt i gang.
Bro-koryfæ bliver æresprofessor på Aarhus Universitet10.2.2021 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end nogen anden har han været med til at pryde det flade, danske landskab med monumentale bygningsværker. Nu er den prisvindende bygningsingeniør Klaus H. Ostenfeld blevet udnævnt adjungeret professor på Aarhus Universitet, hvor han deler ud af sine 55 års erfaringer fra ind- og udland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum