Erhvervsstyrelsen

40 pct. af de danske små og mellemstore virksomheder har for lav digital sikkerhed

Del

Der er behov for, at de danske SMV’er styrker deres digitale sikkerhed. Det viser Erhvervsstyrelsens årlige analyse ’Digital sikkerhed i danske SMV’er’. Analysen peger bl.a. på, at 40 pct. af SMV’erne har et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau. SMV’erne peger dog på en række konkrete tiltag, der kan styrke deres digitale sikkerhed.

Selvom man ofte kun hører om de hackerangreb, der rammer de store virksomheder, rammes også mange små og mellemstore virksomheder (SMV’er) årligt af cyberangreb. Et angreb kan have store omkostninger for den enkelte virksomhed, fx gennem tabt omsætning eller mislykket digital omstilling, og det kan i yderste konsekvens betyde, at en virksomhed mister sit forretningsgrundlag og må dreje nøglen om. Mange SMV’er er desuden leverandører til samfundskritiske sektorer og den offentlige sektor, så et angreb på en enkelt SMV kan også have store konsekvenser på samfundsplan.

Alligevel har 40 pct. af de danske SMV’er et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil. Og en ud af fire SMV’er har slet ikke implementeret to af de helt grundlæggende digitale sikkerhedstiltag, nemlig opdatering af styresystemer og backup af data.

SMV’erne peger på gode råd og konkrete værktøjer som en del af løsningen

Én forklaring på det manglende fokus på digital sikkerhed kan være, at næsten en tredjedel af SMV’erne har oplevet udfordringer ved at anvende it-sikkerhedsløsninger. SMV’erne peger især på manglende it-kendskab og -kompetencer, manglende økonomiske ressourcer og usikkerheden ved gevinsten i at investere i digital sikkerhed.

Heldigvis peger SMV’erne også på en række konkrete tiltag, der kan øge deres fokus på området, herunder enkle råd om it-sikkerhed, konkrete værktøjer samt løbende varsler om aktuelle trusler.

Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Torsten Andersen:

”Det er bekymrende, at så mange SMV’er fortsat ikke sikrer sig tilstrækkeligt mod digitale angreb og ikke har styr på helt basale sikkerhedstiltag. Men det er positivt, at SMV’erne peger på konkrete tiltag, der kan løfte deres digitale sikkerhed. I Erhvervsstyrelsen stiller vi værktøjer og gode råd om digital sikkerhed til rådighed for alle virksomheder på hjemmesiden Sikkerdigital.dk. Vi arbejder selvfølgelig løbende på at forbedre og få udbredt disse værktøjer og gode råd til endnu flere danske virksomheder.”

Læs analysen: Digital sikkerhed i danske SMV’er 2021.

Ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed på vej

Regeringen arbejder på en ny national cyber- og informationssikkerhedsstrategi (NCIS), der blandt andet tager udgangspunkt i behovet for at styrke den digitale robusthed og resiliens på tværs af samfundet, herunder behovet for en styrket indsats i erhvervslivet med særligt fokus på SMV’erne. Den nye strategi og de konkrete initiativer forventes at blive lanceret i efteråret 2021.

Læs kommissoriet for NCIS

Om analysen ’Digital sikkerhed i danske SMV’er’

Analyseresultaterne er baseret på Danmarks Statistiks årlige undersøgelse ’IT-anvendelse i virksomhederne’ fra 2020 med 3.947 virksomhedsbesvarelser, og en dataindsamling gennemført af Epinion i 2020 blandt 1.806 danske SMV’er.

Kontakter

Information om Erhvervsstyrelsen

Erhvervsstyrelsen
Erhvervsstyrelsen
Langelinie Allé 17
2100 København Ø

https://erhvervsstyrelsen.dk/

Erhvervsstyrelsen er en ambitiøs og moderne myndighed under Erhvervsministeriet. Vi er omkring 1.000 medarbejdere - i København, Nykøbing Falster og Silkeborg - som arbejder for at skabe de bedste rammer for virksomhedernes vækst og udvikling i hele Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Danmark deltager i det globale partnerskab for kunstig intelligens25.3.2022 10:55:01 CET | Pressemeddelelse

Danmark blev i november 2021 budt velkommen som medlem af det globale partnerskab for kunstig intelligens (GPAI). GPAI er et internationalt samarbejde, som blev oprettet i sommeren 2019 af Frankrig og Canada. Samarbejdet består i dag af i alt 25 lande samt EU. Blandt de medlemmerne er USA, Indien og Brasilien samt europæiske lande som Storbritannien, Sverige, Tyskland og Holland. Samarbejdet handler om at forme den globale udvikling af kunstig intelligens og skabe internationalt samarbejde og koordinering af initiativer og politikker. Hensigten er at styrke optaget af ansvarlig kunstig intelligens, få en bedre forvaltning af data, forme fremtidens arbejde og skabe innovation og øget konkurrencedygtighed. Erhvervsministeriet og Erhvervsstyrelsen står for Danmarks deltagelse i samarbejdet, som bl.a. bygger videre på OECD’s principper og anbefalinger for pålidelig kunstig intelligens. ”Ansvarlig digitalisering er et vigtigt fokusområde for os. Teknologien rummer store muligheder for at lø

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum