Sikkerhedsstyrelsen

Efter dødsulykke: Styrelse opfordrer til at få gastestet campingvognen

Del
Gassikkerhed i campingvogne kan redde menneskeliv. Derfor er det vigtigt, at campingvognene bliver gastestet, og at testen er udført korrekt. Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at alle campingvogne testes mindst hvert andet år.

I går den 4.5 blev to mænd fundet døde i en campingvogn ved Brande. Sikkerhedsstyrelsens teknikere har i går og i dag sammen med Politiets teknikere undersøgt campingvognen – og det viser sig, at aftræksrøret til gasvarmeovnen var defekt. Dermed bliver der udledt kulilte, når gasvarmeovnen bruges.

-       Vi kan ikke udtale os om, hvad de to mænd er døde af, da det er op til retsmedicinerne at fastslå dødsårsagen. Men der er ingen tvivl om, at der er blevet udledt kulilte i campingvognen på grund af det ødelagte aftræk. Og konklusionen er, at det skyldes manglende vedligehold. Det er på alle måder en dybt tragisk ulykke, siger Mette Cramon, Fung. Kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

Det er ejeren eller brugerens ansvar, at gasudstyret i campingvognen er sikkert og vedligeholdt. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at man får gastestet vognen mindst hvert andet år - og at man skal sikre sig, at det er en virksomhed med autorisation indenfor området flaskegas i mobile enheder, der udfører testen.

-       Som ejer af en campingvogn eller autocamper har du ansvaret for, at din vogn er gas-sikker.  Det vil sige, at gasudstyret i vognen er vedligeholdt og sikkerhedsmæssigt i orden. Det følger af gasreglementets afsnit B-3, forklarer Mette Cramon.

For at leve op til reglerne anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at ejeren mindst hvert andet år får foretaget en gastest af campingvognens gasudstyr. Testen skal ifølge reglerne foretages enten af en autoriseret virksomhed – det kan enten være en autoriseret vvs-virksomhed eller en virksomhed med delautorisation indenfor flaskegas i mobile enheder. På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan man søge efter en autoriseret virksomhed i autorisationsregistret. Det findes på www.sik.dk/tjek.

En gastest er omfattende. Den omfatter blandt andet tætheds- og kuliltemåling af udstyret, en funktionskontrol samt et generelt vedligeholdelsestjek af gasudstyret. Installatøren skal udfylde en installations- og servicerapport under testen, og ejeren har krav på at få en kopi af rapporten. Rapporten giver et overblik over, hvad der er blevet kontrolleret, og om der er behov for udbedringer.

Faktaboks:

Sådan gør du din campingvogn gas-sikker:

  • Få foretaget en gastest mindst hvert andet år
  • Få en autoriseret virksomhed (VVS-installatør eller delautoriseret indenfor flaskegas) til at foretage testen
  • Få udleveret installations- og servicerapporten efter testen
  • Tjek installations- og servicerapporten igennem og sørg for at få udbedret eventuelle mangler
  • Tjek selv løbende, om ventilationsåbningerne i campingvognen er i orden, og at regulatoren er monteret korrekt

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer salg af alkohol, tobak og nikotin på sidste skoledag12.5.2025 09:25:12 CEST | Pressemeddelelse

Størstedelen af de danske folkeskoler har sidste skoledag fredag den 16. maj, og dermed er der tradition for fest på torve og i parker. Men aldersgrænserne for salg af alkohol, tobak og nikotin gælder også på en festdag, og landet over vil tilsynsførende fra Sikkerhedsstyrelsen sammen med unge kontrolkøbere holde øje med, at butikkerne overholder aldersgrænserne.

Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse

Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye