Unge kan reddes med røgalarm

Der er uforholdsmæssigt mange unge, der ikke investerer under 100 kroner i en røgalarm. Selvom pengene er små, er det et dårligt sted at spare. En glød fra et lys eller en cigaret eller en kortslutning i en pc, et TV eller en el-installation kan på uhyggelig kort tid forvandle et hus eller lejlighed til aske, når man mindst venter det. Dermed kan et ungt menneske miste alt på få timer.
- Hvis de ikke opdager røgen og ilden i tide, kan de miste det de ejer og i værste fald livet. Begge dele er der større chance for at undgås, hvis man har en røgalarm, og det koster ikke en formue, fortæller chefkonsulent Charlotte Micheelsen fra Energistyrelsen, der sammen med Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen står bag kampagnen ”Kan du høre røgen?”.
Røg kan advare
Røgen fra en brand indeholder giftgassen kulilte, der optages 300 til 400 gange hurtigere i blodet end ilt. Kulilte er dødbringende selv i små mængder. Det betyder, at man hurtigt mister bevidstheden og dermed ikke kan komme ud af bygningen, når branden får fat.
- En røgalarm advarer med en høj hyletone, når den opfanger røg, og dermed har beboerne bedre chance for at nå ud af den brændende bygning i tide med livet i behold og få slået alarm, fortæller Charlotte Micheelsen.
Indflyttergave til under en hund
Det er en god idé for forældrene, venner og familiemedlemmer at give de unge, der er flyttet i egen bolig, en røgalarm og få den monteret under første besøg.
- En røgalarm kan købes i både dagligvareforretninger og byggemarkeder for under 100 kroner, og det tager ikke særligt lang tid at installere den. Så hvis man mangler en indflyttergave, er røgalarmer altid en god idé, siger Charlotte Micheelsen.
Trods den lave pris og lette montage af røgalarmer, viser en undersøgelse fra Beredskabsstyrelsen, at omkring 25 % af alle danske boliger endnu ikke er brandsikrede. Her er de unge uden børn samt borgere over 67 år i overtal.
De fleste forsikringsselskaber og lokale brandstationer har informationsmateriale om røgalarmer og om, hvordan man forebygger røg og brand i hjemmet, ligesom der findes meget materiale på internettet, for eksempel hjemmesiden www.kanduhørerøgen.dk, oplyser Energistyrelsen.
FAKTABOKS
Tips om røgalarmer
- Køb en røgalarm. De koster meget lidt og gør en stor forskel.
- Sæt røgalarmen op - så højt som muligt og midt i rummet
- Et godt sted er mellem soveværelse og stue
- Skal kunne høres tydeligt fra alle soverum
- Test røgalarmen én gang om måneden.
- Skift batteri én gang årligt
Kilde: www.kanduhørerøgen.dk
BILLEDTEKST
Omkring en fjerdedel af alle boliger i Danmark har ikke en røgalarm. Hovedparten af danske boligbrande sker i etagebyggeri, hvor mange unge flytter til, når de flytter hjemmefra. Og selvom boligselskaberne eller ejerne sætter alarmer op i kælderen og i opgangene, så forhindrer det jo ikke røgudvikling i selve lejligheden. En røgalarm kan give signal, inden det er for sent, og koster typisk under 100 kroner i et byggemarked, så det er en meget lille investering som kan redde menneskeliv og værdier, siger Charlotte Micheelsen fra Energistyrelsen. (Foto: Scanpix)
Billeder

Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
Færre butikker solgte alkohol og tobak på sidste skoledag til børn og unge21.5.2025 09:15:50 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsens kontrol med unge kontrolkøbere på sidste skoledag afslørede færre overtrædelser, end styrelsen normalt ser ved tilsyn med salg af alkohol, nikotin og tobak til mindreårige. Det var dog fortsat næsten hver femte butik, der brød loven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum