Jobcentre et oplagt sted at spare - rekordmange ansatte hjælper historisk få ledige
”Den danske beskæftigelsesindsats er blandt verdens absolut dyreste og koster årligt 13 milliarder kroner. Ledigheden er helt i bund, virksomhederne skriger på arbejdskraft, og aldrig har der været så mange medarbejdere på jobcentrene. 12.500 medarbejdere til at tage sig af omkring 70.000 ledige. Det svarer til, at der er en medarbejder for hver sjette ledige, mens en ansat på jobcentrene i 2011 skulle hjælpe 15 ledige,” siger Karsten Mølgaard Jensen.
Gennem det seneste årti er der blevet ansat cirka 2000 flere medarbejdere i landets 94 kommunale jobcentre, hvor der i dag er cirka 12.500 fuldtidsbeskæftigede. Den store stigning er sket i samme periode, som ledigheden er styrtdykket – og i dag er helt nede omkring 2,5 procent svarende til godt 70.000 ledige. Det er under halvt så mange som tilbage i 2011, viser en analyse fra Ase.
”Ganske vist har der i perioden været krav om intensiveret samtalehyppighed og sammensætningen af målgruppens indsats har haft betydning for udgifterne til jobcenterdriften. Men det forklarer langtfra den paradoksale udvikling.Tilmed er det en kendsgerning, at ni ud af ti ledige selv finder job.Hovedparten af de forsikrede ledige er stort set selvkørende og bruger ikke beskæftigelsesindsatsen til noget. Det er kun syv procent af dagpengemodtagerne, der peger på den dyre offentlige beskæftigelsesindsats som en vej til et nyt job,” siger Karsten Mølgaard Jensen.
Også VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, har påpeget, at jobcentrene ikke har evnet at tilpasse medarbejderressourcerne: ”Når udgifterne til jobcenterdrift stiger i en periode med faldende ledighed, kan dette eksempelvis hænge sammen med, at jobcentrene ikke har tilpasset medarbejderkapaciteten til det faldende antal brugere af jobcenteret…”
Ganske vist er udgifterne til selve beskæftigelsesindsatsen faldet i perioden, men udgifterne til jobcentrenes drift er steget ufortrødent. Det har betydet, at udgifterne til den aktive beskæftigelsesindsats har ligget omtrent stabilt i perioden. Samlet set er udgiften per fuldtidsledig steget med 3700 kroner fra cirka 30.500 kroner i 2011 til cirka 34.200 kroner i 2019, viser VIVE-analysen.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere oplysninger kontakt:
Karsten Mølgaard Jensen, adm. dir: 40130897
Troels Krog, chef for Politik og Presse: 21359026
Links
Information om Ase
Følg pressemeddelelser fra Ase
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ase
Ase: Ny aftale giver grobund for at flytte hele jobindsatsen til a-kasserne24.6.2022 14:59:55 CEST | Pressemeddelelse
Et vigtigt skridt på vejen mod et mere helstøbt, forenklet og økonomisk effektiv beskæftigelsesforløb med større fokus på med fuld metodefrihed og digitale samtaler at sikre en individorienteret indsats. Sådan betegner Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør, Ase, den politiske aftale om, at a-kasserne fra 1. januar 2024 skal overtage ansvaret for de dagpengeforsikrede ledige i de første tre måneder af ledighedsperioden.
Ase: Danmark er gået glip af 30.000 nye iværksættere24.6.2022 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Trods økonomisk opsving og historisk høj beskæftigelse har Danmark misset muligheden for at få ekstra skub i iværksætteriet. Tværtimod har vi tabt 30.000 nye iværksættervirksomheder sammenlignet med sidste højkonjunktur. Samtidig er levealderen på danske iværksættervirksomheder væsentligt kortere end i Sverige, og andelen af selvstændige blandt de beskæftigede i Danmark blandt de absolut laveste i EU, viser ny Ase-analyse.
Ase: Giv a-kasserne metodefrihed og ansvar for de dagpengeforsikrede ledige6.4.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Drop den nidkære overvågning af de dagpengeforsikrede ledige, lad a-kasserne overtage beskæftigelsesindsatsen og giv dem metodefrihed til at tilrettelægge forløbet målrettet den enkeltes behov.
Fagforeninger tjener milliarder på social kontrol24.3.2022 06:13:00 CET | Pressemeddelelse
Op mod 300.000 danske lønmodtagere er udelukkende medlem af en bestemt fagforening, fordi de føler sig tvunget til det – og der er store økonomiske interesser på spil, når lønmodtagere presses til at vælge et specielt forbund, viser en ny undersøgelse fra Wilke foretaget for Ase. Den udbredte sociale kontrol på danske arbejdspladser, der gør kolleger ilde set, hvis de bruger deres lovsikrede ret til selv at vælge fagforbund, er en milliardforretning for fagforeningerne.
Ase indgår samarbejde med Tryg om lønsikring4.1.2022 14:50:02 CET | Pressemeddelelse
Ase er gået sammen med forsikringskoncernen Tryg om at tilbyde lønsikring til sine medlemmer. Dermed genindtræder Tryg i lønsikringsmarkedet. Ud over lønsikring omfatter samarbejdet attraktive og konkurrencedygtige tilbud på privatforsikringer til Ase-medlemmerne.