Nye tal: Antallet af trampolinulykker er fortsat højt

Det danske have-landskab har de seneste 10 år været under forandring: overalt i villakvartererne skyder store, sorte cirkler op som enorme paddehatte. Det er trampolinen, som har gjort sit indtog i de danske haver, og ligesom det længere sydpå er svømmepøle, der har sat sig præg på luftfotoet, så er det havetrampolinen herhjemme, som er populær. En ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Børneulykkesfonden viser, at der står trampoliner hjemme hos 4 ud af 10 børnefamilier. Men de mange trampoliner giver desværre også anledning til mange ulykker.
”De seneste fem år er der cirka 400 henvendelser om ulykker på trampolin på vores skadestue hvert år, og det er stadig langt flest børn, der kommer til skade. Det præcise antal om året afhænger formentlig af vejrforholdene. Der var særdeles godt vejr i sommerperioden sidste år, hvilket gav anledning til mange flere timers hopperi i de danske haver,” siger Overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital. Her registrerede man i 2013 411 skadestuehenvendelser, hvor trampoliner var involveret. Det svarer til over 8.000 ulykker på landsplan.
”Men den gode nyhed er, at andelen af knoglebrud er lavere i 2013. Det vil sige, at ulykkerne er ikke så alvorlige, som vi har set tidligere. Uanset skaderne er den træning og motorik, som brug af trampolin giver bestemt et gode - men trampolinen skal jo bruges rigtigt. Den seneste nedgang i de alvorlige skader, håber jeg, er et tegn på, at der er kommet mere fokus på sikkerhedsforholdene på trampolinen. Det er især knoglebrud i nærheden af led, som kan være alvorlige hos små børn, da det kan medføre varige mén, som kan ende med at være til gene resten af livet,” siger Jens Lauritsen og tilføjer, at der sker knoglebrud ved hver fjerde trampolin-ulykke med et barn i alderen 5-14 år.
Hop med hovedet
Børneulykkesfonden, Forbrugerrådet Tænk og Sikkerhedsstyrelsen har de seneste 4 år sat fokus på sikker adfærd på trampolinerne med initiativet ”Hop Med Hovedet” med Jeppe Vig, kendt fra DR Lille NØRD, i front. Her glæder man sig over, at alvorligheden af ulykker ser ud til at falde.
”Det er meget positivt, hvis vi begynder at se en mindre andel af alvorlige ulykker på trampolinerne. Det tyder på, at både børn og voksne er blevet mere bevidste om, at man altså kan komme alvorligt til skade på en trampolin, hvis man ikke tager sine forholdsregler,” siger Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden, og fortsætter:
”Trampolinen er et dejligt stykke legetøj, som styrker børnenes motorik og bidrager til en aktiv hverdag. Børn får rigtigt meget ud af at hoppe på trampolin. Derfor er det en fantastisk ting, at den er blevet så populær herhjemme. Blot så længe at man husker at bruge hovedet og hoppe med omtanke, så man undgår skader”.
Børn under 15 år er ifølge Ulykkes Analyse Gruppen involveret i 6 ud af 7 ulykker på trampoliner.
Godt råd til forældre: husk nettet
Lone Hansen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen, fortæller, at noget af det bedste, man kan gøre som ejer af en trampolin, er at have styr på sikkerhedsnettet. Hver femte ulykke sker nemlig, fordi personen falder ned fra trampolinen og kommer til skade.
”Noget af det første du, som forælder og trampolin-ejer, bør have styr på, er sikkerhedsnettet. Sikkerhedsnettet er en rigtig god idé, da det ikke indskrænker barnets mulighed for at udfolde sig fysisk, men samtidig undgår du rigtigt mange af de mere alvorlige ulykker. Alternativt kan du grave trampolinen ned, hvis det er en type, der er beregnet til det. Dog bør du altid sørge for at have blødt underlag, så som græs eller lignende, omkring trampolinen i tilfælde af, at uheldet er ude,” siger hun.
---------------
DE 5 GODE TRAMPOLIN-RÅD
- Hop altid én ad gangen
- Brug sikkerhedsnet
- Slå aldrig saltomortaler
- Børn under seks år skal have en voksen ved trampolinen
- Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt
Kilde: www.hopmedhovedet.dk
------------------------
Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Børneulykkesfonden. Der er i alt gennemført 1050CAWI-interview med danske forældre i alderen18-65 år, som har børn i alderen 0-17 år, i perioden 8. - 19. april 2014.
Odense Universitetshospital indsamler løbende kvalitetssikrede oplysninger om henvendelser efter skader. Det er dette, som gør det muligt at opgøre antal skader pr år efter trampoliner. Henvendelse om talgrundlaget kan ske til Ulykkes Analyse Gruppen, Ortopædkirurgisk afd. Tlf 6541 2283.
Kontakter
Claus Nielsen, presse- og kommunikationsansvarlig i Børneulykkesfonden, tlf. 30 37 82 39
Lone Hansen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen, tlf. 25 43 16 21
Helen Amundsen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, tlf. 77 41 77 32 eller 27 15 74 31
Billeder
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum