
Undervisningsminister blokerer for Kina-eksport i milliardklassen

Dansk pædagogik kunne blive et eksporteventyr i milliardklassen, hvis regeringen tog sit eget ønske om eksport af bløde velfærdsydelser alvorligt. Det siger forstander på Odsherreds Efterskole, Tom Hagedorn. Gennem de seneste fire år har hans efterskole samarbejdet med en række kinesiske uddannelsesinstitutioner og derigennem udviklet undervisningskoncepter, der passer perfekt til asiatiske skoler.
For nylig var Tom Hagedorn i Kina for at præsentere metoderne for Shanghais Skolekommission. Og her var man begejstrede for det, man så. Så begejstrede, at kineserne nu har bedt om et tilbud på undervisningskoncepter til 120 skoler.
En enestående mulighed
”Det er for os at se en helt enestående mulighed for at få fodfæste på det kinesiske marked og for at gøre den danske undervisningssektor til et eksporterhverv,” siger forstanderen. Han bakkes op af tidligere ambassadør i Singapore og professor i økonomi ved Singapore Universitet, Jørgen Ørstrøm Møller:
”Der er ingen tvivl om, at Danmark ville kunne levere den kreativitet og individualisme, som asiaterne efterspørger.”
Og potentialet er kolossalt, siger han: ”Der er meget få lande i verden, som har den erfaring og den tradition for pædagogik, som vi har i Danmark. Dermed har vi en konkurrencemæssig fordel, og hvis vi virkelig vil, kan vi gøre det her til en milliardforretning i løbet af ganske få år.”
Forstander bliv ved din læst
Alligevel kan Tom Hagedorn godt glemme alt om et kinesisk eventyr. Hans efterskole modtager nemlig offentlig støtte, og så må man ikke drive forretning – heller ikke selvom det er en forretning, der ville kunne give det danske skolevæsen en solid økonomisk indsprøjtning:
”Jeg mener som udgangspunkt, at skoler som fx efterskoler skal koncentrere sig om den opgave, de er godkendt til, nemlig at give vores børn den bedst mulige undervisning og dermed et godt grundlag for at sikre børnene en god fremtid,” skriver børne- og undervisningsminister Christine Antorini i en brevveksling, hvor forstanderen søger om dispensation.
Ministeren afslutter med at understrege sin pointe:
”Skolerne skal ikke bruge ressourcer, herunder leder- og lærerkræfter, på at drive forretningsvirksomhed.”
Tom Hagedorn står helt uforstående overfor ministerens afvisning:
”Vores mål er jo netop at give danske børn en undervisning i verdensklasse! Hvis vi måtte sælge vores metoder, kunne vi ansætte flere lærere og investere i skolens udvikling. Vi kunne løfte undervisningen op på det internationale niveau, som politikerne skriger på, og som vil være helt afgørende for børnenes fremtid i en globaliseret verden. Jeg forstår simpelthen ikke, at ministeren ikke kan se det perspektiv.”
Næsten tragisk
Professor Jørgen Ørstrøm Møller er enig: ”Det er jo næsten tragisk: Her ser vi en milliardforretning gå vores næser forbi, fordi en tilfældig regel stiller sig i vejen. Sådan noget kan man jo lave om, hvis man vil,” siger han og fortsætter:
”Det her er ikke en lille ligegyldig sag, men en meget stor sag - ikke alene for Odsherreds Efterskole - men for hele det danske samfund. Regeringen burde efter min mening for længst have vist vejen på det her område.”
Billedtekster:
#01 Odsherreds Efterskole har gennem fire år samarbejdet med adskillige kinesiske undervisningsinstitutioner. Her underviser matematiklærer Bill Jensen kinesiske skolelærere i projekt- og problemorienteret metode. Undervisningen foregår på Wuxi Teacher College.
#02 Dansk og tysklærer Monica Kokfelt fra Odsherreds Efterskole underviser kinesiske lærere på Wuxi Teacher College. Undervisningen handler om projekt- og problemorienteret metode, som kineserne har vist stor interesse for.
#03 Datong Highschool er et af Kinas førende elitegymnasier – og Odsherreds Efterskoles faste samarbejdspartner gennem fire år. Her prøver de kinesiske elever kræfter med en af efterskolens matematiklærere, Jacob Antvorskov.
#04 ”Vi kunne løfte vores undervisning op på det internationale niveau, politikerne skriger på, hvis man fra politisk side var villige til at ændre reglerne,” siger forstander på Odsherreds Efterskole, Tom Hagedorn.
#05 Eleverne på Datong High School havde aldrig siddet i grupper, før lærere fra Odsherreds Efterskole bad dem om det. Undervisning, der var et demonstrationsprojekt, blev fulgt af repræsentanter fra Shanghais Skolekommission og ikke mindre end otte kamerahold.
Mere info:
Forstander ved Odsherreds Efterskole, Tom Hagedorn – tlf: +45 4043 5875. Mail: tom@oepost.dk
Professor ved Singapore Universitet, Jørgen Ørstrøm Møller – tlf: +65 6468 8141
Generalkonsul i Shanghai, Karsten Ankjær Jensen – tlf: +86 (21) 6209 0500
Professor, ved CBS og leder af Confusius instituttet i København, Werner Worm, tlf: +45 3815 2511
Kina ansvarlig i Væksthus Sjælland, Karin Vith Ankerstjerne – tlf: +45 6060 0913
Nøgleord
Billeder
Information om Odsherreds Efterskole
Følg pressemeddelelser fra Odsherreds Efterskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Odsherreds Efterskole
Efterskoleelever besøger afrikansk flygtningelejr11.3.2016 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem ophold på asiatiske eliteskoler har eleverne fra Odsherreds Efterskole set globaliseringens lyse sider. Nu skal de stifte bekendtskab med dens barske skyggesider på en tur til Afrika.
Efterskoleforstander til Dansk Industri: Slip regnearket og kom ud i den virkelige verden!30.9.2015 09:14:42 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industris forslag om at reducere 10. klasse til en specialklasse, vidner om manglende menneskelig indsigt og en teknokratisk tilgang til virkeligheden, siger forstander på Odsherreds Efterskole,Tom Hagedorn.
Forstander om lovliggørelse af uddannelseseksport: Så typisk dansk og kedeligt!9.1.2015 10:38:01 CET | Pressemeddelelse
Det er så støvet og kedsommeligt, når undervisningsminister Christine Antorini nu tager skridt til at få lempet loven, så det bliver en lille smule lettere for danske uddannelsesinstitutioner at eksportere deres know how til udlandet. Det siger forstander på Odsherreds Efterskole, Tom Hagedorn, der gennem længere tid har slået til lyd for, at Danmark burde gøre en indsats for at få del i de milliarder, som fx kineserne investerer i import af uddannelsessystemer. Når Tom Hagedorn er frustreret, er det ikke så meget fordi ministerens længe ventede lovændring ikke omfatter hans egen skoleform – efterskolen. Det havde han nærmest forventet. Det er hele den provinsielle, overforsigtige og typisk danske indstilling, den er gal med, siger han. -Det er så støvet og bogholderagtig en tilgang. Man lemper en lille smule på reglerne, så danske uddannelsesinstitutioner eventuelt – hvis de er heldige – kan få tilladelse til at åbne en lille afdeling i udlandet. -En regelændring og en hjemmeside er d
Uddannelseseksport kan redde velfærden15.12.2014 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny bog vurderer, at eksport af uddannelsessystemer formentlig kan være med til at redde velfærdsstaten. Men politikerne kan ikke se den potentielle milliardforretning, der ligger lige foran dem.
Internationalt udsyn – men ikke i folkeskolen18.11.2014 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det står grelt til med internationaliseringen af landets folkeskoler. Også selvom skolereformen netop har understreget det vigtige i at forberede eleverne på en globaliseret virkelighed.