Test din fejlstrømsafbryder – det kan redde liv
Selv om flere end tidligere tester deres fejlstrømsafbryder, også kaldet HFI-/HPFI-afbryderen, er der desværre stadig mere end 25 %, som ikke tester afbryderen. Det er et problem, for fejlstrømsafbryderen er populært sagt nødbremsen i dit hjem. Den beskytter dig og din familie mod livsfarligt stød ved at afbryde strømmen, hvis der opstår en fejl i et elapparat eller i en installation, forklarer Dorthe G. Rasmussen, der er pressechef i Sikkerhedsstyrelsen.
Det er en god huskeregel at teste fejlstrømsafbryderen, når vi alligevel skal ændre vores ure, så de passer til henholdsvis sommer- og vintertid. Strømmen afbrydes nemlig kortvarigt, når man tester afbryderen, og derfor kan man ligeså godt kombinere testen med, at man alligevel skal stille urene på fx ovne og andre former for elektronik.
Sådan tester du
Fejlstrømsafbryderen sidder i dit elskab. Du tester HFI- eller HPFI-afbryderen ved at trykke på prøveknappen, som ofte er mærket med et "T". Slår afbryderen ikke fra første gang, du trykker på prøveknappen, skal du kontakte en autoriseret elinstallatør. Du finder de autoriserede elinstallatører på www.sik.dk/tjek.
På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du se en film om, hvordan du tester din fejlstrømsafbryder. Link til film om test af fejlstrømsafbryder
Bliv mindet om at det er tid til at teste din fejlstrømsafbryder
Vil du modtage en sms to gange om året, der minder dig om, at det er tid til at teste din fejlstrømsafbryder? Send en sms med teksten HPFI til 1245. SMS-tjenesten koster 0 kr. plus almindelig sms-takst.
Forskellige typer af fejlstrømsafbrydere
Der findes forskellige fejlstrømsafbrydere, men de mest udbredte typer er HFI- eller HPFI-afbrydere. HFI-afbrydere installeres ikke længere, og har man en HFI-afbryder i sit el-skab, bør man overveje at få den skiftet til en HPFI-afbryder, som er bedre tilpasset nutidens elektronik.
Er fejlstrømsafbryderen mere end 10 år gammel, er det også en god idé at få den tjekket af en autoriseret elinstallatør.
Yderligere information:
Har du spørgsmål, så kontakt Dorthe G. Rasmussen, pressechef i Sikkerhedsstyrelsen, på telefon 3373 2101, mobil 2543 1696 eller mail dgr@sik.dk.
Nøgleord
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum