Efterskoleelever besøger afrikansk flygtningelejr
Der er langt fra en asiatisk eliteskole til en overfyldt flygtningelejr i det nordlige Uganda.
Alligevel spiller begge steder en afgørende rolle i 9.- og 10. klasses undervisningen på Odsherreds Efterskole, der har tradition for at sende sine elever på udvekslingsophold.
Det nye er, at eleverne ikke bare skal se globaliseringens lyse sider via ophold i velfungerende lande – de skal også se dens mere dystre sider.
-For os repræsenterer Kina og de øvrige industrilande i Asien de enorme muligheder, der er i en globaliseret verden. Flygtningesituationen i Uganda hører derimod til blandt de absolutte udfordringer. Vi vil have, at vores elever stifter bekendtskab med begge sider, forklarer forstander Tom Hagedorn.
Når han netop nu er i færd med at sende ikke færre end 140 elever ud i verden, er det for at forberede dem på en fremtid, der vil være fyldt med globale udfordringer.
-Vores elever er jo nogle af fremtidens beslutningstagere. Derfor er det afgørende vigtigt, at de både ser globaliseringens forside og bagside med deres egne øjne. Det skal ruste dem til at blive langt bedre forvaltere af kloden, end min egen generation nogensinde har været, siger Tom Hagedorn.
Barske oplevelser i vente
Når eleverne fra den 10.- til den 23. marts sætter kurs mod Malawi, Zambia, Cambodia og Uganda sker det i et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp.
Og her er man begejstret for efterskolens initiativ.
-Vi vil gerne være med til at give danske efterskoleelever et indblik i vores arbejde, og hvordan nogle af klodens allerfattigste mennesker lever. Vi vil også gerne vise dem, at der trods fattigdom er håb, og at der selv blandt flygtninge er stærke mennesker, der kæmper for et værdigt liv. Rejserne vil modne eleverne, og forhåbentlig inspirere dem til at gøre en forskel både nu og i fremtiden, siger chefkonsulentBirthe Juel Christensen.
Eleverne har siden skoleårets start forberedt sig på opholdet. Og hverken skolens lærere eller Birthe Juel Christensen har lagt skjul på, at der kan være stærke oplevelser i vente.
Det gælder også det ti-dages ophold i Uganda.
-Det er ikke nogen turistrejse, de skal på, men en rejse, der vil give dem indsigt i, hvad fattigdom og udviklings- og nødhjælp er for noget. De vil møde en række menneskeskæbner, heriblandt mange børn, og de vil komme til at se, hvordan man bor og lever, når man er på flugt.
Den første dag i Uganda går turen således nordpå til grænsen mellem Uganda og Sydsudan. Det er her flygtninge i tusindvis strømmer ind over grænsen for at nå til den store Adjumani lejr, hvor flere end 70.000 flygtninge allerede bor.
Noget andet end tv
17 årige Kasper Jørgensen er en af de 25 elever, der i øjeblikket går rundt med sommerfugle i maven. Han tror mødet med nogle af verdens fattigste bliver en skelsættende oplevelse.
-Jeg er sikker på, det bliver noget helt andet, end at se det på tv. Vi kommer jo meget tæt på, og ser, hvor svært de har det – også børnene. Vi har fået at vide, at vi ikke må græde, men det bliver nok svært for nogle af os.
Han fortæller, at sikkerhed har spillet en stor rolle i forberedelserne, og at turen også derfor vil blive noget helt andet end den studietur til Singapore, han tidligere har været på.
-Jeg tror ikke, det kan sammenlignes. Det værste vi oplevede i Singapore var at have mange lektier for. Det her er jo noget helt andet, hvor børn er blevet forældreløse, og der virkelig er nød. Jeg tror det bliver en tur, der får en til at skønne på, hvor godt vi har det hjemme i Danmark.
Mor var bekymret
Den vurdering er 17-årige Camilla Prip Larsen helt enig i. Ligesom Kasper Jørgensen tror hun, at mødet med Uganda kommer til at sætte sig spor.
-Jeg har aldrig været i Afrika, og har aldrig mødt rigtigt fattige mennesker. Jeg tror, det bliver en oplevelse, der vil få mig til at engagere mig i indsamlinger og den slags, når vi kommer hjem. Jeg tror ikke, det er noget man glemmer lige med det samme.
Camilla fortæller, at hendes mor har været nervøs for at sende hende afsted, men at hun alligevel har accepteret det.
-Hun ved godt, at det er noget, jeg virkelig gerne vil, og som jeg har glædet mig til. Og da hun så, hvor meget både efterskolen og Folkekirkens Nødhjælp gør ud af sikkerheden, sagde hun ok. Det er jeg selvfølgelig vildt glad for, siger Camilla Prip Larsen.
Nøgleord
Kontakter
Forstander ved Odsherreds Efterskole, Tom Hagedorn. Mail: tom@oepost.dk (Tlf: +45 4043 5875. Først efter 25. marts)
Chefkonsulent i Folkekirkens Nødhjælp, Birthe Juel Christensen – tlf: +45 33 15 28 00. Mobil: +45 29 70 06 32. Mail: bjc@dca.dk
Billeder
Information om Odsherreds Efterskole
Følg pressemeddelelser fra Odsherreds Efterskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Odsherreds Efterskole
Efterskoleforstander til Dansk Industri: Slip regnearket og kom ud i den virkelige verden!30.9.2015 09:14:42 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industris forslag om at reducere 10. klasse til en specialklasse, vidner om manglende menneskelig indsigt og en teknokratisk tilgang til virkeligheden, siger forstander på Odsherreds Efterskole,Tom Hagedorn.
Forstander om lovliggørelse af uddannelseseksport: Så typisk dansk og kedeligt!9.1.2015 10:38:01 CET | Pressemeddelelse
Det er så støvet og kedsommeligt, når undervisningsminister Christine Antorini nu tager skridt til at få lempet loven, så det bliver en lille smule lettere for danske uddannelsesinstitutioner at eksportere deres know how til udlandet. Det siger forstander på Odsherreds Efterskole, Tom Hagedorn, der gennem længere tid har slået til lyd for, at Danmark burde gøre en indsats for at få del i de milliarder, som fx kineserne investerer i import af uddannelsessystemer. Når Tom Hagedorn er frustreret, er det ikke så meget fordi ministerens længe ventede lovændring ikke omfatter hans egen skoleform – efterskolen. Det havde han nærmest forventet. Det er hele den provinsielle, overforsigtige og typisk danske indstilling, den er gal med, siger han. -Det er så støvet og bogholderagtig en tilgang. Man lemper en lille smule på reglerne, så danske uddannelsesinstitutioner eventuelt – hvis de er heldige – kan få tilladelse til at åbne en lille afdeling i udlandet. -En regelændring og en hjemmeside er d
Uddannelseseksport kan redde velfærden15.12.2014 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny bog vurderer, at eksport af uddannelsessystemer formentlig kan være med til at redde velfærdsstaten. Men politikerne kan ikke se den potentielle milliardforretning, der ligger lige foran dem.
Internationalt udsyn – men ikke i folkeskolen18.11.2014 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det står grelt til med internationaliseringen af landets folkeskoler. Også selvom skolereformen netop har understreget det vigtige i at forberede eleverne på en globaliseret virkelighed.
Skoleleder: Fantasiløst at reducere 10. klasse til specialklasse25.10.2013 14:48:03 CEST | Pressemeddelelse
10. klasse skal ikke reduceres til en udvidet specialklasse. Den bør derimod udvikles, så den skaber begejstring og forbereder eleverne på en globaliseret fremtid, siger forstander på Odsherreds Efterskole Tom Hagedorn. Han åbner gerne dørene til sin egen skole for at vise, hvordan det kan gøres.