Energinet

2. offentlighedsfase for 400 kV-projektet Endrup-Idomlund er udskudt

Del

Borgerne i projektområdet for den kommende 400 kilovolt forbindelse mellem Endrup og Idomlund modtager snart brev fra Energinet om, at 2. offentlighedsfase for projektet er blevet udskudt til efteråret. Det sker som følge af et behov for et eftersyn af miljøkonsekvensrapporten for projektet set i lyset af Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse omkring bl.a. Baltic Pipe i maj 2021.

Sådan vil 400 kV-forbindelsen komme til at se ud. Billedet her er en visualisering.
Sådan vil 400 kV-forbindelsen komme til at se ud. Billedet her er en visualisering.

Borgere i projektområdet for den kommende 400 kilovolt forbindelse mellem Endrup og Idomlund vil i disse dage modtage brev fra Energinet om, at den 2. offentlige høring vedrørende projektets plangrundlag og miljøkonsekvenser er udskudt til efteråret.

Det sker som følge af, at Miljø- og Fødevareklagenævnet den 31. maj ophævede Miljøstyrelsens to år gamle miljøtilladelse til det store gasledningsprojekt Baltic Pipe, bl.a. med den begrundelse, at det ikke var grundigt nok belyst, hvordan de såkaldte bilag-IV arters leveområder (f.eks. for hasselmus, birkemus og flagermus) beskyttes. Projektet må ikke forringe de truede dyrs levevilkår. Den afgørelse betyder, at der er behov for at se en række andre energiprojekter igennem en ekstra gang – herunder også Endrup-Idomlund.

Klagenævnets afgørelse medfører, at Baltic Pipe-projektet kun må arbejde på delstrækninger, indtil myndighederne har givet ny tilladelse, og vi skal være helt sikre på, at andre projekter ikke havner i lignende situationer. Vi skal hertil ikke bare være sikre på, at vi beskytter sårbare dyrearter, men også at det er rigtigt og fyldestgørende beskrevet i miljøkonsekvensrapporten. Derfor må vi igennem det hele med en tættekam – og det betyder desværre endnu en forsinkelse for højspændingsforbindelsen mellem Endrup og Idomlund.

Christian Jensen, som er Energinets projektleder på den nye højspændingsforbindelse, siger om forsinkelsen:
- Vi er rigtig ærgerlige over denne forsinkelse. Vi ved, at projektet har konsekvenser for rigtig mange mennesker og lokalsamfund, og at et kort forløb er afgørende for dem. Derfor gør vi alt hvad vi kan fra Energinets side for at sikre en så kort og korrekt proces som muligt. Så snart vi har en mere præcis tidsplan, vil de borgere der er berørt af projektet modtage brev fra os igen.

Stod klar til at igangsætte 2. offentlighedsfase
Miljøkonsekvensrapporten for Endrup-Idomlund stod ellers klar til at blive sendt i 2. offentlig høring i juni 2021. Derfor er Energinet straks gået i gang med at kigge nærmere på projektet sammen med de tilknyttede rådgivere:

- Vi er i fuld gang med at finde ud af, om nogle af vurderingerne kræver yderligere beskrivelse og dokumentation, og om der skal laves flere feltundersøgelser. Vi forventer at aflevere en opdateret udgave af miljøkonsekvensrapporten før sommerferien, og tidspunktet for opstart af 2. offentlighedsfase afhænger derefter bl.a. af, hvornår Miljøstyrelsen kan afslutte behandlingen af sagen, siger Christian Jensen.

Også betydning for tidsplanen for Endrup-grænsen
De to projekter Endrup-Idomlund og Endrup-grænsen følger lige efter hinanden – også i myndighedernes behandling. Derfor har en udskydelse af 2. offentlighedsfase for Endrup-Idomlund også betydning for tidsplanen for Endrup-grænsen. Som udgangspunkt vil tidsplanen for Endrup-grænsen rykkes på samme måde, som det sker for Endrup-Idomlund.

Det er desværre ikke muligt at komme med en mere konkret plan på nuværende tidspunkt, men borgerne vil høre fra os igen, når vi har aftalt en mere præcis plan med myndighederne.

Nøgleord

Kontakter

Chefprojektleder Christian Jensen, mail: chj@energinet.dk, mobil: 23 33 86 36.

Billeder

Sådan vil 400 kV-forbindelsen komme til at se ud. Billedet her er en visualisering.
Sådan vil 400 kV-forbindelsen komme til at se ud. Billedet her er en visualisering.
Download

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

BORGERNE HØRES IGEN OM VIGTIG HØJSPÆNDINGSFORBINDELSE MELLEM ENDRUP OG IDOMLUND21.6.2022 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Bolig- og Planstyrelsen samt Miljøstyrelsen har meddelt, at man forventer at være klar til at sende henholdsvis landsplandirektivet med miljøvurdering og miljøkonsekvensrapporten med udkast til §25-tilladelse (VVM-tilladelse) til den kommende 400 kilovolt forbindelse mellem Endrup og Idomlund i offentlig høring per 30. juni 2022. Forbindelsen er en afgørende komponent i at sikre den grønne omstilling af det danske og europæiske energisystem, og første strækning forventes at stå klar medio 2024.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum