Ase

Ase: Danmark er gået glip af 30.000 nye iværksættere

Del
Trods økonomisk opsving og historisk høj beskæftigelse har Danmark misset muligheden for at få ekstra skub i iværksætteriet. Tværtimod har vi tabt 30.000 nye iværksættervirksomheder sammenlignet med sidste højkonjunktur. Samtidig er levealderen på danske iværksættervirksomheder væsentligt kortere end i Sverige, og andelen af selvstændige blandt de beskæftigede i Danmark blandt de absolut laveste i EU, viser ny Ase-analyse.

Reelt har iværksætteriet stået stille i årtier og kun oplevet et enkelt konjunkturopsving i årene op til finanskrisen, pointerer Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør, Ase og efterlyser politisk handling for at få gang i iværksætteriet.

”De aktuelle tal kolliderer med ellers sejlivede myter om, at Danmark er et stærkt iværksættersamfund. I stedet for politiske tiltag, der kan fremme lysten til at starte og drive virksomhed, har de seneste år snarere budt på en række forhindringer,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Mens knap tre millioner er beskæftiget som lønmodtagere, har vi herhjemme kun cirka 217.000 iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende.

”Vi har en regering, som de sidste to år har siddet på hænderne og foretaget sig utroligt lidt til gavn for iværksætteriet. Derimod har den gennemført et kolossalt benspænd for iværksætteriet i Danmark ved at afskaffe muligheden for at starte virksomhed på en nem og billig måde (IVS’erne). I stedet for har Danmark nu et af Europas allerhøjeste kapitalkrav. Regeringen og erhvervsminister Simon Kollerup (S) har lovet forhandlinger om en ny iværksætterpolitik i to år. Intet er sket. I mellemtiden har man tabt 30.000 iværksættervirksomheder på gulvet, der nu aldrig bliver til noget, fordi man så ikke har kunnet udnytte opsvinget ligesom sidste gang i årene op til 2008,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Danmark er i endnu højere grad blevet en lønmodtagernation, hvor flere og flere lever af at færre og færre skaber noget. Ved indgangen til 2020 var andelen af selvstændige blandt de beskæftigede blot 7,6 procent mod 8,4 procent tilbage i 2008. Det er langt færre end i øvrige EU-lande, viser opgørelsen.

”Skal vi vende udviklingen og gøre Danmark til et dynamisk iværksættersamfund, så er det bestemt ikke hjælpsomt, at regeringen har hævet barren for at starte virksomhed fra en krone til 40.000 kroner. Det afholder selvfølgelig mange unge fra at kaste sig ud i iværksætteri. Havde vi holdt iværksætteriet på niveau med sidste højkonjunktur, ville der i dag have været omkring 30.000 flere med egen virksomhed. Den regning i form af færre virksomheder kommer vi til at trækkes med i mange år frem,” siger Karsten Mølgaard Jensen og fremhæver den løsning til nyt og lavere kapitalkrav, som Dansk Industri, Dansk Erhverv, Dansk Iværksætterforening og Ase m.fl. har peget på:

”Hvis man vil forene seriøsiteten og det muliges kunst, burde kapitalkravet for at starte egen virksomhed sættes ned til et niveau omkring 6.000 til 8.000 kroner. Lige nu har vi et uholdbart højt kapitalkrav, der opfattes som en klar barriere for mere iværksætteri,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Danmark er det EU-land med næst-færrest selvstændige blandt de beskæftigede – kun Tyskland har en lige så lav andel, mens gennemsnittet i de 27 EU-lande er hele 13,1 procent. Formåede vi at løfte Danmark op på det niveau, ville hele 155.000 flere være selvstændige, viser analysen.

Oveni det manglende iværksætteri lider Danmark også af en foruroligende kort levetid på nystartede virksomheder. Det ville være et mindre problem, hvis der var mange, som startede virksomhed. Men i Danmark er der næsten ingen, som forsøger at starte egen virksomhed. Derfor er det en ekstra udfordring, at de få virksomheder heller ikke overlever i samme grad som i andre lande.

”Levetiden for nystartede danske virksomheder er bemærkelsesværdigt kort sammenlignet med niveauet på EU-plan. Efter fem år er kun fire ud af ti stadig levedygtige, og allerede det første år er hver fjerde væk. Det er langt flere end i de øvrige EU-lande. Derfor er det ekstra vigtigt, at der kommer gang i de politiske forhandlinger om, hvordan vi bedst fremmer lyst og motivation til at starte egen virksomhed. Som samfund er det uhyre vigtigt med et stærkt iværksættermiljø, som skaber nye og levedygtige virksomheder. Det gavner fælleskassen, vores vækstmuligheder og de job, vi skal leve af,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt:


Karsten Mølgaard Jensen, adm. dir: 40130897


Troels Krog, chef for Politik og Presse: 21359026

Links

Information om Ase

Ase
Ase
Frederikskaj 4
2450 København SV

+45 7013 7013https://www.ase.dk

Følg pressemeddelelser fra Ase

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ase

Jobcentre et oplagt sted at spare - rekordmange ansatte hjælper historisk få ledige15.8.2022 12:51:20 CEST | Pressemeddelelse

Besparelser på landets 94 kommunale jobcentre er genstand for opmærksomhed fra politiske partier på udkig efter finansiering af nye politiske udspil. Ikke mindst Venstre, der i dag også vil pege på netop jobcentrene som et område med stort effektiviseringspotentiale – og det giver god mening. Trods gunstige konjunkturer og rekordlav ledighed er der historisk mange ansatte på jobcentrene, pointerer Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør i Ase.

Ase: Ny aftale giver grobund for at flytte hele jobindsatsen til a-kasserne24.6.2022 14:59:55 CEST | Pressemeddelelse

Et vigtigt skridt på vejen mod et mere helstøbt, forenklet og økonomisk effektiv beskæftigelsesforløb med større fokus på med fuld metodefrihed og digitale samtaler at sikre en individorienteret indsats. Sådan betegner Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør, Ase, den politiske aftale om, at a-kasserne fra 1. januar 2024 skal overtage ansvaret for de dagpengeforsikrede ledige i de første tre måneder af ledighedsperioden.

Fagforeninger tjener milliarder på social kontrol24.3.2022 06:13:00 CET | Pressemeddelelse

Op mod 300.000 danske lønmodtagere er udelukkende medlem af en bestemt fagforening, fordi de føler sig tvunget til det – og der er store økonomiske interesser på spil, når lønmodtagere presses til at vælge et specielt forbund, viser en ny undersøgelse fra Wilke foretaget for Ase. Den udbredte sociale kontrol på danske arbejdspladser, der gør kolleger ilde set, hvis de bruger deres lovsikrede ret til selv at vælge fagforbund, er en milliardforretning for fagforeningerne.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye