Erhvervsstyrelsen

Grønt iværksætterpanel afleverer sine første anbefalinger til regeringen

Del
Grønt Iværksætterpanel, som blev nedsat af erhvervsministeren i november 2021, afleverer i dag sine første anbefalinger til regeringen. Grønne iværksætteres adgang til finansiering skal styrkes, og det skal være lettere at dokumentere sin positive klimapåvirkning.

Danmark har brug for flere grønne iværksættere til at udvikle de innovative løsninger, der skal til for at nå i mål med den grønne omstilling. Grønt Iværksætterpanel lancerer nu sine første anbefalinger til regeringen, der har fokus på at stimulere udbuddet af risikovillig og tålmodig kapital til grønne iværksættere.

Udviklingen af nye grønne teknologier er ofte både forsknings- og kapitaltung og kræver store, langsigtede investeringer. Denne type investeringer er ikke i tilstrækkelig grad tilgængelig i dag, og i Danmark investeres der betydeligt mindre i nye grønne vækstvirksomheder sammenlignet med fx vores nabolande Sverige og Norge.

Panelet anbefaler derfor, at der indføres en 1:3 matchfinansieringsordning, hvor private investeringer i grønne iværksættere matches med et statsligt lån svarende til tre gange investeringens størrelse.

Derudover skal der skabes særligt gunstige vilkår for grønne iværksætteres adgang til “blød kapital” i de eksisterende offentlige støtteordninger, og de grønne iværksættere skal kunne søge om tilskud til at dokumentere deres produkters positive miljø- og klimaeffekter.

Anbefalingerne fra Grønt Iværksætterpanel skal bidrage til at styrke betingelserne for, at Danmark får flere succesfulde grønne iværksættere.

Formand for det grønne iværksætterpanel Esben Gadsbøll:

"Jeg er meget glad for denne første pakke af anbefalinger, som vi i Grønt Iværksætterpanel i dag afleverer til regeringen. Udviklingen af nye grønne teknologier er dyrt og tidskrævende, så hvis de nye succesfulde grønne iværksættere skal skabes i Danmark, er det helt afgørende, at de sikres lettere adgang til finansiering. Investeringsbehovet kan ikke alene opfyldes i det private marked i dag, og der er behov for at kanalisere den risikovillige kapital hen til de iværksættere, der udvikler fremtidens grønne teknologier."

Erhvervsminister Simon Kollerup:

"Vores dygtige iværksættere skal have lyst til at så deres idéer, vande dem og lade dem slå rod i Danmark. For vi har brug for flere grønne arbejdspladser, der også kan skabe fremtidens væksteventyr. Derfor glæder jeg mig meget til at læse panelets anbefalinger, så vi i fællesskab kan finde frem til det bedste afsæt for netop det."

Fakta

  • OECD’s rapport Policies to support green entrepreneurship across selected OECD countries: Building a hub for green entrepreneurship peger på, at Danmark sammenlignet med andre lande er langt fremme inden for grøn forskning og innovation, men har en udfordring med at omsætte det til succesfulde grønne vækstvirksomheder.
  • Startup Genome’s rapport The Global Startup Ecosystem Report Cleantech Edition placerer København på en 31. plads i deres rangering af globale cleantech økosystemer og peger på adgang til finansiering som den primære udfordring.

Anbefalingerne

  • 1:3 matchfinansieringsordning for grønne iværksættere
  • Styrket adgang til blød kapital for grønne iværksættere
  • Tilskud til dokumentation af produkters miljø- og klimaaftryk

Læs anbefalingerne her

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om Erhvervsstyrelsen

Erhvervsstyrelsen
Erhvervsstyrelsen
Langelinie Allé 17
2100 København Ø

https://erhvervsstyrelsen.dk/

Erhvervsstyrelsen er en ambitiøs og moderne myndighed under Erhvervsministeriet. Vi er omkring 1.000 medarbejdere - i København, Nykøbing Falster og Silkeborg - som arbejder for at skabe de bedste rammer for virksomhedernes vækst og udvikling i hele Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen

Danmark deltager i det globale partnerskab for kunstig intelligens25.3.2022 10:55:01 CET | Pressemeddelelse

Danmark blev i november 2021 budt velkommen som medlem af det globale partnerskab for kunstig intelligens (GPAI). GPAI er et internationalt samarbejde, som blev oprettet i sommeren 2019 af Frankrig og Canada. Samarbejdet består i dag af i alt 25 lande samt EU. Blandt de medlemmerne er USA, Indien og Brasilien samt europæiske lande som Storbritannien, Sverige, Tyskland og Holland. Samarbejdet handler om at forme den globale udvikling af kunstig intelligens og skabe internationalt samarbejde og koordinering af initiativer og politikker. Hensigten er at styrke optaget af ansvarlig kunstig intelligens, få en bedre forvaltning af data, forme fremtidens arbejde og skabe innovation og øget konkurrencedygtighed. Erhvervsministeriet og Erhvervsstyrelsen står for Danmarks deltagelse i samarbejdet, som bl.a. bygger videre på OECD’s principper og anbefalinger for pålidelig kunstig intelligens. ”Ansvarlig digitalisering er et vigtigt fokusområde for os. Teknologien rummer store muligheder for at lø

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum