
Den rigtige erhvervspolitik skaber vækst langs danske motorveje

Isoleret set er etableringen af en ny motorvej ikke tilstrækkelig til at skabe vækst. Dog kan kombinationen af en ny motorvej og den rigtige understøttende lokale erhvervspolitik med f.eks. udlæg af attraktive motorvejsnære erhvervsarealer, øget tilgængelighed af kvalificeret arbejdskraft og tiltrækning af nye virksomheder se ud til at være den medicin, der skal til for at skabe økonomisk vækst i tilknytning til nye motorveje.
Blandt de fire undersøgelser angiver erhvervslivet i Esbjerg, Herning og Holbæk at nem adgang til motorvejsnettet og kommunens evne til at tiltrække nye virksomheder er vigtige betingelser for vækst, hvorimod Svendborgs erhvervsliv skiller sig ud. Her peger virksomhederne på parametre direkte forbundet med kommunens erhvervspolitik. Det ser ud til, at Svendborg kan lære af de tre øvrige kommuner. 56 % af Svendborgs virksomheder har svaret, at Svendborg Kommune kunne have gjort mere for, at understøtte fordelene af en motorvej. Til sammenligning mener kun mellem 5 og 10 % af de øvrige erhvervsområder, at deres respektive kommuner kunne have gjort mere.
For Svendborg Kommune tegner der sig et billede af, at erhvervslivet har manglet politiske tiltag som udlæg af attraktive motorvejsnære erhvervsarealer, hvorimod erhvervslivet i Esbjerg, Herning og Holbæk føler, at kommunerne har ageret meget proaktivt for at fremme erhvervsudviklingen i motorvejsområdet.
Rapporten sammenfatter en del af Grontmijs arbejde med at skabe viden om, hvilken betydning realiserede motorveje har for vækst i fire udvalgte geografiske områder for herved at forbedre grundlaget for at kunne analysere betydningen for nye eller opgraderede motorvejes betydning for vækst.
Analysechef i Grontmij A/S Brian Gardner Mogensen siger:
”Resultaterne af vores undersøgelse viser, at sammentænkning at transportpolitik og erhvervspolitik er helt afgørende for skabelse af vækst i Danmark. Etablering af motorveje kan være samfundsøkonomisk rentable, da værdien af tidsgevinster overstiger anlægsinvesteringen. Du kan komme lidt hurtigere fra bopæl til arbejde. Men samtidig er dette ikke en sikkerhed for, at der skabes vækst i form af virksomhedernes evne til at producere mere og skabe større beskæftigelse. Dette kræver, at etableringen af motorveje suppleres med den rigtige understøttende erhvervspolitik,” siger Brian Gardner og fortsætter:
”Vores undersøgelse viser, at erhvervslivet i Esbjerg, Herning og Holbæk generelt er enige om, hvad der skaber vækst. Her føler man også, at politikerne har udvist en proaktiv erhvervspolitik ved motorvejsetableringerne, hvorimod indikationerne fra Svendborg har været noget anderledes. Vores samlede resultater peger på, at hvis vækstpotentialet ved en motorvejsetablering skal realiseres, skal denne understøttes ved f.eks. udlægning af motorvejsnære erhvervsarealer samt adgang til kvalificeret arbejdskraft og kommunens evne til at tiltrække virksomheder”.
Resultaterne af undersøgelsen er blevet sammenholdt med Dansk Industris nyligt udkomne rapport ”Lokalt Erhvervsklima 2014”, der blandt andet vurderer virksomhedernes tilfredshed med kommunernes indsats på områder som infrastruktur og transport samt politikker rettet mod erhvervslivet. Her er Svendborg Kommune generelt placeret langt nede på listen, mens de øvrige tre kommuner ligger i toppen.
Grontmijs resultater sammenholdt med Dansk Industris rapport viser, at større åbenhed og bedre rammebetingelser er anbefalelsesværdige som understøttelse af en motorvejsetablering. Derved højnes erhvervsklimaet, så virksomhederne kan generere vækst i kommunerne.
Fakta om undersøgelsen:
- Undersøgelsen er gennemført af Grontmij A/S i samarbejde med medlemmer af Svendborg Erhverv, Esbjerg Erhvervsudvikling, Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande og Holbæk Erhvervsforum som led i projektet ”Veje og vækst”.
- Undersøgelserne er gennemført i perioden 2013-2014.
- Fordelingen af virksomheder på tværs af brancher og størrelse målt på antal medarbejdere er relativ ens fordelt over de fire delundersøgelser.
- Svarprocenten for Svendborg Kommune ligger noget under de øvrige tre kommuner og skal derfor aflæses med et vist forbehold.
- Virksomhederne i alle fire kommuner er generelt enige om kriterier for valg af nuværende lokalitet. ”Historiske årsager”, ”Personlige årsager” og ”Nærhed til kunder” er de vigtigste parametre for valg af virksomhedernes beliggenhed.
- Erhvervslivet i Esbjerg, Herning og Holbæk anser ”Nem adgang til motorvejsnet”, ”Adgang til kvalificeret arbejdskraft” og ”Kommunens evne til at tiltrække nye virksomheder” som vigtige betingelser for vækst, mens Svendborgs erhvervsliv peger på ”Hurtig og kompetent kommunal sagsbehandling” og ”Dialog mellem erhvervsliv og politikere”.
- 56 % af virksomhederne i Svendborg mener, at kommunen kunne have gjort mere for, at understøtte fordelene af en motorvej, mens 42 % har svaret ”Ved ikke”. For virksomhederne i de øvrige tre kommuner er svarprocenterne henholdsvis mellem 5-10 % og 78-91 %.
Nøgleord
Kontakter
For nærmere information kontakt Analysechef Brian Gardner Mogensen på mobil 27236153 eller 55374418 e-mail: bmg@grontmij.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Grontmij A/S
Følg pressemeddelelser fra Grontmij A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Grontmij A/S
Bølger efter dødvande23.3.2015 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er kommet gang i nybygning og renovering af svømmehaller efter flere års dødvande. Større bæredygtighed, mere fokus på wellness og krav om bedre vandkvalitet giver travlhed i SwimTeam – Grontmijs eksklusive gruppe af svømmehalseksperter
Novo Nordisk nye domicil vinder ”Den Danske Lyspris”22.1.2015 18:00:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i træk er den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij med til at vinde ”Den Danske Lyspris”. Denne gang er det for lysprojektet i Novo Nordisks nye domicil i Bagsværd tegnet af Henning Larsen Architects. Projektet roses bl.a. for, at lysets samspil med bygningen er så elegant, at lyset snarere anes end ses.
Danmarks bedste parkeringsoplevelse findes på Glostrup Hospital11.12.2014 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der var en gang, hvor et parkeringshus bare kunne være en grå betonklods. Den tid er endegyldigt forbi. I dag indvier Glostrup Hospital et rundt parkeringshus med en levende grøn facade med over 100 forskellige planter og en lille skov med regnvandsopsamling i midten. Det er smukt, bæredygtigt og forhåbentlig en god oplevelse for de mange bilister i området. Grontmij er ingeniører på projektet.
Danmarks første friluftsbad med grøn rensning27.11.2014 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Badegæsterne i Ruds Vedby ved Sorø kan hoppe i Danmarks første friluftsbad med biologisk rensning, når badesæsonen begynder til maj næste år. Det bliver et ”grønt” friluftsbad med nul klor og en Co2 belastning, der er fire gange lavere end, hvis badet skulle drives traditionelt og med en forventet årlig energibesparelse på næsten en kvart million kroner. Det er samtidig en rensningsmetode, som har store perspektiver for de friluftsbade, som står over for renovering i fremtiden.
Cykel-event på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet i morgen6.11.2014 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
En af Danmarks største ingeniørvirksomheder, Grontmij tager i morgen fredag en tur forbi Ingeniørhøjskolen i Aarhus og uddeler 500 stk. sadelbetræk til alle de flittige cyklende studerende.