Ingeniørforeningen, IDA

4 ud af 10 er klar til at udfase dieselbilen

Del

Flere end 40 pct. af danskerne bakker op om, at der sættes en fast dato for dieselbilens endeligt på de danske veje. Kun 10 pct. er meget negative over for en sådan beslutning. Det viser en befolkningsundersøgelse fra IDA.

2016 var et rædselsår for dieselbilen. Diesel-skandalen, hvor Europas største bilproducent VW blev taget i at snyde med emissionstest for at pynte på dieselmodellernes miljøaftryk, har ført til en erkendelse af, at dieselbilen vil blive udfaset. Her er flere millionbyer som Madrid, Paris, Athen og Mexico City gået forrest og har besluttet at lukke byens porte for dieselbiler i 2025, og senest har Kina meldt ud, at man "i nærmeste fremtid" vil udfase bl.a. benzin- og dieselbiler. For samtidig med oprulningen af dieselskandalen er det blevet evident, at partikel- og NOx-forureningen fra dieselbiler udgør en enorm befolkningsmæssig sundhedsrisiko.

Spørger man danskerne, om de er parate til at udfase dieselbilen, er de ikke afvisende. I en ny befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA svarer 41 pct., at de er ’positive’ eller ’meget positive’ over for at tage nøglen ud af tændingslåsen på landets dieselbiler og udfase dem i 2025. Og det glæder Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA.

”Det er klart positivt, at så mange danskere er parate til at sige endegyldigt farvel til dieselbilen i 2025. Der er rent faktisk andre motorteknologier, som kan erstatte dieselmotoren i personbiler. Skal den grønne omstilling lykkes, kræver det et langt skarpere politisk fokus på transportområdet, ikke mindst bilparkens teknologi og miljøaftryk,” siger han.

Thomas Damkjær Petersen mener, at politikerne bør fokusere langt mere på teknologi og miljøbelastning, nu hvor der er åbnet op for en omlægning af registreringsafgiften.

”Ingen er tjent med, at den danske bilpark bliver et trillende museum for gammeldags motorteknologi, som hverken tager hensyn til miljø eller befolkningens sundhed. Når der nu skal forhandles om en omlægning af registreringsafgiften på personbiler, savner jeg et langt højere politisk ambitionsniveau. Fokuseres der udelukkende på bilens pris, bliver den nyeste teknologi og miljøet taberen,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Hvor positiv eller negativ er du overfor, at dieselbiler udfases, og at der sættes en fast dato (fx 2025) for, hvornår der ikke længere må køre dieselbiler på vejene?

 

2017

Meget negativ

10%

Negativ

14%

Neutral

28%

Positiv

22%

Meget positiv

19%

Ved ikke

8%

I alt

100%

Kilde: Userneeds for IDA (2.051 svar)

Kontakter

Søren Lorentzen, presserådgiver i IDA, e-mail: slr@ida.dk

Links

Information om Ingeniørforeningen, IDA

Ingeniørforeningen, IDA
Ingeniørforeningen, IDA
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

33 18 48 48http://ida.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum