Undgå ulykker med ukrudtsbrænderen

Hvert år opstår over 200 brande, fordi ukrudtsbrændere er kommet for tæt på tørt græs eller buskads, en bygning eller bilen i indkørslen, viser tal fra Beredskabsstyrelsen. En ulykke forårsaget af en ukrudtsbrænder kan medføre materielle skader, men også børn og voksne kan komme til skade, fordi de kommer for tæt på en tændt eller varm ukrudtsbrænder.
For at undgå ulykker gør Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen i de kommende måneder danskerne opmærksom på, hvordan man håndterer ukrudtsbrænderen sikkert.
- Generelt skal brænderen ikke skrues mere op, end at ukrudtet bliver kortvarigt svitset. Det er vigtigt at holde sig på afstand af bygninger, buske og biler. Flammen fra brænderen antænder let brandbare materialer - også dem, man ikke ønsker at sætte ild til. Det er klogt at lade ukrudtsbrænderen blive i redskabsskuret i de tørre perioder og i blæsevejr, hvor det kan være svært at styre ilden, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.
Når havearbejdet er afsluttet, skal områderne tjekkes for oversete gløder. Lad ukrudtsbrænderen køle af, før den stilles væk, og husk at afmontere gasflaske eller gasdåse. Ved køb af en ukrudtsbrænder skal man sikre sig, at den er forsynet med DG-mærke og dermed godkendt til brug i Danmark.
De gode råd om, hvordan ukrudtet udryddes, uden at der opstår personskader eller materielle skader, præsenteres i foråret og sommeren igennem, blandt andet på plakater i byggemarkeder, i OBS-programmer på tv og i radiospots.
Find rådene om korrekt brug af ukrudtsbrænderen på www.sik.dk og www.brs.dk.
FAKTA Sikker brug af ukrudtsbrænderen - Ukrudtet skal svitses, ikke brændes - Hold brænderen væk fra tør jord og tør bevoksning - Husk god afstand til bygninger, biler og plankeværk - Hold øje med glemte gløder - Forlad aldrig en tændt eller varm brænder - Afmontér gasflaske eller -dåse efter brug - Tjek at ukrudtsbrænderen har DG-mærke |
FAKTA Danskernes ukrudtsbrændere Sikkerhedsstyrelsen har fået kortlagt danskernes brug af ukrudtsbrændere gennem et analysebureau. Der deltog ca. 1000 brugere af ukrudtsbrændere i undersøgelsen, 55 procent mænd og 45 procent kvinder, og nogle af resultaterne var: - 23,5 procent brænder ukrudtet, til det er forkullet - 5,2 procent brænder ukrudtet helt væk - 75,4 procent fik ingen instruktion ved køb af ukrudtsbrænderen - 33 procent har ikke læst sikkerhedsafsnittet i brugsanvisningen - 47 personer har haft skader eller ulykker med ukrudtsbrænderen. Af dem har 21 haft brand i plantedele eller haveaffald, 13 personskader, 11 brand i bygning eller hegn og 2 brand i bil. - I 2 tilfælde skyldtes skader og ulykker fejl ved ukrudtsbrænderen. I 10 tilfælde var årsagen forkert brug og 29 angav manglende opmærksomhed ved brug af ukrudtsbrænderen som årsagen. |
(BILLEDTEKST) Ukrudtsbrænderen skal kun svitse ukrudtet, ikke brænde det væk. (Foto: Morten Clausen/foto-freelance.dk)
--------
For oplysninger om korrekt og sikker anvendelse af ukrudtsbrændere – kontakt Sikkerhedsstyrelsens kommunikationskonsulent Mette Cramon på tlf. 25 43 16 53
For oplysninger om brandstatistik og regler om brandforebyggelse – kontakt Beredskabsstyrelsens kommunikationsenhed på tlf. 45 90 60 00 (omstilling)
Billeder

Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Kampagne skal gøre det normalt at vise ID ved køb af alkohol, nikotin eller tobak7.7.2025 11:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen lancerer nu kampagnen ’Gør det let – Vis ID, når du handler’. Formålet er at sætte fokus på alderskontrol for unge. Med opbakning fra detailbranchen og andre interessenter er målet at styrke forståelsen for, at det er helt naturligt at skulle vise ID, når man handler alkohol, nikotin eller tobak.
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum