Færre ingeniører koster milliarder
Universitetsreformen bliver dyr for både erhvervslivet og statskassen, når optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser bliver reduceret
Det vil få store økonomiske konsekvenser for samfundet generelt, når der bliver skåret i optaget til landets universiteter allerede fra næste sommer. Det viser en ny analyse, som Kraka Economics har lavet for Ingeniørforeningen, IDA.
Analysen er lavet med Finansministeriets makroøkonomiske model over dansk økonomi, GrønREFORM, og baserer sig derved på registerdata fra Danmarks Statistik. Og analysen viser, at regningen bliver stor. En generel reduktion i optaget på de akademiske bacheloruddannelser får markante negative effekter for samfundsøkonomien. Sker reduktionen i optaget proportionalt på alle akademiske bacheloruddannelser betyder det, at der i 2075 vil være omkring 22.000 færre i arbejdsstyrken med en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse, end hvis reformen ikke implementeres.
Det ærgrer IDAs formand Laura Klitgaard. Hun frygter, at vi som nation går glip af vigtige virksomheder inden for det tekniske og naturvidenskabelige område.
”Det er en dyster udsigt, når rekruttering af arbejdskraft med de rette kompetencer bliver yderligere udfordret. Allerede i dag duellerer virksomhederne om især ingeniører og it-specialister. Det problem bliver kun gjort værre, når der lægges loft over optaget på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Det er nemlig kandidater fra disse uddannelser, der udgør den vigtigste arbejdskraft for en lang række af de danske virksomheder, som udgør rygraden i dansk økonomi,” siger hun.
Analysen fra Kraka Economics viser også, at den bebudede reduktion af optaget vil have en gennemsnitlig negativ effekt på BNP på 4,5 milliard kroner årligt de kommende 50 år, hvis der reduceres i det akademiske bacheloroptag over en bred kam. Det tab bliver kun større, jo hårdere man rammer uddannelser med lav ledighed, hvilket er gældende for en lang række STEM-uddannelser.
Det betyder, at den forestående sektordimensionering på landets universiteter er dårligt købmandskab og en særdeles kortsigtet beslutning, mener Laura Klitgaard.
”Overordnet er der både et tab af penge og af viden. Eksempelvis er udsigten til færre ingeniører, it-specialister og naturvidenskabelige kandidater dyr, og samtidig er det i direkte strid med en lang række politiske strategier og målsætninger. Det gælder alt fra den grønne omstilling, life science-området og hele digitaliseringen. Det peger jo i retning af, at vi burde optage alle kvalificerede ansøgere på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser i stedet for at lave begrænsninger,” siger hun.
Laura Klitgaard opfordrer derfor til, at forligspartierne kommer tilbage til forhandlingsbordet og tilbageruller sektordimensioneringen og arbejder målrettet på at sikre flere internationale studerende på disse uddannelser.
Kontakter
Alexander Fredens 21 26 00 59
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Manglen på ingeniører vil stige med ny reform19.12.2024 16:35:06 CET | Pressemeddelelse
Trods tiltrængte og positive justeringer på STEM-uddannelserne vil den endelige universitetsreform fortsat forværre erhvervslivets muligheder for at rekruttere ingeniører de kommende mange år.
Beredskab er kun moderat gearet til nedbrud18.12.2024 17:15:16 CET | Pressemeddelelse
Der er plads til forbedring, især når det kommer til kommunikation og koordinering i forbindelse med nedbrud i samfundets kritiske infrastruktur.
Danmark præget af middelmådig modstandskraft10.12.2024 06:17:39 CET | Pressemeddelelse
Modstandskraften i Danmarks kritiske infrastruktur får lunkne karakterer fra fagfolk
Seniorerne må holde for, når det offentlige fyrer medarbejdere6.12.2024 11:23:08 CET | Pressemeddelelse
Offentligt ansatte ingeniører, der er 55 år eller ældre, er markant overrepræsenterede i afskedigelsessager. Det lugter langt væk af aldersdiskrimination, mener IDA.
IDA bliver partner i dansk AI-sprogmodel6.12.2024 06:17:00 CET | Pressemeddelelse
Som den første danske fagforening melder Ingeniørforeningen sig ind i Dansk Sprogmodel Konsortium for at bidrage til en transparent og etisk ansvarlig AI-model.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum