Aarhus Universitet Natural Sciences

35 million til forskning i fejlfrie programmer

Del
VILLUM FONDEN har udnævnt professor Lars Birkedal til Villum Investigator. Med denne ære følger 35,4 mio. kr. til oprettelse af Center for Basic Research in Program Verification (CPV) på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet.

Lars Birkedal har modtaget DKK 35,4 mio. Til at oprette og drive et internationalt førende grundforskningscenter i programverifikation over de næste seks år. Centret kommer til at beskæftiger 8 ph.d.-studerende og 7 postdocs. Forskningen i CPV vil bygge videre på Lars Birkedals seneste gennembrudsresultater inden for programverifikation i moderne software systemer. Software systemer er en integreret del af det moderne samfund, og softwarefejl og sikkerhedsbrud udgør både enorme omkostninger og risici. CPV udvikler nye matematisk-baserede modeller og logikker, der forbedrer sikkerheden i software systemer.

I konkurrence med 80 ansøgere er 11 tekniske og naturvidenskabelige forskere udvalgt til at være Villum Investigators, som tilsammen modtager 410 mio. kr. fra VILLUM FONDEN. ”Hver af de 11 kan noget særligt og lever i høj grad op til kravene til en Villum Investigator. De kan – om nogen – med nysgerrighed, talent, erfaring og evne til at samle dygtige forskere omkring sig etablere, udvikle og fastholde et internationalt forskningsmiljø og yde et væsentligt bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning – og i sidste ende samfundet,” siger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i VILLUM FONDEN.

De 11 nye Villum Investigators bliver fejret den 2. maj 2019 ved en ceremoni i Villum Window Collection i Søborg med deltagelse af blandt andre uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Villum Kann Rasmussen professor Jens Kehlet Nørskov.

Om Lars Birkedal: Lars Birkedal (47), Ph.D. fra Carnegie Mellon University (USA), er en anerkendt professor i datalogi fra Aarhus Universitet, hvor han er leder af forskningsgruppen Logic and Semantics. I 2017 blev Lars Birkedal udnævnt til ACM-fellow, og i 2016 blev han valgt som medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. I 2015 modtog han EliteForsk-prisen fra Forskningsministeriet. Privat bor Lars i Risskov sammen med sin kone og to børn. Yderligere information på: www.cs.au.dk/~birke

Om Villum Investigator Programme

  • Villum Investigator Programme er for den erfarne og internationalt anerkendte forsker, som kan yde et afgørende bidrag til det tekniske og naturvidenskabelige felt på et dansk universitet.
  • En bevilling er op til 40 mio. kr. og løber i seks år. Efter en periode er det muligt at søge programmet igen i åben konkurrence med andre ansøgere.
  • Programmet annonceres hvert andet år. Det er anden gang, at fonden bevilger midler til Villum Investigators. Næste gang er i 2021.
  • Fonden modtog i alt 80 ansøgninger til programmet, heraf var fem ansøgninger fra kvinder.
  • 28 ud af de 80 ansøgere gik videre til fagfællebedømmelser og interview.

Nøgleord

Kontakter

Professor Lars Birkedal
Institut for Datalogi, Aarhus Universitet
birkedal@cs.au.dk
23838546

Billeder

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet uddanner bachelorer og kandidater i datalogi og IT produktiudvikling. Instituttets forskere arbejder både med teoretisk og anvendelsesorienteret datalogi.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Ny opdagelse viser, hvordan celler forsvarer sig i stressede situationer27.2.2024 11:23:23 CET | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse foretaget af et internationalt forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. Forskningen viser, at en lille ændring i det genetiske materiale, kaldet ac4C, fungerer som en afgørende forsvarer, der hjælper celler med at skabe beskyttende tilflugtssteder kendt som stressgranuler. Disse stressgranuler sikrer vigtige genetiske instruktioner, når cellen står over for udfordringer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.

Forskere afdækker et vigtigt led i symbiosen mellem bælgplanter og bakterier13.2.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Forskere ved Aarhus Universitet har gjort en banebrydende opdagelse, der kaster lys over det komplekse samspil mellem bælgplanter og kvælstoffikserende bakterier. Deres undersøgelse beskriver den afgørende rolle, som fosforylering spiller for dannelsen af symbiotiske knolde på planterødder. Det langsigtede mål er at muliggøre symbiose i rodknolde i vigtige afgrøder som byg, majs og ris, så man undgår at bruge kunstgødning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye