Danske Advokater

Jurastuderende bliver dårligere rustet til advokatjob

Del
I disse dage starter 2.415 unge mennesker på jurastudiet på de fire universiteter i Aarhus, Aalborg, Odense og København. I Aarhus møder de studerende frem til et jurastudie, der er væsentligt forringet. Aarhus Universitet har nemlig skåret væsentligt ned på antallet af eksterne undervisningstimer og kursusfag. Danske Advokater har i en ny undersøgelse spurgt sine medlemmer hvilke konsekvenser, nedskæringerne får. Det vil gå voldsomt ud over de aarhusianske studerendes erhvervsparathed, mener advokaterne. Nyuddannede jurister fra Københavns Universitet vil fremover være mere attraktive, når et job skal besættes.

Jurastuderende fra Aarhus Universitet bliver mindre attraktive for advokatbranchen, når de skal ud at have et job, og de kan også forvente, at det bliver sværere at få et studiejob. Uden praktisk erfaring vil de skulle igennem en længere indkøring i deres første job i forhold til deres kolleger fra Københavns Universitet. Det er konklusionen fra en ny undersøgelse blandt Danske Advokaters medlemmer.

Næsten halvdelen af de 197 advokater, der har medvirket i Danske Advokaters nye undersøgelse, vurderer, at jurastuderendes manglende indsigt i praksis får stor eller meget stor betydning, når de fremover skal besætte en stilling med en nyuddannet jurist.

Studieleder på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet, Per Andersen, har tidligere indrømmet i Danske Advokaters medlemsblad, at nedskæringen i eksterne undervisere forringer uddannelsen. Her lovede han også at kontakte studielederne på de andre juridiske institutter for sammen at gå til uddannelses- og forskningsministeren.

Foretrækker nyuddannede fra andre universiteter
De forringede forhold på jurastudiet bekymrer Claus Barrett Christiansen, der er ekstern underviser og har siddet som suppleant i Aarhus Universitetets aftagerpanel som repræsentant for advokatbranchen:

”Aarhus Universitet har ikke alene skåret ned på de eksterne undervisere, de har også skåret ned på antallet af udbudte kursusfag. Det er en klar forringelse af jurauddannelsen i Aarhus, og jeg tror, der er en risiko for, at kandidater fra Københavns Universitet med tiden vil blive foretrukket, hvis Aarhus Universitet fortsætter med at fravælge eksterne undervisere. De studerende bliver mindre parate til at varetage et job på f.eks. et advokatkontor,” siger Claus Barrett Christiansen, der er advokat i landets næststørste advokatvirksomhed, Bech-Bruun.

Færre studiejobs i Aarhus
Claus Barrett Christiansen mener også, at nedskæringer på de eksterne undervisere betyder, at der vil komme færre studiejobs.

”Det er sket flere gange, at jeg i undervisningen har mødt en studerende, der var særlig dygtig, og som jeg har foreslået til ansættelse, selv om vi i forvejen havde ansat de studiemedhjælpere, vi skulle bruge. Det vil jo ikke ske, hvis eksterne undervisere ikke har deres gang på universitetet,” siger Claus Barrett Christiansen.

I forvejen har studerende fra Aarhus Universitet svært ved at få job umiddelbart efter endt uddannelse. To ud af ti nyuddannede fra Aarhus kom i job lige efter de blev færdige, viser en undersøgelse fra jurister- og økonomernes fagforening DJØF. Ifølge fagforeningen hænger det sammen med, at der er færre studierelevante jobs i Aarhus end i København, hvor syv ud af ti dimitterede fra CBS og Københavns Universitet fik arbejde med det samme.

Nedskæringer er sket uden orientering
Universitetets aftagerpanel, der består af repræsentanter for anklagemyndigheden, domstolene, advokater og private virksomheder, blev ikke forudgående orienteret om Aarhus Universitets planer om nedskæringer på jurastudiet og fravalget af eksterne undervisere.

”Meddelelsen til de eksterne undervisere om, at de kunne forvente at blive skåret ned, er sket hen over hovedet på aftagerpanelet. Undskyldningen fra universitetet er, at det er sket så hurtigt, og årsagen er den dårlige økonomi, og at de er blevet mødt med et krav om mere forskningsbaseret undervisning. Det sidste giver slet ingen mening for jurastudiet, hvor viden om praksis er en langt vigtigere del af uddannelsen end på for eksempel de natur- og lægevidenskabelige uddannelser. Derfor er jeg enig med studieleder Per Andersen i, at man bør få ministeriet til at se på begrebet forskningsbaseret uddannelse, når det kommer til et fag som jura,” siger Paul Mollerup, der er adm. direktør i brancheforeningen Danske Advokater.

Aarhus Universitets omdømme

”Aarhus Universitet har altid blandt såvel studerende som arbejdsgivere i advokatbranchen og blandt andre aftagere haft et rigtigt godt omdømme, og det er en god institution med dygtige interne og eksterne undervisere og forskere på jurauddannelsen. Jeg synes, det er synd, hvis universitetet bevæger sig ned ad en glidebane i forhold til kvalitet og udbud af fag, specielt fordi besparelserne slet ikke står mål med den skade, der sker,” siger Claus Barrett Christiansen

Karsten Madsen, Aalborg, og Flemming Hartvig Pedersen, der begge sidder i Danske Advokaters uddannelsesudvalg, bakker advokatkollegaen i Aarhus, Claus Barrett Christian, op i, at Aarhus Universitet er på vej ned ad en glidebane. Det samme gør Casper Hauberg Grønnegaard, København. På Aalborg Universitet har Karsten Madsen også observeret en tendens med nedskæringer på eksterne undervisere. Men slet ikke i samme grad som i Aarhus. Derimod er varslede nedskæringer på de eksterne undervisere på Syddansk Universitets jurastudie heldigvis ikke blevet en realitet. Imens jurastuderende i København har fået flere konfrontationstimer med eksterne undervisere.

Danske Advokater følger udviklingen tæt for at sikre, at nedskæringerne fra Aarhus Universitet ikke smitter af i samme grad på de andre uddannelsessteder.

Uigennemskuelige eksamensbeviser

Et andet problem i ansættelsesprocessen er uigennemskuelige og ikke-sammenlignelige eksamensbeviser. Et stort flertal af de advokater, der har deltaget i Danske Advokaters undersøgelse, ønsker, at det bliver lettere at gennemskue eksamensbeviserne. 64 procent synes, at det er uhensigtsmæssigt, at vægtningen af karaktererne på eksamensbeviset er forskellig fra universitet til universitet. 70 procent mener, at jurastudierne bør ensrette navnene på kursusfagene.

Det er svært for landets advokatkontorer at sammenligne kvalifikationerne for nyuddannede jurister fra forskellige universiteter. Så svært, at brancheforeningen ligefrem har måttet udvikle en guide, så advokaterne kan gennemskue eksamensbeviserne. Det skyldes, at de enkelte karakterer på eksamensbeviset tæller med forskellig vægtning, når karaktergennemsnittet beregnes. Desuden gør det advokaternes udvælgelse af kandidater til et ledigt job mere besværligt, at mange kursusfag kaldes noget forskelligt fra universitet til universitet.

Yderligere oplysninger:

Claus Barrett Christiansen, ekstern underviser på Aarhus Universitet, suppleant til universitetets aftagepanel, advokat hos Bech-Bruun, tlf.: 25 26 36 33, e-mail:clb@bechbruun.com

Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater, tlf.: 51 34 20 30, e-mail: pmo@danskeadvokater.dk

Karsten Madsen, Danske Advokaters uddannelsesudvalg, advokat hos HjulmandKaptajn i Frederikshavn, tlf.: 72 21 16 57, e-mail: kma@20151000.dk

Flemming Hartvig Pedersen, Danske Advokaters uddannelsesudvalg, advokat hos Focus-Advokater i Odense, tlf.: 41 37 20 92, e-mail: fhp@focus-advokater.dk

Casper Hauberg Grønnegaard, advokat og direktør for Ret&Råd, tlf.: 69 66 30 18, e-mail: chg@ret-raad.dk

Vedhæftede filer

Information om Danske Advokater

Danske Advokater
Danske Advokater
Vesterbrogade 32
1620 København V

33 43 70 00http://www.danskeadvokater.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danske Advokater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Advokater

Velkommen Mette Frederiksen10.10.2014 10:08:13 CEST | Pressemeddelelse

Kære justitsminister Velkommen til et ministerområde, som betyder mere, end de fleste aner. Et velfungerede retsvæsen med alt, hvad det indebærer, er en forudsætning for et ordentligt samfund. Dette er ikke alene vigtigt af hensyn til at sikre ret og retfærdighed – selv om det i sig selv burde være argument nok til at sikre politisk bevågenhed – men også fordi det er god samfundsøkonomi. Den enkelte borger må forventes at agere mere i overensstemmelse med samfundets normer og regler, hvis det gengældes af et retfærdigt samfund, og de virksomheder, som lever af at indgå aftaler med andre virksomheder – af at producere og handle –skal kunne gøre det i tillid til at indgåede aftaler blive overholdt, og at uenigheder håndteres på en ordentlig og sober måde. Vi er i advokatbranchen glade for og stolte af den plads, vi udfylder i samfundet. Vi udfylder en vigtig rolle for de borgere, der af den ene eller den anden grund har brug for uafhængig juridisk rådgivning, eller som har behov for én t

Advokater ønsker bedre omdømme – indfører ny ordning om åbenhed17.9.2014 09:00:59 CEST | Pressemeddelelse

Danske advokater agter nu at synliggøre sit samfundsgavnlige arbejde og forbedre sit omdømme ved at være mere åbne om etik, ledelse og mangfoldighed. En ny ordning fra Danske Advokater skal sikre, at advokaterne efterlever og dokumenterer, at de er deres samfundsansvar bevidst. Brancheforeningen har sat ordningen på dagsordenen, når advokaterne mødes på foreningens generalforsamling den 19. september. Målet er, at mindst halvdelen af Danske Advokaters medlemmer inden 2020 dokumenterer og offentliggør, hvad de gør for samfundet.

Danske Advokater: Tragisk skudepisode må vække til eftertanke16.9.2014 16:06:33 CEST | Pressemeddelelse

Dagens skudepisode ved fogedretten i København, hvor en advokat blev dræbt og en af parterne i sagen hårdt såret, er meget tragisk. ”Vi er særdeles chokerede over, at noget sådant sker i Danmark, hvor vi har en lang tradition for åben adgang til domstolene. I første omgang går vores tanker til den dræbtes familie, venner og kolleger”, udtaler Danske Advokaters adm. direktør Paul Mollerup. Sikkerheden ved retterne er naturligvis et emne, som ligger os meget på sinde, og vi har derfor også tilsluttet os regeringens initiativ fra sidste år om øget sikkerhedskontrol i retsbygningerne. Vi sagde dengang i vores høringssvar, at : Med hensyn til den foreslåede hjemmel til at foretage sikkerhedskontrol i forbindelse med adgang til (dele af) retsbygningerne i form af visitation af publikums beklædning og undersøgelse af medbragte genstande bemærker Danske Advokater, at man kan tiltræde, at der tilvejebringes udtrykkeligt hjemmel i retsplejeloven til – under iagttagelse af et almindeligt proporti

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye