Ase

250.000 danskere kan sige farvel til jobcenteret og få højere ydelse

Del

En kvart million danskere får nu mulighed for at købe en individuel lønsikring, som betyder, at de ikke skal på jobcenteret, hvis de bliver ledige, ligesom den nye lønsikring forsikrer dem mod indtægtstabet ved ledighed med en langt højere månedlig ydelse end dagpengene. For samme pris som et a-kassekontingent kan man få 30.000 kroner om måneden i et halvt år eller 25.000 kroner om måneden i et helt år – og man er fuldstændig fri for jobcenteret. Til sammenligning udgør dagpengene under 19.000 kroner om måneden. Det nye lønsikringsprodukt vurderes at blive startskuddet til en ny udvikling på arbejdsmarkedet, som minder om de private sundhedsforsikringers indtog i 1990-erne.

Den nye lønsikring uden jobcenter er et attraktivt tilbud til en gruppe på cirka 250.000 beskæftigede, hvis behov og prioriteringer i dag behandles stedmoderligt i dagpengesystemet. Årelang udhuling af dagpengenes værdi betyder, at en række faggrupper med meget lav ledighed, solid uddannelsesbaggrund og pæn indtægt reelt er ringe økonomisk stillet ved ledighed i forhold til deres lønindkomst, pointerer Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør i Ase.

”Gennem en årrække er kompensationsgraden i dagpengesystemet blevet udhulet i en sådan grad, at op mod 400.000 danskere har valgt at tegne en lønsikring i tillæg til deres a-kassemedlemsskab. Det er en fordobling på tre år og illustrerer med al tydelighed, at dagpengeforsikrede ikke længere føler sig tilstrækkelig sikret økonomisk, hvis de mister jobbet. Faktisk vil en stor gruppe på arbejdsmarkedet være endnu bedre stillet økonomisk ved at være dækket af en privat forsikring helt uden om a-kasse- og beskæftigelsessystemet,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

En sådan forsikring lancerer Ase nu for en række faggrupper med lang og mellemlang videregående uddannelse, der er kendetegnet ved lav ledighedsrisiko og solid indkomst. Det gælder eksempelvis sygeplejersker, lærere, landmålere, tandlæger, ingeniører, økonomer, jurister og læger. Den individuelt tilpassede lønsikring betyder, at de i tilfælde af ledighed vil kunne få en langt højere ydelse end dagpengesatsen. Den høje indtægtsdækning gælder i en kortere periode – typisk et halvt eller et helt år. Samtidig tilbydes de privat og professionel karrieresparring og slipper helt for jobcentret under ledighedsforløbet, forklarer Ase-direktøren.

”Ud over at give en overset gruppe i dagpengesystemet mulighed for at vælge et forsikringstilbud, der modsvarer netop deres behov og prioriteringer, vil Ase gerne sætte fokus på skævheden i det nuværende system. I dag er forsikringselementet i dagpengesystemet efterhånden så udvandet, at mange står uden reel økonomisk sikkerhed, hvis de bliver ledige. Særligt for mellem- og højindkomstgrupperne udhules trygheden. Det åbner for en omfattende modernisering og til dels privatisering af den danske arbejdsmarkedsmodel, der ikke er set større siden introduktionen af de private sundhedsforsikringer tilbage i 1990-erne,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Ase har i flere omgange påpeget konsekvenserne af den faldende kompensationsgrad i dagpengesystemet og blandt andet foreslået en ny dagpengemodel med markant højere månedlig dagpengeydelse, der løbende nedtrappes gennem dagpengeperioden. Også vismændene har advaret og anbefalede tilbage i efteråret 2014 at sikre dagpengefunktionen ved at hæve dagpengesatsen ved korte ledighedsforløb betinget af en relativ stærk beskæftigelseshistorik.

”Fundamentet for fleksibiliteten i den danske model kræver en balance, der opfattes som fair, hvis mellem- og højindkomstgrupperne fortsat skal være med til at finansiere dagpengesystemet. Den balance er tippet, så mange i dag ikke længere oplever, at dagpenge som kompensation for indkomsttab ved ledighed giver den tilstrækkelige tryghed i hverdagen. Vi er nødt til at fremtidssikre dagpengesystemet. Fortsætter udviklingen ufortrødent, kommer selve fundamentet i fare,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Siden midten af 1990-erne er værdien af dagpengene faldet fra 63 procent til 54 procent i 2018 for den gennemsnitlige industriarbejder. For over halvdelen af lønmodtagerne udgør dagpengene i dag kun 60 procent eller mindre af den tidligere indtægt. Hver fjerde lønmodtager får kun 52 procent eller mindre af den tidligere indtægt, og for akademiske stillinger er den gennemsnitlige kompensationsgrad sjældent højere end 35 procent.

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt:

Karsten Mølgaard Jensen, adm. dir: 40130897

Troels Krog, chef for Politik og Presse: 21359026

Links

Information om Ase

Ase
Ase
Frederikskaj 4
2450 København SV

+45 7013 7013https://www.ase.dk

Følg pressemeddelelser fra Ase

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ase

Ase: Ret op på uværdig forskelsbehandling af selvstændige i hele perioden9.2.2021 12:29:38 CET | Pressemeddelelse

Endelig kom lønkompensationen til selvstændige på niveau med ordningen for lønmodtagere – og det er bedre sent end aldrig. Men trist at der skulle gå næsten et år med reel forskelsbehandling, som har kostet de selvstændige dyrt, pointerer Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør i Ase, der gerne havde set, at den nye aftale om ligestilling i Corona-kompensation mellem lønmodtagere og selvstændige havde tilbagevirkende kraft helt tilbage til foråret, hvor den økonomiske diskriminering af selvstændige begyndte.

Ase: Hæv selvstændiges kompensation med tilbagevirkende kraft5.2.2021 16:17:55 CET | Pressemeddelelse

Lad nu fornuften råde – bedre sent end aldrig. Sådan betegner Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør i Ase udsigten til, at landets mange selvstændige nu forhåbentlig endelig på linje med lønmodtagere kan modtage op til 30.000 kroner i indtægtskompensation per måned. Regeringen forhandler fredag med partierne i Folketinget, hvor der øjensynligt tegner sig et flertal for at hæve lønkompensationen til selvstændige til samme niveau som lønmodtagere

Nyt tilbud til selvstændige om tryghed i arbejdsliv og pensionisttilværelse30.11.2020 09:57:35 CET | Pressemeddelelse

Selvstændige får nu bedre muligheder for på favorable vilkår at spare op til pension og forsikre sig mod kritisk sygdom og tab af erhvervsevne. Et nyt samarbejde mellem Ase, Pension for Selvstændige og Danica Pension føjer endnu et tilbud til medlemmer af Ase og det nye fællesskab Selvstændige.com. Her tilbydes selvstændige erhvervsdrivende en række fordele, som hidtil har været forbeholdt store virksomheder.

Ase: Tilpas kompensationsordningerne til ny bølge af COVID-19 og Cluster 56.11.2020 14:01:24 CET | Pressemeddelelse

Virus kender ikke kommunegrænser, og der er derfor ikke brug for særlig nordjyske kompensationsmodeller, men derimod generelle og holdbare løsninger, som effektivt kan udbredes til øvrige kommuner eller hele landet, hvis den bekymrende Cluster 5-variant skulle dukke op andre steder i landet eller COVID-19 udvikler sig til et endnu større problem. Det pointerer Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør i Ase, efter at erhvervsminister Simon Kollerup (S) har inviteret til politiske forhandlinger om at finde en model for at kompensere virksomhederne i de syv berørte kommuner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum