21 millioner mennesker arbejder som slaver

København, 17. november 2015
Fra børnesoldater til menneskehandel. Fra prostituerede til fabriksarbejdere, der holdes indespærret mod deres vilje. Moderne slaveri er stadig udbredt i store dele af verden, og antallet af slaver vokser. Det viser en ny global undersøgelse fra Deloitte i USA. Brug for handling, siger ekspert i forretningsetik.
”Moderne slaveri er på mange måder stadig et overset fænomen. Vi har efterhånden fået opmærksomhed på børnearbejde, kvindehandel og tvungen prostitution. Men faktisk viser nye undersøgelser, at titusinder af mennesker lever indespærret på fabrikker. Her arbejder de op til 20 timer i døgnet uden mulighed for at slippe væk,” siger partner i Deloitte Helena Barton, der rådgiver virksomheder om ansvarlighed og etik.
De seneste estimater viser, at op mod 21 millioner mennesker lever og arbejder under slavelignende forhold. Hvert år tjener de mere end 150 milliarder dollars til deres bagmænd, der putter pengene direkte i lommen.
”Menneskehandel er den hurtigst voksende illegale industri i verden. Selvsagt er problemet størst i de lande, der har den svageste politiske og retsmæssige infrastruktur. Det er også grunden til, at det er så ekstremt svært at komme til livs,” siger Helena Barton.
Selv om problemet altså primært eksisterer i den fattige del af verden, kan vi danskere let komme at bidrage til slaveriet, uden at vi ved det, mener Helena Barton:
”Globale virksomheder har ofte et finmasket net af underleverandører spredt ud over hele verden. På trods af formelle kontrakter og opfølgende kontrolbesøg kan uetiske arbejdsforhold være svære at opdage. Dermed kan varer produceret af slaver eller børnearbejdere meget let ende i danskernes indkøbskurve. Det ville faktisk være utopisk at tro, at de ikke gør det,” siger hun.
Ifølge Helena Barton er der flere måder at bekæmpe slaveriet:
”Først og fremmest er der brug for at sætte fokus på problemet i de internationale politiske fora. Dernæst er der brug for penge. Globalt bruges mindre end en milliard kroner årligt på at bekæmpe slaveri. Til sammenligning bruges op mod 700 mia. kroner på at bekæmpe narkotika. Det siger noget om, hvor stort et efterslæb, der er,” siger hun.
Med indførelsen af ’The Modern Slavery Act 2015’ i Storbritannien er der allerede krav om, at danske virksomheder, som opererer i Storbritannien, og som har en global omsætning på mere end 400 millioner kr., fremover skal redegøre for deres indsats mod slaveri.
”Fremadrettet forventes store virksomheder i højere grad at skulle redegøre for, hvad de har gjort for at sikre, at slaveri og menneskehandel ikke finder sted i deres leverandørkæde eller i nogen del af deres virksomhed,” siger Helena Barton.
For virksomheder, der vil komme slaveriet til livs, er der hjælp at hente i eksempelvis FN’s ’Guiding Principles on Business and Human Rights’.
Fakta: Top 10 lande, hvor moderne slaveri er udbredt
1. Mauretanien
2. Usbekistan
3. Haiti
4. Qatar
5. Indien
6. Pakistan
7. Den Demokratiske Republik Congo
8. Sudan
9. Syrien
10. Den Centralafrikanske Republik
(Kilde: Global Slavery Index)
Om undersøgelsen:
Rapporten ”The Freedom Ecosystem” er lavet af Deloitte i samarbejde med organisationen Free The Slaves. Den er baseret på en lang række interviews samt tilgængelig statistik om moderne slaveri fra alle dele af verden.
Nøgleord
Kontakter
Helena Barton
Tlf. +45 30 93 68 13
hbarton@deloitte.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Dansk Draghi/Letta-rapport: Sådan sikrer Danmark sin konkurrenceevne10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den oversete forsknings- og innovationskapacitet skal bringes i spil til at styrke Danmarks fremtidige konkurrenceevne, sikkerhed og velstand. En ny innovationstrepart er blandt de 10 handlingsorienterede anbefalinger, som i dag præsenteres på Christiansborg.
Karriereudvikling topper generation Z’s ønskeliste på jobbet23.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De 20-30-årige danskere overrasker ved at være mindre interesserede i work/life-balance og mere ivrige efter karriereudvikling og ledelse end resten af verdens unge arbejdstagere. Samtidig er leveomkostninger og klima markante bekymringer, viser ny Deloitte-rapport.
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum